Tiendwegroute Wandelen 13 - 18 km

Foto: Ad Snelderwaard Foto: Ad Snelderwaard

De Krimpenerwaard is het Groene Hart op zijn mooist. Deze wandelroute neemt je mee langs graslanden en sloten die zich uitstrekken tot aan de horizon. Onderweg vertellen houtkaden, boezemwateren en tiendwegen het verhaal van de ontginningsgeschiedenis. Trek stevige schoenen aan, want een deel van de route gaat over onverharde paden en zelfs dwars door de graslanden.

Foto: Ad Snelderwaard Foto: Ad Snelderwaard

Praktische info

Locatie

Schaapjeszijde, 2935, Gouderak

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart

Enkele hoogtepunten

1. Ouderkerkse Landscheiding
2. Polder de Nesse
3. Boezem
4. Tiendweg
5. Bosjes
6. Vogelplas
7. Beijersche Wegje
8. Boerderijen
9. Berkenwoudse Driehoek

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met allerlei natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets behoort deze route tot de Mooiste routes van het Groene Hart.

Meer weten over deze route? Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Parkeerterrein hoek Wellepoort / Schaapjeszijde, 2825 NB, Berkenwoude.

Auto: volg de dijk langs de Hollandse IJssel tussen Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. Ga ter hoogte van IJsseldijk-Noord 427 de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Parkeer na 2,5 km op de parkeerplaats in de haakse bocht naar links.

Toegestaan

Op sommige paden mogen honden alleen aangelijnd mee. Let op de bordjes.

Niet geschikt

Deze wandeling gaat deels over onverharde paden die niet geschikt zijn voor rolstoelen of kinderwagens.

Horeca in de buurt

Langs de route is geen horeca, maar er zijn volop picknickplaatsen. Neem dus zelf voldoende water en wellicht wat lekkers mee.

13 - 18 km

De hoofdroute is 18 km, de korte route is 13 km. Met de wandelknooppunten kun je de route zelf eventueel nog korter maken.

Openbaar vervoer

OV: buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en station Gouda. Stap uit bij halte ’t Zwaantje in Ouderkerk aan den IJssel en loop de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Pak na 1 km de route op bij wandelknooppunt 44. Zie ook 9292.nl.

Bijzonderheden

Vanaf de startplaats kun je ook de Zwarte sternroute lopen (8 km). Deze kun je hier gratis aanvragen.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Schaapjeszijde, 2935, Gouderak

10 beoordelingen

Arend van B

Mooi, maar besef wel dat dit een gebied is waar de boeren zijn weg gejaagd of worden weg gejaagd worden.

Joseline de Vries

Arnoud Alderlieste

(18 km variant) Mooie en leuke route, alleen op het eind (bij het boekenkastje) moet je rechtdoor en niet rechtsaf, zijn we verkeerd gelopen. Vooral de dorpse sfeer sprak ons aan.

Guus

Prachtige route, wijds landschap en fantastisch als je van Hollandse luchten houdt. Goede bewegwijzering. We hebben genoten.

Inge

Een route door een prachtig landschap, maar wat een asfalt. Ik heb de route met de klok mee gelopen vanaf de parkeerplaats bij wandelknooppunt 44. Bij knooppunt 65 ben ik rechtsaf het weiland in gelopen en op de houtkade weer linksaf om uit te komen op de kade tussen 64 en 66. Dit was een eigen initiatief, maar wel een van de mooiste stukken van de route. Ook nog even een uitstapje gemaakt door de Stolwijkse Boezem, waar de route langs loopt.

Nelly Verbeet

Vandaag deze route gelopen, het was heerlijk wandelweer ervoor. De route is goed beschreven en makkelijk te vinden. In dit seizoen zijn de weidse uitzichten echt om van te genieten. Ik ga in het voorjaar zeker nog een keer terug om de vogels en begroeiing te zien die er dan volgens de informatieborden langs de borden zou moeten zijn.

Marjolein

De route omgekeerd gelopen om twee redenen: het saaiste stuk eerst en droge schoenen en voeten tot het laatste stuk. Het pad in Het Beijersche tussen 64 en 66 is schitterend, alswel het gedeelte tussen 41 en 45 langs de boezem en de mooie landscheiding. De routebeschrijving is prima en de details maken de tocht nog interessanter. Alleen minder bankjes dan verwacht.

Johannes

Deze route vandaag gelopen. De uitzichten en landschappen, met name in het begin en aan het einde van de route zijn schitterend. Met name de eerste paar kilometer leiden op betoverende sluipweggetjes door hoog riet en tussen bosschages door. Veel dieren gezien, met name schapen en koeien maar ook een heleboel vogels waaronder een paar bijzondere: Een zilverreiger, diverse fazanten en een buizerd die overvloog. Het was regenachtig weer met veel miezerregen en ik was erg dankbaar voor stevig, watervast schoeisel. Het stukje door 't Beyersche en Achterbroek kan ik alleen degenen aanbevelen die kilometers willen maken. Je loopt hier met name om landwegen en moet vaak uitwijken voor autos of landbouwvoertuigen.

A. Van Erkel

Helaas ging het helemaal mis. We parkeerden bij ‘t verkeerde terreintje aan de Schaapjeszijde. Daar was dus geen rood gestreept hek etc. We liepen de graskade richting de boezem op. Had de route maker de nummers van de knooppunten opgenomen in de wandeling, dan hadden we vast de weer kunnen aanhaken op de 18km route. Och het maakt niet echt uit , het is er heerlijk wandelen ook als je een eigen route maakt. Maar minder tekst over de omgeving met z’n geschiednis en meer aanwijzingen voor de route was voor ons van -foutlopers- fijn geweest Waarom de KNP aanwijzingen niet gebruikt worden begrijp ik niet zo goed. Zo handig voor de wandelaar.

Ronald van der Ark

Heerlijke wandelroute door (weide)vogelrijk gebied.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 6,5 / 16 km
Poortugaal
21 beoordelingen
Wandelroute 8,5 km
Warmond
25 beoordelingen
Wandelroute 3 km
Rotterdam
19 beoordelingen