Noodoproep voor vlinders krijgt veel steun van Beschermers

Meer dan 4.000 donateurs hebben onze campagne gesteund om vlinders te beschermen in Zuid-Holland. Daar zijn we heel blij mee, want het behoud van vlinders en hun leefomgeving is ontzettend belangrijk voor het hele ecosysteem. Voor onze boswachters is dit een grote stimulans om de biodiversiteit in hun gebieden verder te versterken, waardoor vlinders en andere bestuivers weer een kans krijgen.

Lichtpuntjes in moeilijke tijden

Vlinders in Nederland verkeren in grote problemen. In de afgelopen dertig jaar is de helft van de vlinderpopulatie verdwenen. Dankzij gespecialiseerd beheer gaat het in gebieden van het Zuid-Hollands Landschap iets beter, maar onze zorgen blijven. Gelukkig zien we dat veel verschillende vlinders onze gebieden weten te vinden en dat er weer een nieuwe generatie vlinders is die nu uit hun poppen te voorschijn komen.

Bloeiende kruiden dankzij deskundig beheer

Onze gebieden in de Krimpenerwaard staan bijvoorbeeld vol orchissen, wat duidt op gezond blauwgrasland. In de polder kleuren sommige plekken paars van de Spaanse ruiter en geel van het streepzaad en ratelaars. Dit levert prachtige plaatjes op én volop voedsel voor vlinders. Hoopvol voor bedreigde soorten als de argusvlinder en de zilveren maan.

Op natuureiland Sophiapolder staan allerlei kruiden op de dijk in bloei. Elke vlinder heeft zijn voorkeur: op fluitenkruid komt bijvoorbeeld, als een van de weinige dagvlinders, het landkaartje af. De grote kaardenbol is een nectarplant voor meerdere vlindersoorten. Deze zomer hopen we ook dat er volop bruine blauwtjes en kleine vuurvlinders te zien zijn.

Argusvlinder
Argusvlinder Bart Vastenhouw

In de Holle Mare op Voorne-Putten bloeien door handmatig inzaaien zowel nectar- als waardplanten, zodat vlinders én hun kroost aan tafel kunnen. Judaspenning is bijvoorbeeld voor het oranjetipje een belangrijke voedingsbron voor zowel de rups als de volwassen vlinder. De pinksterbloem brengt de rupsen van het klein geaderd witje groot.

In de duinnatuur van Langeveld spot je met een beetje geluk vlinders als het icarusblauwtje, de gehakkelde aurelia en de aardbeivlinder. Op de voedselarme grond staan daar bloeiende kruiden en de open plekken en poelen zorgen voor een grotere soortenrijkdom.

Veel dank aan alle donateurs en Beschermers die voor de vlinder gedoneerd hebben! 🦋

 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder