Privé-eiland voor kustbroedvogels in de Oranjeplassen

Begin dit jaar hebben we een drijvend eiland in de Oranjeplassen geplaatst met als doel meer visdieven aan te trekken en de biodiversiteit te vergroten. De eerste vogels zijn deze maand gearriveerd. Na hun lange reis vanuit het zuiden zijn ze op het eiland neergestreken. In de omgeving van de Oranjeplassen is namelijk voldoende voedsel te vinden voor kustbroedvogels als de visdief. Er ontbrak alleen nog broedgelegenheid. Dit is door de aanleg van het eiland van 10 bij 10 meter nu gerealiseerd.

Landzoogdieren die kunnen zwemmen, zoals de vos, kunnen niet op het eiland komen door gaas dat langs de randen is geplaatst. Doordat er verder enkel gebruik is gemaakt van grind en buizen is een open vlakte gecreëerd. Dit is ideaal voor grondbroeders, waar de visdief er één van is. Dankzij het vrije uitzicht voelen ze zich veilig.

Verbetering waterkwaliteit en natuurbeleving

Het Zuid-Hollands Landschap beheert de Oranjeplassen sinds 1993. Lange tijd was het gebied aan de rand van Maassluis voor recreatie bestemd. Door de slechte waterkwaliteit is in 2017 door de provincie Zuid-Holland besloten de plas niet meer als zwemwater aan te merken. Hierdoor was er minder verstoring in het gebied wat een positief effect had op de natuurlijke omgeving. Maar de waterkwaliteit bleef achteruitgaan. Om ervoor te zorgen dat mens en dier toch kunnen blijven genieten van dit mooie stukje natuur wordt nu gewerkt aan de verbetering van de waterkwaliteit én de natuurbeleving.

Afhankelijk van donateurs

Naast het plaatsen van de broedvogeleilanden met steun van Stichting Haagvalken, heeft het Zuid-Hollands Landschap meer plannen voor de Oranjeplassen. Zoals het plaatsen van een nieuw vogelkijkscherm. Voor de verbetering van de waterkwaliteit wordt op dit moment gewerkt aan een plan. Voor de financiering van het project zijn we afhankelijk van donateurs. Met de aanleg van de broedvogeleilanden is nu een mooie start gemaakt met de kwaliteitsimpuls van de Oranjeplassen.

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder