Foto: Sijmen Hendriks

Over de route

Deze natuurstruinroute neemt je mee langs de mooiste én stilste plekjes van de Krimpenerwaard. In het voorjaar krijg je gezelschap van de zwarte stern, een wereldreiziger die speciaal naar de Krimpenerwaard komt om te broeden. Sierlijk zweven ze boven de weilanden en sloten, op zoek naar visjes, insecten en regenwormen. Voordat deze route in een nieuw jasje werd gestoken stond deze bekend onder de naam ‘Plagroute’.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Zwarte stern
 • 2. Vogelparadijs
 • 3. Tiendweg
 • 4. Berkenwoudse Boezem
 • 5. Berkenwoudse Driehoek
 • 6. Eendenkooi
 • 7. Veenpunt

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven.


Praktische info

Parkeren

Volg de dijk langs de Hollandse IJssel tussen Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. Ga ter hoogte van IJsseldijk-Noord 427 de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Parkeer na 2,5 km op de parkeerplaats in de haakse bocht naar links.

Openbaar vervoer

OV: buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en station Gouda. Stap uit bij halte ’t Zwaantje in Ouderkerk aan den IJssel en loop de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Pak na 1 km de route op bij wandelknooppunt 44. Zie ook 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd toegestaan, let op de borden!

Ongeschikt voor rolstoelen

De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Bijzonderheden

Neem zelf eten en drinken mee. In de directe nabijheid is geen horeca.


Locatie

Wellepoort 3, 2825 NB, Berkenwoude (Hoek van de weg)


6 Beoordelingen 5 sterren
5.0 / 5

5 sterren

Wat een prachtig gebied. Vooral de stilte is opvallend. Prachtige plantensoorten, zelfs nog eind augustus in bloei. Ik ga hier zeker vaker terugkomen.

5 sterren

Deze route na 1.5 jaar opnieuw gelopen. Prachtige route. Er is een nieuw vogelscherm geplaatst ook was er 1 oud bankje vervangen voor een nieuw exemplaar. De natuur die blijft hier prachtig. Van purperreiger, ooievaar, 1 zwarte stern, verschillende roofvogels en vele verschillende rietvogels. Ook de muskusrat zien zwemmen. Blijft prachtig en er blij om dat ik als lid hier aan bijdraag.

5 sterren

Een heerlijke dag gehad vandaag. Terwijl de drukte op de wegen en Schiphol extreem was, heb ik bijna geen mens gezien. Wel allemaal bloeiende planten en struiken en veel dieren, o.a. een paar volwassen zwarte sterns en ook een paar jongen. En al extraatje een wezeltje! Iets meer plekken/bankjes om even te zitten zijn welkom.

5 sterren

Mooie dag maar ondanks de volle parkeerplaatsen totaal geen drukte op de route. Veel en verschillende vogels. Duidelijke route en heerlijk minimaal over verharde weg. Iets onderhoud aan zitmeubilair of rustplaatsen is wel nodig. En als er een nieuw bankje staat waarom dan half achter een houten hek waardoor de lol van het open landschap deels verborgen wordt. Mogelijk kan bij kap werk de boomstomp zo gezaagd worden dat er een zit plek wordt gecreëerd? We zagen een paar stompen die voor een dergelijk optie prima kandidaat kunnen zijn.

5 sterren

Super mooie wandeling door de polder. Genoten van de rust! Inmiddels heb ik hem 2x gelopen. De eerste keer in de zomer van 2020. Toen liepen er koeien en schapen door het weiland. De tweede keer half maart 2022.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Zwarte sternroute

Wandelroute 8 km

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder