Trekpaarden slepen dood hout weg op Landgoed Ockenburgh

Op Landgoed Ockenburgh in Den Haag is vandaag dood hout weggehaald met behulp van trekpaarden. Zo werken we aan gezond en vitaal bos, zonder dat de bosbodem beschadigd wordt door zware machines. Een ambachtelijk staaltje natuurbeheer in deze moderne tijd!

Bekijk de beelden

Het Zuid-Hollands Landschap streeft naar een gezond en vitaal bos, waar het goed toeven is voor mens en dier. Daar hoort ook bij dat je veilig kunt wandelen in onze bossen. Hiervoor voeren wij regelmatig controles uit. Onze boswachters letten daarbij onder meer op dode takken, aantasting door schimmels (zwammen), scheuren en holtes in stammen.

Dood hout

Op Landgoed Ockenburgh is gebleken dat een flink aantal bomen gesnoeid of, omdat het niet anders kan, gekapt moet worden. Een gedeelte van het dode hout laten we staan of liggen voor bijvoorbeeld spechten, insecten en paddenstoelen. Maar we voeren ook hout af vanwege het landgoedkarakter van Ockenburgh.

Gedragscode Bosbeheer

Voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld burchten of broedbomen van (roof)vogels aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn worden er maatregelen genomen om die te beschermen. Er wordt ook rekening gehouden met andere soorten die op de rode lijst staan. We doen dit conform de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer.

Bomen planten

Maar ons werkt houdt uiteraard niet op bij het snoeien en kappen van zieke en dode bomen. Om bossen vitaler te maken, vogels gelukkiger en onze leefomgeving gezonder, willen we zoveel mogelijk bomen planten in vijf gebieden in Zuid-Holland. Ockenburgh is een van deze gebieden. 

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder