Zilverreigerroute Wandelen - 12 km

Zilverreiger - foto: Ddouk Zilverreiger - foto: Ddouk

Klauteren over hekken, speuren naar vogels, struinen door de weilanden, modder aan je schoenen. Deze natuurstruinroute neemt je mee door de graslanden van Krimpener- en Lopikerwaard. Extra verrassingen zijn het idyllische veenriviertje de Vlist en een eeuwenoud parkbos. Met een beetje geluk spot je ook de naamgever van de route: de grote zilverreiger. Hij komt oorspronkelijk uit oostelijke mediterrane gebieden, maar komt in deze regio steeds meer voor.

Zilverreiger - foto: Ddouk Zilverreiger - foto: Ddouk

Praktische info

Locatie

Concordiaplein, 2851 VV, Haastrecht (parkeerplaats achter TOP)

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart

 

Enkele hoogtepunten

1. Ooievaars
2. Tiendweg
3. Verdwenen molen
4. Grens
5. Vlist
6. Hoogeboezem
7. Overtuin Bisdom van Vliet

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra's gegeven. Niet voor niets behoort deze route tot de Struinroute Top 5 van het Zuid-Hollands Landschap!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Volg met de auto de N228 naar Haastrecht. Ga bij de rotonde richting Vlist, dan eerste weg rechtsaf (Bredeweg) en weer eerste weg rechtsaf, naar parkeerplaats op Concordiaplein.

Honden welkom

In de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap zijn honden doorgaans aangelijnd welkom. Let goed op de bordjes!

Niet geschikt voor mindervaliden

De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Horeca in de buurt

Verschillende mogelijkheden in de dorpskern van Haastrecht. Ook in het dorp Vlist is horeca (in totaal 2,5 km extra lopen).

Wandelen

Deze route gaat voor 40% over onverharde paden en dwars door de weilanden. Draag goede wandelschoenen en bij voorkeur een lange broek. Controleer jezelf na afloop op teken.

Bekijk ook de andere struinroutes in de Krimpenerwaard: Zwarte sternroute, BuizerdrouteKievitroute en Blauwborstroute.

Openbaar vervoer

Neem buslijn 180 of 106 vanaf treinstation Gouda. Stap uit bij halte Haastrecht Centrum. Zie ook 9292.nl

Over de struinroutes

Ontwikkeling en coördinatie: Bureau Mens & Groen, Streekadvies ’t Laage Land

Met dank aan: Vereniging Te Voet, JvdS coaching & advies, routeteam Struinen en Vorsen, Redactiebureau Harry Bunk

Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Zuid-Holland, Gemeente Krimpenerwaard, Groenalliantie Midden-Holland, Zuid-Hollands Landschap

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Concordiaplein, 2851 VV, Haastrecht (parkeerplaats achter TOP)

23 beoordelingen

Anneke

Wat een mooie route was dit en heel afwisselend, we kwamen zelfs nog een grote schapen kudde tegen. Prachtige natuur en goed te doen. Helaas geen zilverreiger gezien maar wel andere mooie dieren en planten. Kortom een echte aanrader.

Jenny

Het is een mooie route dwars door de weilanden, maisvelden en langs riviertje. Veel vogels, konijnen en kikkers gezien. Eerste deel van route overgeslagen, ik had geen zin om door centrum en langs drukke N weg te lopen. Auto geparkeerd bij zwembad en vanaf daar brug over natuur gebied in de boezem. Hierna route opgepikt. Weinig bankjes, dus op tasje in het gras gezeten. Overstapjes over/ langs hekken hebben hier en daar wat onderhoud nodig. Route langs maisveld was geheel overwoekerd, was blij met lange broek en wandelschoenen. Een mooie tocht door ZHL.

Joke Kievit

Prachtige wandeling en gevoel van weidsheid en ruimte. Behalve het laatste gedeelte langs de Vlist. Goed te weten dat je dan over een heel druk, vrij smal fietspad met fiets/ebike-verkeer van twee kanten moet. Dit is meer oppassen geblazen dan vrij genieten helaas.

Hans Brongers

Van begin tot het einde van deze wandeltocht genoten. Niet alleen van het geweldig mooie en afwisselende landschap, maar ook van de Oer Hollandse luchten. Een pluim voor de routemakers!

Luitwieler

Mooie wandeling, maar een aantal graspaden niet gemaaid en richting de Vlist was de rand langs een maisveld niet gemaaid, waardoor we door het maisveld moesten lopen.

Ellen van der Breggen

Prachtige landelijke, afwisselende route.

Aart van Wijngaarden

Het was een prachtige route met veel natuur. Kilometers lang niemand tegengekomen, alleen veel vogels en bloemen. Echt een aanrader voor de liefhebber.

Ton van Rossum

Het gras op de kade stond kniehoog dat was dus wel even ploeteren. Maar het zorgde ook voor broedende grutto's . We zagen en hoorden veel alarmerende grutto's een teken dat ze jongen hebben. Ook hoorden we de snor en de bauwborst bij de Hooge Boezem achter Haastrecht.

Cecile Werner

Mooie route, helaas wel een afslag gemist, de kleine aanduidingen staan soms verstopt achter gras. Ij de afslag naar Vlist zag ik geen nummer, wel een pijl, bleek gelukkig te kloppen.

Tessa

De route was niet altijd even duidelijk. De knooppunten waren niet altijd zichtbaar.

Meer beoordelingen

Elly

Het was een mooie route door een prachtig gebied. Het aantal vogels viel wat tegen. Heel fijn ook dat zelfs hier de hond mee mag. Wel n uitdaging met alle hekken en bruggetjes. Ook omdat het gras idioot hoog stond was het een avontuur. De wandelknooppunten waren echter niet overal te vinden. Maar, goed bezig ZHL!

Dick

Mooi stukje Zuid-Holland. Fijn om langs en door verruigde stukken veenweidegebied te lopen. Liep 1e vrijdag van februari door soms heeel pruttige delen (dus de begaanbaarheid was ietsje minder). Goede beschrijving, mooi wijds en fijn dat er nog zulke mooie stukjes Zuid-Holland bestaan.

Ivo Ridder

Prachtig stuk Holland, ruig rietland, karakteristieke kades en sierlijke zilverreigers. Je kunt ook iets verder de Bredeweg inrijden en bij het zwembad parkeren en/of de route in tegengestelde richting doen, dan is ie bijna helemaal onverhard

Inge

Bekend terrein, maar iedere keer weer prachtig. De weidsheid en de ruimte, het licht over de polder. Op een ochtend die zonnig begon met harde wind, maar langzaam steeds dreigender bewolkt werd.

Arie Janson

Leuke wandeling ondanks 1 gemist bordje.

N.D.

Wat een mooie route, heerlijk banjeren door het groene hart. Wij waren met met hond. Deze moet je wel af en toe op kunnen tillen. Anders ga je niet het hele rondje kunnen lopen.

Gerrit van Weerdhuizen

Een heerlijke route,dwars door de weilanden, wat een rust . Ga hem nog een keer smorgens vroeg doen ,wellicht komen we dan nog meer vogels tegen.

KA

De eerste 7 km is het alleen maar genieten. Onverhard, soms door hoog gras. Tussen de koeien, schapen en een pony. Erg leuk klimmen over hekjes en over de smalle bruggetjes. Je hoort alleen maar vogels fluiten en het is er prachtig. Na 7 km ga je over fietspad langs oude boerderijtjes wat ook z’n charme heeft.

Rob van Dijk

Dit is een prachtige route door weidelandschap en langs de Vlist, veel groen ook. En goed gemarkeerd. Prachtig, echt een topper!

Karin

Heerlijk struinen door de weilanden, genieten van rust en stilte, vogelgeluiden. Genoten.. eens iets anders dan rondje park in coronatijd!

Meer beoordelingen

Linda

Een mooi wandelroute, dwars door de polder tussen Haastrecht en de Vlist. Banjeren door het weiland, lekker door de modder.

L. van der Geest

Een schitterende route door de Krimpenerwaard. Wat heeft me dit verrast! Klimmen en klauteren, soms glibberen en glijden. Goede (waterdichte) schoenen die vies mogen worden zijn een must. Hoogtepunten: de weidsheid, het boerenland, de grote hoeveelheid aan verschillende vogels, de rust. Zeer zeker een aan te raden route!

J.Vos

Mooie route, leuke doorkijkjes en struinen door de weilanden. Jammer dat we geen zilverreigers hebben gezien. Wel ruim 40 andere soorten vogels herkend! Gelukkig was de kaasboerderij langs de Vlist open en konden we bidons weer vullen en naar het toilet.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 6,5 / 16 km
Poortugaal
21 beoordelingen
Wandelroute 8,5 km
Warmond
25 beoordelingen
Wandelroute 3 km
Rotterdam
19 beoordelingen