Stopzetten NPLG vertraagt oplossingen voor het landschap

Het kabinet heeft besloten te stoppen met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). In dit programma werkten natuurbeheerders, boeren, burgers en overheid samen aan de (internationale) opgaven die Nederland te vervullen heeft: natuurherstel, duurzamere landbouw, betere waterkwaliteit, minder stikstofuitstoot en duurzame ruimtelijke ontwikkeling in het landschap.

En de opgaven voor de provincie Zuid-Holland zijn groot. In de drukst bevolkte provincie van Nederland, met het minste aantal hectare natuur per inwoner is het nu uur U. Om als voorbeeld te noemen: in slechts dertig jaar tijd is de helft van alle vlinders verdwenen, een groot deel van de wilde bijensoorten is bedreigd, stikstofafzet zorgt dat de biodiversiteit in de duinen vermindert en ook in de Krimpenerwaard zien we dat er ontzettend veel plantensoorten verdwenen zijn. Lees ook ons jaarverslag 2023

Wat in de plaats komt van het programma is niet bekend.  

Onze directeur Jos Bisschops is niet te spreken over het besluit van het kabinet en heeft hier ook met Omroep West over gesproken. ‘Dit is een klap in het gezicht van de provincie en de mensen die hier heel hard aan hebben gewerkt.’ 

‘Dit programma bood een mooie aanpak voor alle uitdagingen rond natuurherstel, stikstofproblematiek en duurzame landbouw. Het is daar nu echt twee voor twaalf, we moeten actie ondernemen.’ 

 De afgelopen jaren hebben provincies, in samenwerking met partners zoals LandschappenNL, intensief gewerkt aan deze gebiedsplannen. En met succes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de provincies recent de Tweede Kamer nog hebben opgeroepen het NPLG in een of andere vorm vooral wèl door te zetten. 

Het goede nieuws is dat het kabinet zich naar verluidt wil houden aan bestaande afspraken en doelen rond de waterkwaliteit en de bescherming van de natuur. De realisatie daarvan is, denken wij, gebaat bij intensieve samenwerking in het landelijk gebied. Het is o.i. daarom van groot belang dat er snel duidelijkheid komt over hoe het kabinet denkt de doelen op het gebied van natuur, klimaat, stikstof en waterkwaliteit te realiseren. 

Samenwerken aan een toekomstgerichte aanpak 

LandschappenNL is en blijft gaarne bereid om samen met kabinet en provincies te werken aan integrale oplossingen. De uitdaging om natuurherstel, klimaatadaptatie, doorontwikkeling van de landbouw, en een gezonde leefomgeving te combineren, vraagt om samenwerking en een samenhangende visie. Wij roepen het kabinet dan ook op om voort te bouwen op de kennis en ervaring die reeds zijn opgedaan en om de investeringen in de gebiedsprocessen niet verloren te laten gaan. 

Wij hopen dat het kabinet spoedig met heldere plannen komt die de verwachtingen en inspanningen van alle betrokken partijen in het landelijk gebied rechtdoen en die zullen leiden tot een duurzame en integrale oplossing voor de uitdagingen waar Nederland voor staat. LandschappenNL draagt daar graag haar steentje aan bij. 

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder