Privé-eiland voor kustbroedvogels in de Oranjeplassen

Begin dit jaar hebben we een drijvend eiland in de Oranjeplassen geplaatst met als doel meer visdieven aan te trekken en de biodiversiteit te vergroten. De eerste vogels zijn deze maand gearriveerd. Na hun lange reis vanuit het zuiden zijn ze op het eiland neergestreken. In de omgeving van de Oranjeplassen is namelijk voldoende voedsel te vinden voor kustbroedvogels als de visdief. Er ontbrak alleen nog broedgelegenheid. Dit is door de aanleg van het eiland van 10 bij 10 meter nu gerealiseerd.

Landzoogdieren die kunnen zwemmen, zoals de vos, kunnen niet op het eiland komen door gaas dat langs de randen is geplaatst. Doordat er verder enkel gebruik is gemaakt van grind en buizen is een open vlakte gecreëerd. Dit is ideaal voor grondbroeders, waar de visdief er één van is. Dankzij het vrije uitzicht voelen ze zich veilig.

Verbetering waterkwaliteit en natuurbeleving

Het Zuid-Hollands Landschap beheert de Oranjeplassen sinds 1993. Lange tijd was het gebied aan de rand van Maassluis voor recreatie bestemd. Door de slechte waterkwaliteit is in 2017 door de provincie Zuid-Holland besloten de plas niet meer als zwemwater aan te merken. Hierdoor was er minder verstoring in het gebied wat een positief effect had op de natuurlijke omgeving. Maar de waterkwaliteit bleef achteruitgaan. Om ervoor te zorgen dat mens en dier toch kunnen blijven genieten van dit mooie stukje natuur wordt nu gewerkt aan de verbetering van de waterkwaliteit én de natuurbeleving.

Afhankelijk van donateurs

Naast het plaatsen van de broedvogeleilanden met steun van Stichting Haagvalken, heeft het Zuid-Hollands Landschap meer plannen voor de Oranjeplassen. Zoals het plaatsen van een nieuw vogelkijkscherm. Voor de verbetering van de waterkwaliteit wordt op dit moment gewerkt aan een plan. Voor de financiering van het project zijn we afhankelijk van donateurs. Met de aanleg van de broedvogeleilanden is nu een mooie start gemaakt met de kwaliteitsimpuls van de Oranjeplassen.

 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder