Tussen Luistenbuul en Zouweboezem Wandelen 9 km

Foto: Ad Snelderwaard Foto: Ad Snelderwaard

Volop natuur, doorkijkjes, spannende paden en vooral veel variatie – wat wil een wandelaar nog meer? Vanaf de dijk kijk je uit over de groene uiterwaarden van de Lek. Daarna dwaal je via ruige paden door de open graslanden, plukken bos en intieme kades van Polder Achthoven. Tot slot wacht de Zouweboezem: riet, water én kans op purperreigers!

Routekaart

Enkele hoogtepunten

1. Achthovense Uiterwaarden
2. Luistenbuul
3. Polder Achthoven
4. Molenkade
5. Zouweboezem
6. Vogels kijken

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets staat Tussen Luistenbuul en Zouweboezem in de Wandel Top 5 van meest aangevraagde routes. Het is een pareltje om trots op te zijn!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A27 de afrit Lexmond. Volg de borden naar Lexmond, ga op de rotonde voor het benzinestation linksaf en na 40 m linksaf (Driemolensweg). Parkeer na ruim 3 km voor het viaduct. Wandel voor het viaduct rechtsaf, hou voorbij de molen links aan.
Pak de routebeschrijving op bij wandelknooppunt 88.

Niet toegestaan

Honden moeten deels aan de lijn. Op het pad naar het kijkscherm zijn honden niet toegestaan. Let onderweg altijd op de bordjes.

Niet geschikt

De route gaat veelal over onverharde paden die niet geschikt zijn voor rolstoelen en buggy’s.

Geen horeca

Langs de route is geen horeca, maar er staan voldoende bankjes voor een picknick. Buiten de route kun je onder meer terecht in Meerkerk, Lexmond en Ameide.

9 km

Tip: bekijk ook eens de Sprinkhaanzangerroute in deze regio.

Openbaar vervoer

OV: neem bus 90 vanaf station Utrecht CS en stap uit bij halte Boezemweg in Ameide. Zie 9292.nl.

Vogels kijken

Het vogelkijkscherm bij knooppunt 82 mag je zeker niet missen.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Boezemweg, 3411 MN, Lexmond

18 beoordelingen

Jan van Steenbergen

We hebben de wandeling op dinsdag 18 januari 2022 gelopen. Ik denk met lang droog weer een heel mooie route. Maar vandaag was het wel droog maar een gedeelte iet begaanbaar. Wat een blubber. We zij absoluut geen zeurpieten maar hier kun je geen mensen langs sturen voor een wandeling.

Ellen

Wat een prachtige route. We zijn aan de kant van de molen begonnen en in de Zouweboezem zijn de paden inderdaad modderig. Maar voor een wandelaar die wel van een uitdaging houdt is het geen showstopper. De andere uitdaging zit in het stuk langs de Lek. Ik zou vooral de zomerdijk lopen, die is veel mooier en dan hoef je niet over de weg (= winterdijk). Ook op de zomerdijk moet je af en toe over een hek of prikkeldraad overstapjes. Het pad is goed te volgen en je komt bij de Luistenbuul een kunstwerk tegen. Toevallig was de kunstenaar er aan bezig en hebben we even een praatje gemaakt. Je kunt vanaf hier terug naar de weg en dan door op de polderweg. We hadden geluk met het weer, het was droog :-)

Familie Prins

Leuke en afwisselende route, zeker een aanrader! Je loopt over de dijk, langs een dorpje en op en langs de Lekdijk. De stukken op de Lekdijk zijn druk, niet aan te raden in het weekeinde. Daarna langs de fruitbooomgaarden en boezems weer naar de start, heerlijk en onverwacht wandelen.

De route op 13 juni 2021 gelopen. Mooie route, gestart bij het tunneltje onder de A27. Leuk en informatief gesprek met de molenaar gehad. Op de dijk gewandeld, de uiterwaard zagen we niet zitten. Er was een fruitautomaat bij een boerderij, daar kon je voo

Herman en Wil Kleijn - Leerdam

m aantjes

Slechte bewegwijzering langs de Uiterwaarden. Overstappen ronduit slecht of niet aanwezig Vaak onder prikkeldraad door moeten kruipen. voor oudere mensen en kinderen niet te doen We hopen dat jullie hier snel iets aan gaan doen.

Mark

Mooie, rustige en vooral afwisselende wandeling door vergeten stukje Holland.

Amy

Modder op de paden en heeeel druk. De graspaden zijn compleet kapotgelopen. Hierdoor is het meer dan de helft ploeteren over modderige paden. Als je dan eindelijk weer over de verharde paden en wegen komt, dan loop je ook een eind tussen veel te hard rijdend verkeer op de dijk (vooral die motoren!).

Roel

Prachtige route. Paden zijn soms modderig, maar over het algemeen goed te belopen. Wij zijn gestart in buurtschap Achthoven en hebben em dus tegen de klok in gelopen. Buitendijks doorgelopen tot aan de rivier en de zomerdijk aangehouden. Prettige 'overstapjes' over prikkeldraad en door meidoorn afscheiding. Absolute aanrader!

Westphilwandelt

Wij liepen deze wandeling op 5 mei vorig jaar. Het is een fantastische wandeling. Meer lezen en plaatjes kijken kan door via google westphilwandelt zouweboezem in te typen.

nelly bakker

Prachtige route. Het was wat modderig maar dat was te verwachten. stukjes over de dijk waren iets minder maar meeste kon toch onderlangs. we gaan hem in het voorjaar nog es doen. Zal het vast ook fantastisch zijn

Meer beoordelingen

Miriam van Gelder

op zondag 13-12-20 deze route gewandeld. Nou we hebben een nieuwe sport uitgevonden; het blubberlopen. De omgeving is mooi. Alleen in de omgeving van de Zouweboezem hoor je natuurlijk wel heel goed de snelweg (ligt er ook pal naast). Het is een hele pittige wandeling, maar daarvoor werden we hier al gewaarschuwd. Gelukkig nordic walking stokken meegenomen. Was zeker geen overbodige luxe. Hopelijk kan het Zuid-Hollands Landschap wat verzinnen voor deze blubberpaden.

Maria

Het was een mooie en afwisselende wandeling. Alleen was er veel blubber op de paden. Heel pittig om te lopen.

Gert van Avondwandelingen.nl

Een prachtige, afwisselende wandeling. Mooi uitzicht op de dijk, mooie boomgaarden, rustig natuurgebied, een schattige molen en nog een beetje water. Wat betreft de route: ik raad aan om altijd een gps-route op je telefoon te gebruiken, dan verdwaal je nooit meer. Veel eenvoudiger dan die paaltjes en kaarten. Een uitgebreide beschrijving en foto's op: https://www.avondwandelingen.nl/Wandeling109.html

Petra

Vandaag deze prachtige route gelopen. Het klopt inderdaad dat de verwijzing naar punt 14 ontbreekt, maar bovenaan de dijk staat een wandelkaart. Daarop kun je zien dat je eerst naar het nieuwe punt 89 moet lopen, daarna door naar punt 14. Dit punt staat er echter niet op het moment dat je de dijk rechtsaf moet verlaten via de Polderweg. Het is verstandig iets meer mee te nemen dan alleen de knooppunten op een briefje, bijvoorbeeld een foto/screenshot van het wandelkaartje. Uiteraard blijft de behoefte aan een goede bewegwijzering (van knooppunt 14).

hein

Wij zijn de route gestart vanaf de Molen. Het eerste stuk is geweldig. Wij hadden de knooppunten opgeschreven maar als je halverwege op het asfalt komt en zoekt naar punt 14 slaat de verwarring toe. Paal nergens te vinden. Toch maar de Dijk opgegaan en bij de eerste boerderij gevraagd. Hier zijn vaker mensen geweest. probleem is oud. Zij wezen ons hoe te lopen, maar dat viel niet echt mee, onder prikkeldraad door enzo, toch maar weer naar de dijk, voor de zekerheid. Dat was niet prettig veel verkeer. AUB zet paal 14 er weer neer !

Brenda

Heel mooie wandeling met veel afwisseling. Idd ontbreekt de verwijzing naar knooppunt 14.

Jolanda

Prachtige route, in elk jaargetijde weer anders.

Hans

Prachtige wandeling. Helaas ontbrak (de verwijzing naar) knooppunt 14, maar de routebeschrijving was erg duidelijk. Genoten van de vele watervogels en de mooie natuur!

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 8,5 km
Warmond
29 beoordelingen
Wandelroute 6,5 / 16 km
Poortugaal
22 beoordelingen
Wandelroute 3 km
Rotterdam
18 beoordelingen