
Samen voor groene oevers vol leven
Een oproep voor biodiverse oevers in Zuid-Holland
Van dode kant naar levendige oever
Zuid-Holland bestaat voor een zesde deel uit water. Gezonde oevers zijn dus van cruciaal belang en vormen een thuis voor talloze planten en dieren. Als we nu niets doen veranderen ze in levenloze modderpoelen. Wij roepen beleidmakers op zich in te zetten voor de bescherming van deze waardevolle gebieden en het leven dat erin gedijt. Jouw stem is daarbij onmisbaar!
Manifest voor natuurlijke oevers
Laat zien dat je voor groene oevers vol leven bent! Met jouw handtekening hebben wij een sterkere boodschap richting de provinciale politiek en belangrijke beleidmakers.
Lees meer
🌱 Manifest voor Natuurlijke Oevers
Van dode kant naar levendige oever – voor een Zuid-Holland vol natuur
In Zuid-Holland slingeren duizenden kilometers sloot en watergang door het landschap. Maar wie goed kijkt, ziet vooral rechte lijnen, kale randen en stil water. Onze natuurlijke oevers verdwijnen – en met hen de salamanders, libellen, bijen en vogels die ervan afhankelijk zijn. Wat resteert is een stille leegte, waar ooit levendige biodiversiteit huisde.
Natuurlijke oevers zijn méér dan de overgang van land naar water. Ze zijn de longen van ons watersysteem, de groene buffers tegen droogte en overstroming, en een veilige haven voor talloze planten en dieren. Hun zachte, geleidelijke overgangen en rijke beplanting vormen een thuis, een schuilplaats, een kraamkamer. En ook wij mensen profiteren mee – met schoner water, meer klimaatbestendigheid en een natuur die weer zingt, zoemt en bloeit.
Toch worden deze essentiële ecosystemen stukje bij beetje opgeofferd aan gemak, verstening en efficiëntie. Dat is een verlies dat we ons niet kunnen permitteren. Want zonder biodiversiteit verarmt onze natuur, verzuurt onze bodem en verzwakt ons klimaat.
Daarom zeggen wij: het is tijd om de balans te herstellen.
Het is tijd om onze oevers terug te geven aan de natuur.
Wat kunnen wij doen?
Met relatief eenvoudige ingrepen – een geleidelijke oever, wat ruimte voor bloeiende oeverplanten, het terugbrengen van variatie – kunnen we het verschil maken. Gemeenten, waterschappen, boeren, burgers: iedereen kan bijdragen. Van kleine stappen in je eigen tuin of sloot, tot grootschalige herstelprojecten in samenwerking met natuurorganisaties. Elk stukje oever telt.
🌿 Sluit je aan bij dit manifest. Laat je stem horen voor de natuur.
Als vrijwilliger, donateur, beleidsmaker of betrokken burger: jouw inzet doet ertoe. Samen vormen we een groeiende beweging die zich hard maakt voor gezonde, biodiverse oevers in Zuid-Holland.
De toekomst van onze natuur begint aan de waterkant.
Dit is het moment om op te staan. Niet morgen, niet volgend jaar – maar nu. Laat het niet bij mooie woorden of goede bedoelingen. Zet je naam onder dit manifest en draag actief bij aan de herleving van onze oevers. Deel het met je omgeving, praat erover, kom in actie. Want alleen samen kunnen we de natuur terugbrengen waar ze thuishoort – aan onze oevers, in onze dorpen, en in ons hart.
➡️ Teken vandaag nog. En word de verandering die langs het water begint.
Het is slecht gesteld met de oevers in Zuid-Holland
Onze oevers en slootkanten verdwijnen, en daarmee ook de biodiversiteit die essentieel is voor de gezondheid van onze natuur, waterkwaliteit en klimaatbestendigheid. Oevers, als waardevolle ecosystemen, worden steeds verder aangetast door menselijke ingrepen en verwaarlozing. Belangrijkste oorzaken van ongezonde oevers:
- Te steile oevers, waardoor inheemse planten en dieren worden verdrongen
- Vervuiling door onder meer uitspoeling van bestrijdingsmiddelen en meststoffen
- Exoten als de Amerikaanse rivierkreeft die de sloten in modderpoelen veranderen
Keer het tij voor bedreigde soorten die thuishoren in de Zuid-Hollandse oevers

Kamsalamander
De kamsalamander is een beschermde diersoort. In Zuid-Holland komt hij nog maar op een paar plekken voor. Hij heeft schoon water nodig en genoeg ruimte voor een thuis.

Groene glazenmaker
De groene glazenmaker is een zeldzame libel die haar eitjes legt op een specifieke waterplant: de krabbenscheer. Door slechte waterkwaliteit en de komst van de Amerikaanse rivierkreeft -die deze plant opeet- is de krabbenscheer steeds minder in onze wateren te vinden. De groene glazenmaker dreigt haar thuis in Zuid-Holland daardoor te verliezen.

Kleine valeriaan
De kleine valeriaan houdt van een vochtige omgeving en groeit daarom vaak langs oevers. Door verdroging en vermesting is de plant sinds de jaren ’50 bijna helemaal verdwenen uit onze provincie. Alleen in enkele van onze gebieden in de Krimpenerwaard groeit de soort nog.
Herstel de oevers, breng de natuur terug
Ongezonde oevers herstellen zichzelf niet. Daar is actie voor nodig. Wij zetten ons in voor de bescherming van deze waardevolle gebieden en het leven dat erin gedijt. Jouw stem is daarbij onmisbaar. Want jouw stem, samen met die van duizenden anderen, laten zien dat we niet alleen staan. Het geeft ons een krachtige onderhandelingspositie met beleidsmakers en de urgentie voor krachtige maatregelen te onderstrepen.
Helpt een manifest?
Ja! Ons doel is om enkele duizenden handtekeningen te overhandigen aan waterbeheerders die een essentiële rol spelen in de strijd voor gezonde oevers. Met het overhandigen van dit manifest brengen wij de noodzaak van het herstel van gezonde oevers onder de aandacht, gesteund door jouw! Als je het manifest ondertekend houden we je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
Veelgestelde vragen
Dat is een oever met een geleidelijke overgang van land naar water, waar ruimte is voor riet, oeverplanten, insecten, amfibieën en vogels. Zulke oevers zijn rijk aan leven en zorgen voor betere waterkwaliteit en meer klimaatbestendigheid.
Dan verdwijnen de natuurlijke oevers steeds verder. Ze veranderen in kale, dode slootkanten zonder leven. Ook neemt de waterkwaliteit af, verdwijnen planten- en diersoorten en verzwakt het ecosysteem.
Jazeker! Hoe meer mensen ons steunen, hoe krachtiger het signaal dat biodiversiteit belangrijk is. Zo laten we zien dat we hier samen werk van willen maken.

Jos Bisschops Directeur-bestuurder
Onze sloten veranderen in levenloze modderstroken. Dat klinkt misschien ver van je bed, maar het gebeurt hier – bij ons in de buurt. En het raakt ons allemaal.
Jos Bisschops Directeur-bestuurder