Met het sluiten van de stembussen, is ook deze petitie gesloten.

Worden er nog meer bedrijventerreinen, datacenters of recreatieparken gebouwd in de open, groene landschappen? Of geven we in Zuid-Holland de natuur de ruimte? Bij dit soort keuzes is de provincie aan zet. Op woensdag 15 maart kan jij kiezen. Dit is hét moment om je stem te laten horen voor de natuur. En daar hebben we je hulp nu bij nodig.

Helaas zien we keer op keer dat de natuur aan het kortste eind trekt, zeker in onze drukke provincie. De economie gaat voor, terwijl de biodiversiteit achteruit holt. Dat moét en kán anders. Daarom vragen we jou om je uit te spreken voor meer natuur en onze oproep aan alle politieke partijen te ondertekenen:

Wij willen dat het belang van de NATUUR op #1 wordt gezet in Zuid-Holland.

Voor alle planten en dieren die hier thuishoren, voor ons eigen welzijn en dat van komende generaties.

Ondertekend door 16.677 natuurliefhebbers

 


Lees hier onze complete oproep

Met het sluiten van de stembussen, is ook deze petitie gesloten.

Veelgestelde vragen

De oproep heeft als doel om druk uit te oefenen op het provinciale bestuur, zodat natuurbescherming hoger op de agenda komt. Hoe meer mensen tekenen, hoe krachtiger het signaal is dat wij als Zuid-Hollanders natuur dichtbij huis belangrijk vinden. Voor alle planten en dieren die hier leven en voor onze eigen gezondheid. We hebben meer natuur nodig in onze provincie!

Bij voldoende ondertekeningen zullen we dit aanbieden aan alle politieke partijen. We houden je natuurlijk op de hoogte van deze actie en de voortgang die geboekt wordt rond het uitbreiden van de natuur.

In de afgelopen jaren heeft de provincie een steeds grotere rol gekregen op het gebied van natuur en landschap. Tijdens de Provinciale Staten-verkiezingen van woensdag 15 maart bepaal jij hoe het natuur- en landschapsbeleid zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen. Aan de hand van 23 stellingen over natuur, landschap, klimaat en duurzaamheid helpt het Groene Kieskompas je bij het bepalen van je stem.
 
Bekijk het kieskompas

Onze provincie beschikt over het minste groen per inwoner, namelijk 53 m². Dat is minder dan een half volleybalveld. Het landelijk gemiddelde ligt op 281 m² (meer dan 5x zoveel). Zuid-Holland is de enige Nederlandse provincie waar de oppervlakte groen per persoon zelfs kleiner is dan de oppervlakte woongebied.

Een verontrustend cijfer, want Zuid-Hollanders hebben ook behoefte aan ontspanning en frisse lucht. Aan natuur om in te ontspannen of juist actief in te bewegen en vol energie weer thuis te komen.
 
Bekijk de grafiek

Hoe meer mensen tekenen, hoe krachtiger het signaal wordt om de NATUUR op #1 te zetten. Daarom zou het geweldig zijn als je deze oproep deelt met vrienden, familieleden of bekenden die ook in Zuid-Holland wonen. Dat kan eenvoudig via de groene knop hieronder of door de link zhl.nl/petitie te gebruiken.
 
Delen via Whatsapp

 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder