Zwarte sterns op een nestvlotje
Zwarte sterns op een nestvlotje Foto: Sijmen Hendriks
Even bijkomen
Even bijkomen Ad Snelderwaard
Veenpluis
Veenpluis Harry Bunk

Welkom in de Krimpenerwaard

Struinen door het groen – waar kan dat nog? In elk geval in de Krimpenerwaard. De Zwarte Stern Route Plagroute gaat dwars door weilanden en over smalle kades, met soms een hek waar je overheen moet klimmen. Op plekken waar de voedselrijke bovenlaag van de weilanden is afgeplagd, ontstaan ruige rietranden en bloemrijke hooilanden. Hier vinden weidevogels alles wat ze nodig hebben. Hoe dat eruitziet? Trek stevige schoenen aan en ga op pad!

Deze route was eerder bekend onder de naam Plagroute.


Enkele hoogtepunten

 • Polder De Nesse
 • Tiendweg
 • Krabbenscheer
 • Berkenwoudse Boezem
 • Landscheidingskade
 • Zwarte stern
 • Eendenkooien
 • Afgeplagde weilanden

Praktische info

Over de route

Deze wandelroute hebben we in oktober 2023 opnieuw uitgegeven. Dit maal volledig in eigen beheer, zodat eventuele wijzigingen makkelijker doorgevoerd kunnen worden en de presentatie in lijn is met onze andere routes.

Parkeren

Volg de dijk langs de Hollandse IJssel tussen Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. Ga ter hoogte van IJsseldijk-Noord 427 de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Parkeer na 2,5 km op de parkeerplaats in de haakse bocht naar links.

Openbaar vervoer

Buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en station Gouda. Stap uit bij halte ’t Zwaantje in Ouderkerk aan den IJssel en loop de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Pak na 1 km de route op bij wandelknooppunt 44.

ov9292

Honden aangelijnd

In de natuurgebieden mogen honden aangelijnd mee. Let onderweg op de bordjes!

Ongeschikt voor rolstoelen

De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Vogels kijken

Bij de Berkenwoudse Driehoek leidt een zijpad je naar een vogelkijkscherm. In de winter maak je hier kans op de smient, die vanwege zijn scherpe piiew piiew piiew ook wel fluiteend wordt genoemd. In het voorjaar kun je zwarte stern spotten. Zodra de kuikens geboren zijn, vliegen ze af en aan met voedsel. Een feest om naar te kijken!

Bijzonderheden

 • Neem zelf eten en drinken mee. In de directe nabijheid is geen horeca.
 • Vooral in de zomer is het handig een middel tegen muggen mee te nemen.

Locatie

Wellepoort 3, 2825 NB, Berkenwoude (Hoek van de weg)


3 Beoordelingen 4.6666666666667 sterren
4.7 / 5

5 sterren

Prachtige route met vergezichten om u tegen te zeggen! Het afwisselende landschap van de polders zijn altijd erg bijzonder. We hebben genoten. Jammer dat ik geen foto's bij kan voegen.

5 sterren

Vanuit onze vakantieaccommodatie Het Bonte Varken hebben wij op aanraden van onze gastvrouw deze route gelopen. Wat een leuke struinroute is dit, bij de boer over het hek direct het land in, de paar koeien die er lopen zijn gewend aan wandelaars. Over een kade en dan door dat prachtige veenweidelandschap wandelen, grotendeels helemaal onverhard. Erg leuk en schitterende omgeving. Een echte aanrader! Af en toe een extra bankje plaatsen zou nóg mooier zijn om tussentijds meer te kunnen genieten van de rust en natuur die dit gebied geeft.

4 sterren

Op 18-7-23 gelopen. Erg rustig, welgeteld 4 fietsers en 2 wandelaars tegengekomen. Langs Berkenwoudse Boezem roerdomp en smelleken gespot. Pad mag wel vaker gemaaid worden. Op sommige stukken erg oneffen. Bewegwijzering duidt deze route aan als 'zwarte sternroute'.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Zwarte Stern Route

Wandelroute 8 km

 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder