Of je nou in kabouters gelooft of niet….

‘Kijk mam! Die kabouter heeft dezelfde paraplu als mij!’ riep Suus enthousiast. Want ondanks of misschien wel dankzij de regen was het woensdag 8 mei een kleurig feest bij Bezoekerscentrum Tenellaplas. Kabouter Jos opende samen met Guus, Jet, Saar en Suus de vernieuwde kabouterweide. De kabouterweide is een van de doe-routes die onlangs in een nieuw jasje is gestoken. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap wil met de doe-routes kinderen laten verwonderen door en ontdekken in de natuur. Moeder Annemarie schreef er dit leuke blog over!

Of je er nou in gelooft of niet, volgens de overlevering is de zorg voor de natuur de voornaamste taak van natuurwezens. Dankzij hun inspanningen ontkiemen zaadjes, groeien bomen en bloeien bloemen. Voor hun bestaan zouden de natuurwezens afhankelijk zijn van ons geloof: hoe sterker wij in hen geloven, des te beter ze hun werk kunnen doen.

Onder elk paddenstoeltje in het bos woont een kaboutertje….echt!

Ik vind het een mooie gedachte en gelukkig woont bij ons thuis een heel fijn natuurwezen, namelijk een kabouter. Niet een hele bijzondere hoor, want die van ons is baardloos, heeft geen rode puntmuts, is minstens 1.80 lang, draagt meestal een tuinbroek en is woonachtig in een doodgewone rijtjespaddenstoelen. Mijn pubers geloven dan misschien niet meer in sinterklaas, maar wel heilig in de kabouter die hun troep achter hun rug opruimt. Het is werkelijk een zegen. Alles hier in huis wordt door haar meteen opgeveegd, terug gestopt, afgewassen, opgeborgen, weggebracht, uitgespoeld, dichtgebonden en opgevouwen. Tenminste dat vertel ik regelmatig aan mijn kinderen, net zoals dat kabouters met potten goud rond sjouwen en er onder elk paddenstoeltje in het bos een kaboutertje woont, ook in de Efteling. En ze geloven het zonder pardon.

Positieve jeugdervaringen in de natuur

Kabouters zijn heel toegankelijk voor kleuters en kunnen een hele mooie rol vervullen in het betrekken van kinderen bij de natuur. Het is namelijk waardevol dat kinderen op jonge leeftijd al met de natuur in contact komen. Positieve jeugdervaringen in de natuur zijn namelijk belangrijk, zodat ze op latere leeftijd de natuur actief beschermen.

Stichting Zuid-Hollands Landschap

Vandaag mochten we voor Stichting Zuid-Hollands Landschap de Kabouterweide openen voor het publiek. Dit kabouterpad is speciaal aangelegd om met groepen van 6 tot maximaal 30 kleuters de natuur te ontdekken. Met een echte kaboutermuts op hun hoofd kunnen ze met een bolderkar vol materialen de kabouterweide op. Het is één van de doe-routes die kinderen vanaf het Bezoekerscentrum Tenellaplas kunnen volgen. De doe-routes zijn speciaal gemaakt voor kinderen, om lekker zelf op ontdekking te gaan, heerlijk te ravotten, maar ook nog wat te leren. Een ideale combinatie, want kinderen zijn de natuurbeschermers van morgen, of ze nu in kabouters geloven of niet.

Zin om op pad te gaan?

Of zoek je een leuke activiteit voor een partijtje of schoolreisje? Alle doe-routes starten vanaf Bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje. Kijk voor meer informatie op www.zhl.nl/de-natuur-in en kies een route uit die bij jou past! Wil je zien hoe mijn kinderen de kabouterweide hebben beleefd? Kijk dan naar het korte filmpje op ons Familiekanaal.

Het is waardevol dat kinderen op jonge leeftijd al met de natuur in contact komen. Positieve jeugdervaringen in de natuur zijn belangrijk, zodat ze op latere leeftijd de natuur actief beschermen.

Annemarie Geerts moeder van zeven
vlogger, blogger
& natuurliefhebber

Annemarie Geerts moeder van zeven
vlogger, blogger
& natuurliefhebber

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder