Meer natuur

Minste natuur per inwoner

Zuid-Holland is de provincie met de minste natuur van Nederland, slechts 53m² groen per inwoner tegenover een landelijk gemiddelde van 281 m². Bovendien zijn we de enige provincie waar minder natuur (8%) is dan woongebied. Dat moet echt anders en als Zuid-Hollands Landschap zetten we ons hiervoor al sinds 1934 met hart en ziel in.

Onze ambitie? Minstens 10% van onze provincie weer natuur maken.

 

Versnipperde gebieden

Naast het Zuid-Hollands Landschap beheren bijvoorbeeld ook de 52 gemeentes, waterleidingbedrijf Dunea, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer natuurgebieden. We delen daarbij één gezamenlijk doel: meer natuur realiseren. Wat onze organisatie uniek maakt, is dat we ons volledige richten op Zuid-Holland: een provincie waar natuur vaak het onderspit delft tegenover industrie en bewoning.

Klein maar fijn

Dus juist hier is het gevecht om iedere hectare natuur zo belangrijk. Wij zetten ons daarom ook in voor de hele kleine stukjes grond. Juist die zijn tussen stad, platteland en industrie van essentieel belang om biodiversiteit te behouden en versterken. Verder zetten we in op de verbinding van natuurgebieden. Zo krijgt de natuur meer ruimte en dat komt de biodiversiteit ten goede. Want ook in de meest drukke provincie, moet natuur een plaats hebben.

Daarom telt elke hectare, ook de kleinste natuurgebieden dichtbij stad of industrie. Elke kans die zich voordoet willen we aangrijpen. Soms moeten we daar een lange adem voor hebben, maar het komt ook voor dat er razendsnel gehandeld moet worden. Dankzij beleid van de provincie en de overweldigende steun van onze achterban, kunnen we met enige regelmaat nieuwe stukken natuur aankopen, zoals recent de Crezéepolder en Langeveld. En dan begint ons werk pas.

Aankopen en dan?

Natuurontwikkeling gaat niet vanzelf; vaak moeten jaren aan intensief gebruik, verdroging en invloeden van industrie teruggedraaid worden. Dat zijn geen snelle processen, maar vraagt om geduld, liefde en toewijding. Echt een klus voor onze boswachters. Kijk hier hoe collega René uitlegt hoe dat in Vijfheerenlanden in zijn werk gaat.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder