Frans Blok

Meer dan molens alleen

Mirjam Boswachter

In en om Kinderdijk is veel te beleven en te ontdekken. Uitgestrekte, groene gebieden met prachtige vergezichten en Hollandse wolken. Luister naar ritselend riet langs de sloten en kom helemaal tot rust in de Alblasserwaard.

Mirjam Boswachter

Het is nog altijd een iconisch plaatje: twee rijen molens die het overtollige water uit de Alblasserwaard maalden. Minder bekend is dat je in het achterland prachtig kunt wandelen, vaak over smalle, onverharde polderpaden. Hier laat je de busladingen toeristen al snel achter je en ontdek je een decor van grasgroene weilanden, kabbelend water en ruisend riet.


Praktische info

Parkeren

Je kunt gratis parkeren ter hoogte van Havenplein 7, 2951 GC Alblasserdam. Wandel naar de ophaalbrug en start bij de grote groene grasspriet van het Toeristische Overstappunt (TOP). Let op: in het vakantieseizoen kan het druk zijn.

Openbaar vervoer

Buslijn 489 rijdt van metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam naar bushalte Dam in Alblasserdam. Hiervandaan is het een paar minuten lopen.

Wandelen

Het Kinderdijkpad gaat over verharde en onverharde paden langs de molens van Kinderdijk en door het achterliggende polderland. De route volgt het netwerk van wandelknooppunten en staat ook aangegeven op het informatiebord bij het startpunt. De complete route is 18 km. Als je knooppunten 32 en 33 overslaat, wordt de route 13,5 km.

Ongeschikt voor rolstoelen

Het Kinderdijkpad gaat deels over smalle, onverharde paden die niet geschikt zijn voor rolstoelen.

Honden welkom

Honden mogen mee, maar moeten meestal aan de lijn. Let op de bordjes!

Horeca in de buurt

Rond de startplaats in Alblasserdam is volop horeca. Bij de molens van Kinderdijk kun je terecht in het Kinderdijk-café in het bezoekerscentrum. Bij de Kortlandsemolen is regelmatig een theetuin geopend.

Vogels kijken

Kijk uit naar ooievaar, purperreiger, bruine kiekendief, zwarte stern, snor, rietzanger, en grote en kleine karekiet. Heel veel geluk heb je nodig voor de schuwe waterral en porseleinhoen.

Bijzonderheden

Het terrein rond de molens is gratis toegankelijk. Bij de kassa kun je eventueel een ticket kopen waarmee je twee museummolens kunt bezoeken en een korte rondvaart kunt maken.

Beheerder

Voor vragen over de molens kun je terecht op de website van Kinderdijk. Alles over het wandelnetwerk vind je bij Wandelnet.


Locatie

TOP Alblasserdam, Zuiderstek 22, 2952 AZ Alblasserdam

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Kinderdijkpad

Wandelroute 18 km

Download de route
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder