Rondje Ockenburgh Wandelen 5 - 10 km

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Deze wandelroute neemt je mee door, en langs, enkele verrassingen aan de stadsrand van Den Haag. Geniet van de allure van Landgoed Ockenburgh, de kleurenpracht in de duinbossen en de Zandmotor. Deze route loopt door Nationaal Park Hollandse Duinen.

Aan allure geen gebrek op Landgoed Ockenburgh. Vele eeuwen aan geschiedenis zijn zichtbaar, met als hoogtepunt de uitbundig bloeiende stinsenplanten in het voorjaar. Dit wandelrondje neemt je verder mee naar de Zandmotor en langs enkele verrassingen aan de stadsrand van Den Haag.

Routebeschrijving

Routekaart Wandelen rond Landgoed Ockenburgh Zuid-Hollandslandschap

De route is gemarkeerd met wandelknooppunten en gaat gedeeltelijk over onverharde paden. Met de knooppunten kun je de route eenvoudig inkorten.

Start bij de parkeerplaats op Landgoed Ockenburgh. Ga vanaf de oprijlaan bij wandelknooppunt 53 naar 65 (Monsterseweg voorzichtig oversteken!). Ga bij 65 richting 27.

1.

Rechts van knooppunt 65 worden in stads- en zorgboerderij Pluk! biologische groenten en fruit geteeld. Zelf plukken is natuurlijk het leukst (mei-oktober, niet op maandag), maar kopen en proeven kan ook. Vlak bij de lunchroom start een wandelpad door een heemtuin met typisch Zuid-Hollandse landschappen – kans op een ijsvogel!

Wandel door recreatiegebied Madestein langs 58 naar 27 en 15. (Let op: bij 27 rechtdoor langs de asfaltweg, oversteken naar villawijk; volg de weg rechtdoor tot aan het appartementencomplex, hier rechtsaf, verderop langs de fundamenten van een boerderij en even verder linksaf).

2.

Achter de resten van een middeleeuwse boerderij begint het terrein van ggz-instelling Parnassia. De Franciscuskerk verderop herinnert aan de geschiedenis: in 1891 kocht de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders het toenmalige Landgoed Bloemendaal op en bouwde hier een ‘krankzinnigengesticht’. Van dat oorspronkelijke complex is alleen de in 1924 vergrote kerk overgebleven.

Wandel naar vanaf knooppunt 15 richting 18.

3.

Een oud boswachtershuisje markeert de toegang tot de Van Leydenhof, een stuk binnenduinbos dat de naamgever zo ongerept mogelijk wilde bewaren. In het voorjaar word je hier begroet door de bonte kleuren van de rododendron. Zodra de zon voldoende warmte geeft, komen ook de rode bosmieren uit hun winterslaap. Neem even de tijd om de bedrijvigheid rond de grote koepelnesten te bekijken. Dat doet overigens ook de groene specht, want de mieren zijn zijn favoriete hapje.

4.

Sprookjesachtig! Zo oogt het Hyacintenbos als in april/mei de wilde hyacinten voor een paarsblauw tapijt zorgen. Maar er zijn ook tal van andere voorjaarsbloeiers te zien, zoals het lelietje-van-dalen (witte klokjes) en de salomonszegel (een rij witte bloemetjes hangend onder een stengel). Het zijn allemaal stinsenplaten – van het Friese woord stins ofwel een versterkt huis – die ooit door de landgoedeigenaren zijn aangeplant.

Ga langs knooppunt 16 naar 18, 47, 30. Bij knooppunt 30 richting 17 (richting strand, dan boven rechtsaf).

5.

Vanaf de duinen kijk je links uit over de Zandmotor. In 2011 is hier veel zand opgespoten, dat zich sindsdien geleidelijk langs de kust verspreidt. Zo helpt de natuur bij het versterken van de kustverdediging. Tegelijk profiteert ook andere natuur: bij laagwater speuren hier allerlei vogels naar voedsel. Met wat geluk ligt er zelfs een zeehond op een zandbank uit te buiken.

Vervolg het pad naar 3 en wandel naar 62.

6.

Het is een fikse klim naar de top van de Puinduinen. Onder het zand ligt stadspuin dat de gemeente Den Haag hier in de jaren zestig heeft laten storten. Aan de andere kant van de duinenrij is van een deel van dat puin een groot, rond kunstwerk gemaakt. Nog meer kunst vind je op de top: een informatiepaneel legt uit wat de bedoeling is van deze diepe kuil met de naam Hemels Gewelf.

Wandel naar 47, 16, 91, 46 en 53.

7.

Het was rond 1650 dat de dichter Jacob Westerbaan een landgoed aan liet leggen aan de rand van Den Haag. Het statige landhuis van toen staat er echter niet meer: het werd in 1851 vervangen door de huidige villa met koloniaal aandoende details. Zolang de villa wordt gerestaureerd, is er een sfeervolle brasserie in een kas achter het gebouw.

8.

Rond het landhuis lag oorspronkelijk een strakke tuin met rechthoekige bloemperken en buxushagen. Daarvan is alleen de kaarsrechte oprijlaan over. In de 19de eeuw kwam er een romantisch landschapspark voor in de plaats, dat zo veel mogelijk als ‘wilde natuur’ moest ogen. Bij de Zwitserse Partij is dat goed gelukt: dit stukje met oude duinen en majestueuze beuken kan zo doorgaan voor een miniatuur berglandschap.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

Parkeerplaats Landgoed Ockenburgh, Monsterseweg 2,
2552 RL Den Haag

Aangelijnd

Op de Koeweide mogen de honden loslopen, de rest van de route zijn ze aangelijnd welkom. In de Van Leydenhof zijn honden verboden!

Minder validen

Op Landgoed Ockenburgh wordt gewerkt aan een bewegwijzerde Denk en Doe Route (1,5 km). Startplaats en informatiebord bij de parkeerplaats op het landgoed.

Horeca in de buurt

Volop horeca in en rond Kijkduin, Kasserie OCK (tijdelijk pop-up restaurant achter de villa, ma. gesloten).

Donateurs van het Zuid-Hollands Landschap krijgen op vertoon van de Beschermerspas een korting van 5% bij Kasserie OCK.

Stadsboerderij Pluk! (ma. gesloten).

9,5 - 5,5 - 5 km

De route is 9,5 km. Met de knooppunten kun je de route eenvoudig inkorten.

Openbaar vervoer

Buslijn 31 rijdt van bus-/tramhalte Leyenburg naar bushalte Ockenburgh aan de Monsterseweg. Meer bussen rijden naar Kijkduin. Zie verder 9292.nl.

Locatie

Monsterseweg 2, 2552 RL, Den Haag

Ook interessant

Wandelroute 1,5 km
Noordwijkerhout
Toevoegen aan favorieten Verwijder uit favorieten
Wandelroute 10 - 16 km
Oostvoorne
Toevoegen aan favorieten Verwijder uit favorieten
Wandelroute 4 km
Leiden
Toevoegen aan favorieten Verwijder uit favorieten