Twee beheerders, één taak

Natuurmonumenten en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap beheren samen de natuurgebieden op de kop van Voorne. Twee natuurorganisaties met hetzelfde doel: het beschermen van de natuur en bezoekers van deze natuur laten genieten. Daarin trekken ze regelmatig samen op. Het nieuwe informatiebord langs het A.J. Bootpad vat deze samenwerking mooi samen.

De twee boswachters zetten het bord gezamenlijk
Dionne Schouten (links) en Mirjam Eikelenboom bij het net geplaatste bord.

Donderdag 25 april plaatsten boswachters Mirjam Eikelenboom van het Zuid-Hollands Landschap en Dionne Schouten van Natuurmonumenten het bord waarop bezoekers een wandelroute vinden, die de gebieden van beide beheerders met elkaar verbinden. Het A.J. Bootpad markeert de grens tussen de gebieden.

‘Wij zien misschien een grens maar voor planten en dieren bestaat deze helemaal niet,’ vertelt Dionne Schouten van Natuurmonumenten. ‘Voor hen is de kop van Voorne een groot natuurgebied. Daarom werken we ook samen.’

Mirjam Eikelenboom van het Zuid-Hollands Landschap vult aan: ‘Om ervoor te zorgen dat planten en dieren vrij door dit natuurgebied kunnen bewegen laten we onze gebieden zo goed mogelijk op elkaar aansluiten.  Open plekken voor de zandhagedis bijvoorbeeld, maken we in beide gebieden. Zodat de dieren zich over de hele kop van Voorne kunnen verspreiden.’

“Om ervoor te zorgen dat planten en dieren vrij door dit natuurgebied kunnen bewegen laten we onze gebieden zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Open plekken voor de zandhagedis bijvoorbeeld, maken we in beide gebieden.”

Mirjam Eikelenboom, Boswachter Communicatie & Beleven

Niet alleen dieren voelen zich thuis in het natuurgebied. Ook bezoekers hoeven zich niet te vervelen. Door de afwisseling van natte duinvalleien, open zandvlaktes en besloten duinbos is een wandeling hier nooit saai.

Op het nieuwe bord vind je twee wandelroutes. Elk een kleine 5 kilometer lang en met elkaar te verbinden voor één langere route. ‘Trek je wandelschoenen maar aan voor onze gedeelde wandeling.’  Aldus beide boswachters.

 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder