Trekpaarden slepen dood hout weg op Landgoed Ockenburgh

Op Landgoed Ockenburgh in Den Haag is vandaag dood hout weggehaald met behulp van trekpaarden. Zo werken we aan gezond en vitaal bos, zonder dat de bosbodem beschadigd wordt door zware machines. Een ambachtelijk staaltje natuurbeheer in deze moderne tijd!

Bekijk de beelden

Het Zuid-Hollands Landschap streeft naar een gezond en vitaal bos, waar het goed toeven is voor mens en dier. Daar hoort ook bij dat je veilig kunt wandelen in onze bossen. Hiervoor voeren wij regelmatig controles uit. Onze boswachters letten daarbij onder meer op dode takken, aantasting door schimmels (zwammen), scheuren en holtes in stammen.

Dood hout

Op Landgoed Ockenburgh is gebleken dat een flink aantal bomen gesnoeid of, omdat het niet anders kan, gekapt moet worden. Een gedeelte van het dode hout laten we staan of liggen voor bijvoorbeeld spechten, insecten en paddenstoelen. Maar we voeren ook hout af vanwege het landgoedkarakter van Ockenburgh.

Gedragscode Bosbeheer

Voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld burchten of broedbomen van (roof)vogels aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn worden er maatregelen genomen om die te beschermen. Er wordt ook rekening gehouden met andere soorten die op de rode lijst staan. We doen dit conform de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer.

Bomen planten

Maar ons werkt houdt uiteraard niet op bij het snoeien en kappen van zieke en dode bomen. Om bossen vitaler te maken, vogels gelukkiger en onze leefomgeving gezonder, willen we zoveel mogelijk bomen planten in vijf gebieden in Zuid-Holland. Ockenburgh is een van deze gebieden. 

 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder