Foto: Sijmen Hendriks

Over de route

Deze natuurstruinroute neemt je mee langs de mooiste én stilste plekjes van de Krimpenerwaard. In het voorjaar krijg je gezelschap van de zwarte stern, een wereldreiziger die speciaal naar de Krimpenerwaard komt om te broeden. Sierlijk zweven ze boven de weilanden en sloten, op zoek naar visjes, insecten en regenwormen. Voordat deze route in een nieuw jasje werd gestoken stond deze bekend onder de naam ‘Plagroute’.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Zwarte stern
 • 2. Vogelparadijs
 • 3. Tiendweg
 • 4. Berkenwoudse Boezem
 • 5. Berkenwoudse Driehoek
 • 6. Eendenkooi
 • 7. Veenpunt

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven.


Praktische info

Parkeren

Volg de dijk langs de Hollandse IJssel tussen Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak. Ga ter hoogte van IJsseldijk-Noord 427 de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Parkeer na 2,5 km op de parkeerplaats in de haakse bocht naar links.

Openbaar vervoer

OV: buslijn 196 rijdt tussen metrostation Rotterdam Capelsebrug en station Gouda. Stap uit bij halte ’t Zwaantje in Ouderkerk aan den IJssel en loop de dijk af richting Berkenwoude (Schaapjeszijde). Pak na 1 km de route op bij wandelknooppunt 44. Zie ook 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd toegestaan, let op de borden!

Geschikt voor rolstoelen

De halfverharde paden van de Rhoonse Grienden zijn bij droog weer goed te berijden. De Carnisse Grienden zijn vanwege de vlonders minder goed toegankelijk.

Bijzonderheden

Neem zelf eten en drinken mee. In de directe nabijheid is geen horeca.

Ongeschikt voor rolstoelen

De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.


Locatie

Wellepoort 3, 2825 NB, Berkenwoude (Hoek van de weg)


3 Beoordelingen 5 sterren
5.0 / 5

5 sterren

Mooie dag maar ondanks de volle parkeerplaatsen totaal geen drukte op de route. Veel en verschillende vogels. Duidelijke route en heerlijk minimaal over verharde weg. Iets onderhoud aan zitmeubilair of rustplaatsen is wel nodig. En als er een nieuw bankje staat waarom dan half achter een houten hek waardoor de lol van het open landschap deels verborgen wordt. Mogelijk kan bij kap werk de boomstomp zo gezaagd worden dat er een zit plek wordt gecreëerd? We zagen een paar stompen die voor een dergelijk optie prima kandidaat kunnen zijn.

5 sterren

Super mooie wandeling door de polder. Genoten van de rust! Inmiddels heb ik hem 2x gelopen. De eerste keer in de zomer van 2020. Toen liepen er koeien en schapen door het weiland. De tweede keer half maart 2022.

5 sterren

Meestal loop ik deze route in het voorjaar. Nu een keer in januari. Mistig en koud. Maar het blijft een geweldige route. In het mistige landschap waren o.a. grote aantallen smienten, knobbelzwanen, en grauwe ganzen te zien.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Zwarte sternroute

Wandelroute 8 km

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder