‘Wensboom’ met ruim 20.000 steunbetuigingen overhandigd

Een gezonde en groene omgeving: zowel de provincie als het Zuid-Hollands Landschap vindt dit van onschatbare waarde. Het is bovendien een grote wens van veel inwoners van Zuid-Holland. Onze oproep om een steunbetuiging te tekenen voor meer beschermde natuur is in een paar weken tijd ruim 20.000 keer getekend. Vanmorgen heeft onze directeur Michiel Houtzagers deze steunbetuigingen in de vorm van een ‘wensboom’ overhandigd aan Berend Potjer, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland.

Scholekster Hilda van Welzen

Van alle provincies heeft Zuid-Holland het minste groen per inwoner en de zorgen rond natuur en landschap zijn er het grootst. De stikstofuitstoot is bijvoorbeeld ongekend hoog, en het gaat slecht met insecten en weidevogels. Het is dus hoog tijd voor verandering. Niet door gebieden af te sluiten voor bezoekers, maar door meer natuur te creëren. Door gebieden met elkaar te verbinden kunnen vogels, planten en dieren zich verspreiden én kunnen meer mensen de gezonde buitenlucht opzoeken om te ontspannen of actief te bewegen. 

Ambitie: 10% beschermde natuur

Op dit moment beschikt Zuid-Holland over nog geen 8% beschermde natuur – ter vergelijking: Utrecht heeft ruim 20% – en in het Natuurpact van het Natuurnetwerk Nederland is afgesproken dat dit in 2027 is uitgebreid naar omgerekend 9%. Dit betekent dat er nog 3.300 hectare bij moet, een gebied zo groot als de Amsterdamse Waterleidingduinen. Michiel Houtzagers: “Het Zuid-Hollands Landschap en de provincie Zuid-Holland hebben al grote stappen gezet om de realisatie van meer natuur te versnellen. Maar we zijn er nog niet. Met deze actie willen we er bij de provincie, maar ook bij inwoners, bedrijven en partnerorganisaties nogmaals de aandacht op vestigen dat we gezamenlijk alles in het werk moeten stellen om de minimale doelstellingen te halen. En dat niet alleen, we roepen bovendien op om nog ambitieuzer te zijn en in de nabije toekomst te streven naar minimaal 10% beschermde natuur. Dat kunnen wij niet alleen, daarvoor moeten natuurorganisaties, beleidsmakers, bestuurders, bedrijven én inwoners samenwerken.” 

Nieuw aankoopfonds

We zijn overweldigd door de massale steunbetuigingen en ook door veel gulle giften om nieuwe (natuur)gebieden aan te kopen. Betrokken Zuid-Hollanders hebben na een oproep al bijna 300.000 euro gedoneerd. In de komende maanden kunnen hiermee al twee natuurgebieden worden aangekocht. Daarnaast wordt een nieuw aankoopfonds opgericht. Giften die niet direct kunnen worden aangewend voor aankopen worden hierin gestort. Op die manier bouwt het Zuid-Hollands Landschap een reserve op om sneller te kunnen handelen bij aankoopkansen.

  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder
  • Welkom terug, grutto!

    Ieder voorjaar komen de weidevogels weer terug in ons land. Benieuwd waar je ze kunt bewonderen? Met deze tips kun je zo op pad!

    Lees verder

    Lees verder
  • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

    De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Speel de Kuiken Quiz

    Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

    Lees verder

    Lees verder