Ontdek Strijensasroute

Schotse Hooglanders

Oeverlanden langs het Hollands Diep

Alexandra Brinkers Oud-medewerker Beschermersadministratie

Een trekpontje, een uitkijktoren en een drassig oeverbos zorgen voor extra avontuur. Bijzonder: je mag ook buiten de paden struinen!

Alexandra Brinkers Oud-medewerker Beschermersadministratie

Tot 2005 groeiden er aardappelen en suikerbieten aan de zuidrand van de Hoekse Waard. Daarna werden de dijken doorgestoken en ontstond er een stuk nieuwe natuur dat de naam Oeverlanden kreeg. Eb en vloed hebben hier vrij spel. Je dwaalt langs ruige rietranden, wilgenbossen, kreken en open water – een feest voor vogels én vogelaars.


Praktische info

Parkeren

Je parkeert bij TOP Strijensas, Buitendijk 1, 3292 LA Strijensas.

Openbaar vervoer

Strijensas is lastig met het openbaar vervoer te bereiken. Vanaf het busstation bij het Centraal Station Dordrecht neem je buslijn 166 naar bushalte Weegje in ’s-Gravendeel. Hier stap je over op de taxibus naar halte Kerkplein in Strijensas. Kijk voor details en alternatieven op 9292.nl.

Wandelen

De Ontdek Strijensasroute volgt vanaf de parkeerplaats het knooppuntennetwerk door natuurgebied Oeverlanden. Let op: na regen kan een deel van het gebied flink modderig worden! Kies dan voor de verharde, droge paden. Een informatiebord bij de parkeerplaats geeft de mogelijkheden aan.

Ongeschikt voor rolstoelen

Een groot deel van de route is niet toegankelijk voor rolstoelen. De verharde paden langs de dijken zijn dat wel.

Honden aangelijnd

Op de polderwegen mogen honden aangelijnd mee. Daarbuiten zijn honden niet welkom.

Horeca in de buurt

Bij de jachthaven van Strijensas, net buiten de route, kun je bij Restaurant de Batterij aanschuiven voor een kop koffie, een lunch of een diner.

Vogels kijken

De Oeverlanden zijn een waar paradijs. De plassen zitten vaak vol met eenden, ganzen, lepelaars en grote zilverreigers. Afhankelijk van het seizoen foerageren langs de slikranden steltlopers als kluut, grutto, tureluur en zwarte ruiter. Nog een verdieping hoger zoeken vis- en zeearend naar prooi. Bij de rietranden en in de natte bossen zul je de vogels eerder horen dan zien.

Beheerder

Met vragen en opmerkingen over de Oeverlanden kun je terecht bij Staatsbosbeheer.nl. Wandelnet weet alles over de wandelknooppunten.


Locatie

TOP Strijensas, Buitendijk 1, 3292 LA Strijensas

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Ontdek Strijensasroute

Wandelroute 8,5 km

Download de route
 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder