Van kitesurfers tot orchideeën

In de nieuwe documentaire van onze huisfilmer Edwin Haighton geven boswachters in de regio Eilanden een kijkje achter de schermen van hun dagelijks werk en nemen ze de kijkers mee naar de parels in hun gebied. Van de vogels in de duinen van Oostvoorne tot de zee van orchideeën in d’Onlanden. Maar ook vrijwilligers komen aan het woord én kitesurfers die de kust in harmonie delen met de vogels.

Play
Mini-docu: Team Eilanden

Tip!
Raak je niet uitgekeken op de natuur?

• Bekijk de min-docu Team Kuststreek van 2020
• En de mini-docu Team Veenweiden van 2019

Regio Eilanden

Dit is een uitgestrekte regio, met natuurgebieden in en om Rockanje, Westvoorne, de Kop van Goeree, Zwartewaal, Rotterdam en Hendrik-Ido-Ambacht. In totaal beheert het Zuid-Hollands Landschap hier zo’n 1250 hectare aan natuur. Het spannende samenspel tussen natuur en industrie en tussen rust en recreatie, dat maakt deze regio uniek.

Onze nieuwste aanwinst is hier de Crezéepolder, een bijzonder stuk getijdennatuur (50 ha) midden in de Randstad. Industrie, woonwijken, snelwegen en een grote brug – overal waar je kijkt zie je menselijke activiteit. Hoewel het een ingesloten gebied is, vindt de natuur toch haar weg. Via de rivier staat de Crezéepolder in verbinding met Sophiapolder, de Ridderkerkse Griend en de Zaag aan de overkant. Talloze vogels scharrelen hier hun kostje bij elkaar of gebruiken het als broedgebied.

Samen voor de natuur

Het Zuid-Hollands Landschap doet er alles aan om die schakels te behouden in onze drukke provincie. Het zijn juiste die kleine stukken groen die zo ontzettend belangrijk zijn. Voor het beheren en uitbreiden van onze gebieden zijn we afhankelijk van onze 50.000 donateurs. Van mensen die opkomen voor de natuur en hun eigen leefomgeving gezond willen houden. Doe je met ons mee?

Ja, ik word Beschermer!

Mirjam Eikelenboom boswachter Stichting
Het Zuid-Hollands
Landschap

Regio Eilanden wordt gekenmerkt door oude, oorspronkelijke landschappen. Door stuivende duingebieden en uitgestrekte zandplaten vol geulen. Wind en water vormen hier de natuur. Dat proces staat nooit stil. Die dynamiek vind ik prachtig!

Mirjam Eikelenboom boswachter Stichting
Het Zuid-Hollands
Landschap

  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder
  • Welkom terug, grutto!

    Ieder voorjaar komen de weidevogels weer terug in ons land. Benieuwd waar je ze kunt bewonderen? Met deze tips kun je zo op pad!

    Lees verder

    Lees verder
  • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

    De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Speel de Kuiken Quiz

    Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

    Lees verder

    Lees verder