Mijn eerstelingen

Geschreven door Boswachter Mirjam

Ik kijk elke maand weer naar ze uit. En april zit er vol mee! Misschien is dat waarom ik zo van deze maand houd: ik zie, hoor en ruik zoveel eerste ontmoetingen van het jaar in de natuur.

Mijn eerste oranjetipje op een pinksterbloem in een fijn voorjaarszonnetje. Eerste kikkervisjes in een poeltje in Klein Profijt. Eerste boomblauwtje dat met zijn blauw zo mooi afsteekt tegen de frisgroene bladeren van daslook (nu in bloei). Eerste ringslang net wakker na een, wat ik vermoed, zalige winterslaap. Eerste harlekijnen in bloei en daarmee de eerst bloeiende orchidee van het jaar. En zo kan ik deze column vullen met een lange rij van eerstelingen. Mijn hart maakt altijd een sprongetje als ik ze weer tegenkom.

Het is moeilijk kiezen naar welke eersteling ik het meest uitkijk. Maar met het mes op de keel kies ik toch voor de nachtegaal. De zang van de eerste nachtegaal is misschien wel het allermooiste geluid van april. In de top van duindoorns zingt hij mij heel eventjes ergens anders naar toe. Dit kleine onopvallende bruine vogeltje is zonder twijfel de beste reden om mijn wekker te zetten en vroeg op pad te gaan. In de Duinen van Oostvoorne doe ik mijn ogen dicht en geniet van een ochtendconcert.

Jammer dat de maand april bijna om is. Gelukkig komen straks in mei de eerste visdiefjes, viervlekken en landkaartjes weer. Ik kan niet wachten!

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

 • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

  Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer ademruimte voor mens en natuur

  Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

  Lees verder

  Lees verder
 • Strook vol leven

  Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder