Wildernisroute op Tiengemeten

Schotse Hooglanders
Schotse Hooglanders Rik Kruit
Blauwe kiekendief
Blauwe kiekendief Luuk Vermeer
Tiengemeten
Tiengemeten

Walhalla voor vogelspotters

Rik Vinke Ecoloog

โ€œ

Tiengemeten ligt in de zuidwestelijke delta en trekt talloze vogels aan, vooral in de winter. Vogels uit het verre noorden, zoals de smient en de blauwe kiekendief, komen naar dit eiland om aan te sterken. In het voorjaar keren ze terug naar hun broedgebieden.

โ€

Rik Vinke Ecoloog

Het avontuur begint al zodra je op de pont stapt. Tien minuten later zet je voet aan wal op Tiengemeten, een eiland midden in het Haringvliet. Tot 1997 bepaalden akkers het beeld, daarna werd het eiland overgedragen aan de natuur. Je dwaalt langs bloemrijke weides en natte rietlanden, met hier en daar nog een boerderij of een arbeidershuisje. Wat vooral opvalt is de dynamiek: kom over een jaar nog eens terug en de aanblik is heel anders.


Praktische info

Veerdienst

De veerpont vertrekt dagelijks tussen 10 en 17 uur op het hele uur vanaf de parkeerplaats. De terugvaart vanaf het eiland vertrekt circa 10 minuten later.

Bezoekerscentrum

Vanaf de pont loop je zo het Bezoekerscentrum binnen, een voormalige grote boerenschuur van de Margueritahoeve. Binnen zie je een een expositie over de geschiedenis van Tiengemeten: van landbouwgebied naar natuurparadijs. Bekijk de openingstijden.

Parkeren

Je parkeert bij de aanlegplaats van de veerpont, Nieuwendijk 1, 3284 BE Zuid-Beijerland. Hiervandaan neem je de veerpont naar het eiland Tiengemeten.

Openbaar vervoer

Buslijn 711 rijdt van Numansdorp naar bushalte Veerdienst aan de Nieuwendijk in Zuid-Beijerland. Hiervandaan neem je de veerpont naar het eiland Tiengemeten. Zie 9292.nl voor meer informatie.

Wandelen

Bij het bezoekerscentrum starten verschillende wandelroute. Avontuurlijke wandelaars volgen de 10 km lange Wildernisroute. Deze route is met blauwe pijltjes gemarkeerd.

Ongeschikt voor rolstoelen

De Wildernisroute is niet geschikt voor rolstoelen. Wel geschikt is de Route Oude Polder, die helemaal over verharde paden gaat. Aan de vaste wal zijn vier parkeerplaatsen voor mindervaliden. Ook de pont is toegankelijk voor rolstoelen en in het bezoekerscentrum is een aangepast toilet.

Geen honden

De Wildernisroute gaat deels door ruige natuur waar honden niet welkom zijn. Op de rest van het eiland mogen honden aangelijnd mee.

Horeca in de buurt

Niet ver van de veerhaven op het eiland kun je voor koffie, ijs of een smaakvolle lunch terecht bij De Gezusters.

Vogels kijken

In de voormalige landbouwpolders en zeker in de rietruigtes kun je tal van vogels spotten. Ook maak je kans op roofvogels als sperwer, boomvalk, blauwe en bruine kiekendief, en vis- en zeearend.

Bijzonderheden

Op Tiengemeten vind je onder meer een Landbouwmuseum en het Rien Poortvlietmuseum. Daarnaast worden er allerlei activiteiten en excursies georganiseerd en is er een natuurspeeltuin voor kinderen.

Beheerder

Het eiland Tiengemeten is in beheer bij Natuurmonumenten. Hier kun je terecht met vragen en opmerkingen over de route of het gebied.


Locatie

Bezoekerscentrum Tiengemeten, Tiengemeten 14a, 3284 BE Zuid-Beijerland

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Wildernisroute op Tiengemeten

Wandelroute 10 km

Download de route
 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder