Of je nou in kabouters gelooft of niet….

‘Kijk mam! Die kabouter heeft dezelfde paraplu als mij!’ riep Suus enthousiast. Want ondanks of misschien wel dankzij de regen was het woensdag 8 mei een kleurig feest bij Bezoekerscentrum Tenellaplas. Kabouter Jos opende samen met Guus, Jet, Saar en Suus de vernieuwde kabouterweide. De kabouterweide is een van de doe-routes die onlangs in een nieuw jasje is gestoken. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap wil met de doe-routes kinderen laten verwonderen door en ontdekken in de natuur. Moeder Annemarie schreef er dit leuke blog over!

Of je er nou in gelooft of niet, volgens de overlevering is de zorg voor de natuur de voornaamste taak van natuurwezens. Dankzij hun inspanningen ontkiemen zaadjes, groeien bomen en bloeien bloemen. Voor hun bestaan zouden de natuurwezens afhankelijk zijn van ons geloof: hoe sterker wij in hen geloven, des te beter ze hun werk kunnen doen.

Onder elk paddenstoeltje in het bos woont een kaboutertje….echt!

Ik vind het een mooie gedachte en gelukkig woont bij ons thuis een heel fijn natuurwezen, namelijk een kabouter. Niet een hele bijzondere hoor, want die van ons is baardloos, heeft geen rode puntmuts, is minstens 1.80 lang, draagt meestal een tuinbroek en is woonachtig in een doodgewone rijtjespaddenstoelen. Mijn pubers geloven dan misschien niet meer in sinterklaas, maar wel heilig in de kabouter die hun troep achter hun rug opruimt. Het is werkelijk een zegen. Alles hier in huis wordt door haar meteen opgeveegd, terug gestopt, afgewassen, opgeborgen, weggebracht, uitgespoeld, dichtgebonden en opgevouwen. Tenminste dat vertel ik regelmatig aan mijn kinderen, net zoals dat kabouters met potten goud rond sjouwen en er onder elk paddenstoeltje in het bos een kaboutertje woont, ook in de Efteling. En ze geloven het zonder pardon.

Positieve jeugdervaringen in de natuur

Kabouters zijn heel toegankelijk voor kleuters en kunnen een hele mooie rol vervullen in het betrekken van kinderen bij de natuur. Het is namelijk waardevol dat kinderen op jonge leeftijd al met de natuur in contact komen. Positieve jeugdervaringen in de natuur zijn namelijk belangrijk, zodat ze op latere leeftijd de natuur actief beschermen.

Stichting Zuid-Hollands Landschap

Vandaag mochten we voor Stichting Zuid-Hollands Landschap de Kabouterweide openen voor het publiek. Dit kabouterpad is speciaal aangelegd om met groepen van 6 tot maximaal 30 kleuters de natuur te ontdekken. Met een echte kaboutermuts op hun hoofd kunnen ze met een bolderkar vol materialen de kabouterweide op. Het is één van de doe-routes die kinderen vanaf het Bezoekerscentrum Tenellaplas kunnen volgen. De doe-routes zijn speciaal gemaakt voor kinderen, om lekker zelf op ontdekking te gaan, heerlijk te ravotten, maar ook nog wat te leren. Een ideale combinatie, want kinderen zijn de natuurbeschermers van morgen, of ze nu in kabouters geloven of niet.

Zin om op pad te gaan?

Of zoek je een leuke activiteit voor een partijtje of schoolreisje? Alle doe-routes starten vanaf Bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje. Kijk voor meer informatie op www.zhl.nl/de-natuur-in en kies een route uit die bij jou past! Wil je zien hoe mijn kinderen de kabouterweide hebben beleefd? Kijk dan naar het korte filmpje op ons Familiekanaal.

Annemarie Geerts moeder van zeven
vlogger, blogger
& natuurliefhebber

Het is waardevol dat kinderen op jonge leeftijd al met de natuur in contact komen. Positieve jeugdervaringen in de natuur zijn belangrijk, zodat ze op latere leeftijd de natuur actief beschermen.

Annemarie Geerts moeder van zeven
vlogger, blogger
& natuurliefhebber

  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder
  • Welkom terug, grutto!

    Ieder voorjaar komen de weidevogels weer terug in ons land. Benieuwd waar je ze kunt bewonderen? Met deze tips kun je zo op pad!

    Lees verder

    Lees verder
  • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

    De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Speel de Kuiken Quiz

    Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

    Lees verder

    Lees verder