Frans Blok

Meer dan molens alleen

Mirjam Boswachter

In en om Kinderdijk is veel te beleven en te ontdekken. Uitgestrekte, groene gebieden met prachtige vergezichten en Hollandse wolken. Luister naar ritselend riet langs de sloten en kom helemaal tot rust in de Alblasserwaard.

Mirjam Boswachter

Het is nog altijd een iconisch plaatje: twee rijen molens die het overtollige water uit de Alblasserwaard maalden. Minder bekend is dat je in het achterland prachtig kunt wandelen, vaak over smalle, onverharde polderpaden. Hier laat je de busladingen toeristen al snel achter je en ontdek je een decor van grasgroene weilanden, kabbelend water en ruisend riet.


Praktische info

Parkeren

Je kunt gratis parkeren ter hoogte van Havenplein 7, 2951 GC Alblasserdam. Wandel naar de ophaalbrug en start bij de grote groene grasspriet van het Toeristische Overstappunt (TOP). Let op: in het vakantieseizoen kan het druk zijn.

Openbaar vervoer

Buslijn 489 rijdt van metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam naar bushalte Dam in Alblasserdam. Hiervandaan is het een paar minuten lopen.

Wandelen

Het Kinderdijkpad gaat over verharde en onverharde paden langs de molens van Kinderdijk en door het achterliggende polderland. De route volgt het netwerk van wandelknooppunten en staat ook aangegeven op het informatiebord bij het startpunt. De complete route is 18 km. Als je knooppunten 32 en 33 overslaat, wordt de route 13,5 km.

Ongeschikt voor rolstoelen

Het Kinderdijkpad gaat deels over smalle, onverharde paden die niet geschikt zijn voor rolstoelen.

Honden welkom

Honden mogen mee, maar moeten meestal aan de lijn. Let op de bordjes!

Horeca in de buurt

Rond de startplaats in Alblasserdam is volop horeca. Bij de molens van Kinderdijk kun je terecht in het Kinderdijk-café in het bezoekerscentrum. Bij de Kortlandsemolen is regelmatig een theetuin geopend.

Vogels kijken

Kijk uit naar ooievaar, purperreiger, bruine kiekendief, zwarte stern, snor, rietzanger, en grote en kleine karekiet. Heel veel geluk heb je nodig voor de schuwe waterral en porseleinhoen.

Bijzonderheden

Het terrein rond de molens is gratis toegankelijk. Bij de kassa kun je eventueel een ticket kopen waarmee je twee museummolens kunt bezoeken en een korte rondvaart kunt maken.

Beheerder

Voor vragen over de molens kun je terecht op de website van Kinderdijk. Alles over het wandelnetwerk vind je bij Wandelnet.


Locatie

TOP Alblasserdam, Zuiderstek 22, 2952 AZ Alblasserdam

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Kinderdijkpad

Wandelroute 18 km

Download de route
 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder