Zwarte sterns op een nestvlotje
Zwarte sterns op een nestvlotje Foto: Sijmen Hendriks
Even bijkomen
Even bijkomen Ad Snelderwaard
Veenpluis
Veenpluis Harry Bunk

Welkom in de Krimpenerwaard

Struinen door het groen – waar kan dat nog? In elk geval in de Krimpenerwaard. De Zwarte Stern Route Plagroute gaat dwars door weilanden en over smalle kades, met soms een hek waar je overheen moet klimmen. Op plekken waar de voedselrijke bovenlaag van de weilanden is afgeplagd, ontstaan ruige rietranden en bloemrijke hooilanden. Hier vinden weidevogels alles wat ze nodig hebben. Hoe dat eruitziet? Trek stevige schoenen aan en ga op pad!

Deze route was eerder bekend onder de naam Plagroute.


Enkele hoogtepunten

 • Polder De Nesse
 • Tiendweg
 • Krabbenscheer
 • Berkenwoudse Boezem
 • Landscheidingskade
 • Zwarte stern
 • Eendenkooien
 • Afgeplagde weilanden

Praktische info

Over de route

Deze wandelroute hebben we in oktober 2023 opnieuw uitgegeven. Dit maal volledig in eigen beheer, zodat eventuele wijzigingen makkelijker doorgevoerd kunnen worden en de presentatie in lijn is met onze andere routes.

Parkeren

Volg de dijk langs de Hollandse IJssel tussen Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. Ga ter hoogte van IJsseldijk-Noord 427 de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Parkeer na 2,5 km op de parkeerplaats in de haakse bocht naar links.

Openbaar vervoer

Buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en station Gouda. Stap uit bij halte ’t Zwaantje in Ouderkerk aan den IJssel en loop de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Pak na 1 km de route op bij wandelknooppunt 44.

ov9292

Honden aangelijnd

In de natuurgebieden mogen honden aangelijnd mee. Let onderweg op de bordjes!

Ongeschikt voor rolstoelen

De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Vogels kijken

Bij de Berkenwoudse Driehoek leidt een zijpad je naar een vogelkijkscherm. In de winter maak je hier kans op de smient, die vanwege zijn scherpe piiew piiew piiew ook wel fluiteend wordt genoemd. In het voorjaar kun je zwarte stern spotten. Zodra de kuikens geboren zijn, vliegen ze af en aan met voedsel. Een feest om naar te kijken!

Bijzonderheden

 • Neem zelf eten en drinken mee. In de directe nabijheid is geen horeca.
 • Vooral in de zomer is het handig een middel tegen muggen mee te nemen.

Locatie

Wellepoort 3, 2825 NB, Berkenwoude (Hoek van de weg)


5 Beoordelingen 4.6 sterren
4.6 / 5

4 sterren

Uiteindelijk vonden mijn Papa van 90 jaar!!, mijn zusje en ik het een leuke route. Toch wil ik nog wel melden dat de parkeerplaats en het begin van het pad niet duidelijk stonden aangegeven. We hebben de route dus verkeerd om gelopen.. wat uiteindelijk toch beter was omdat het laatste stuk over de weg - plat - was en dat was aan het einde van de wandeling juist wel fijn lopen. Ook jammer van alle electriciteitspalen wat afbreuk doet aan het natuurgezicht maar de vele Lissen die in het water bloeiden waren prachtig. We genoten van de uitzichten en de rust waarvoor dank!

5 sterren

Leuke route door landelijk omgeving. Heerlijk rustig, zonder autoverkeer. Wij hebben ervan genoten!

5 sterren

Prachtige route met vergezichten om u tegen te zeggen! Het afwisselende landschap van de polders zijn altijd erg bijzonder. We hebben genoten. Jammer dat ik geen foto's bij kan voegen.

5 sterren

Vanuit onze vakantieaccommodatie Het Bonte Varken hebben wij op aanraden van onze gastvrouw deze route gelopen. Wat een leuke struinroute is dit, bij de boer over het hek direct het land in, de paar koeien die er lopen zijn gewend aan wandelaars. Over een kade en dan door dat prachtige veenweidelandschap wandelen, grotendeels helemaal onverhard. Erg leuk en schitterende omgeving. Een echte aanrader! Af en toe een extra bankje plaatsen zou nóg mooier zijn om tussentijds meer te kunnen genieten van de rust en natuur die dit gebied geeft.

4 sterren

Op 18-7-23 gelopen. Erg rustig, welgeteld 4 fietsers en 2 wandelaars tegengekomen. Langs Berkenwoudse Boezem roerdomp en smelleken gespot. Pad mag wel vaker gemaaid worden. Op sommige stukken erg oneffen. Bewegwijzering duidt deze route aan als 'zwarte sternroute'.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Zwarte Stern Route

Wandelroute 8 km

 • Reactie op coalitieakkoord: Noodzakelijke investeringen in leefomgeving blijven uit

  Vandaag presenteerden de formerende partijen hun coalitieakkoord “Hoop, lef en trots”. Natuurmonumenten en LandschappenNL vinden het zeer zorgwekkend dat het kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn. Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten: “Noodzakelijke…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder