Ontdek Strijensasroute

Schotse Hooglanders

Oeverlanden langs het Hollands Diep

Een trekpontje, een uitkijktoren en een drassig oeverbos zorgen voor extra avontuur. Bijzonder: je mag ook buiten de paden struinen!

Alexandra Brinkers Medewerker Beschermersadministratie

Alexandra Brinkers Medewerker Beschermersadministratie

Tot 2005 groeiden er aardappelen en suikerbieten aan de zuidrand van de Hoekse Waard. Daarna werden de dijken doorgestoken en ontstond er een stuk nieuwe natuur dat de naam Oeverlanden kreeg. Eb en vloed hebben hier vrij spel. Je dwaalt langs ruige rietranden, wilgenbossen, kreken en open water – een feest voor vogels én vogelaars.


Praktische info

Parkeren

Je parkeert bij TOP Strijensas, Buitendijk 1, 3292 LA Strijensas.

Openbaar vervoer

Strijensas is lastig met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het busstation bij het Centraal Station Dordrecht neem je buslijn 166 naar bushalte Weegje in ’s-Gravendeel. Hier stap je over op de taxibus naar halte Kerkplein in Strijensas. Kijk voor details en alternatieven op 9292.nl.

Wandelen

De Ontdek Strijensasroute volgt vanaf de parkeerplaats het knooppuntennetwerk door natuurgebied Oeverlanden. Avontuurlijke wandelaars mogen ook buiten de paden struinen. Let op: na regen kan een deel van het gebied flink modderig worden! Kies dan voor de verharde, droge paden. Een informatiebord bij de parkeerplaats geeft de mogelijkheden aan.

Ongeschikt voor rolstoelen

Een groot deel van de route is niet toegankelijk voor rolstoelen. De verharde paden langs de dijken zijn dat wel.

Honden aangelijnd

Op de polderwegen mogen honden aangelijnd mee. Daarbuiten zijn honden niet welkom.

Horeca in de buurt

Bij de jachthaven van Strijensas, net buiten de route, kun je bij Restaurant de Batterij aanschuiven voor een kop koffie, een lunch of een diner.

Vogels kijken

De Oeverlanden zijn een waar paradijs. De plassen zitten vaak vol met eenden, ganzen, lepelaars en grote zilverreigers. Afhankelijk van het seizoen foerageren langs de slikranden steltlopers als kluut, grutto, tureluur en zwarte ruiter. Nog een verdieping hoger zoeken vis- en zeearend naar prooi. Bij de rietranden en in de natte bossen zul je de vogels eerder horen dan zien.

Beheerder

Met vragen en opmerkingen over de Oeverlanden kun je terecht bij Staatsbosbeheer.nl. Wandelnet weet alles over de wandelknooppunten.


Locatie

TOP Strijensas, Buitendijk 1, 3292 LA Strijensas

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Ontdek Strijensasroute

Wandelroute 8,5 km

Download de route
 • Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

  Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied.

  Lees verder

  Lees verder
 • Primeur: eerste broedende grote zilverreiger in Utrecht

  Dankzij de inzet van drones is in de provincie Utrecht een broedende grote zilverreiger ontdekt. Deze nieuwe techniek is dit jaar voor het eerst ingezet om broedende purperreigers, blauwe reigers en lepelaars te monitoren in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: 658 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken 658 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurcompensatie Maasvlakte II niet uitgevoerd: stap naar rechter

  Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt…

  Lees verder

  Lees verder