Mijn eerstelingen

Geschreven door Boswachter Mirjam

Ik kijk elke maand weer naar ze uit. En april zit er vol mee! Misschien is dat waarom ik zo van deze maand houd: ik zie, hoor en ruik zoveel eerste ontmoetingen van het jaar in de natuur.

Mijn eerste oranjetipje op een pinksterbloem in een fijn voorjaarszonnetje. Eerste kikkervisjes in een poeltje in Klein Profijt. Eerste boomblauwtje dat met zijn blauw zo mooi afsteekt tegen de frisgroene bladeren van daslook (nu in bloei). Eerste ringslang net wakker na een, wat ik vermoed, zalige winterslaap. Eerste harlekijnen in bloei en daarmee de eerst bloeiende orchidee van het jaar. En zo kan ik deze column vullen met een lange rij van eerstelingen. Mijn hart maakt altijd een sprongetje als ik ze weer tegenkom.

Het is moeilijk kiezen naar welke eersteling ik het meest uitkijk. Maar met het mes op de keel kies ik toch voor de nachtegaal. De zang van de eerste nachtegaal is misschien wel het allermooiste geluid van april. In de top van duindoorns zingt hij mij heel eventjes ergens anders naar toe. Dit kleine onopvallende bruine vogeltje is zonder twijfel de beste reden om mijn wekker te zetten en vroeg op pad te gaan. In de Duinen van Oostvoorne doe ik mijn ogen dicht en geniet van een ochtendconcert.

Jammer dat de maand april bijna om is. Gelukkig komen straks in mei de eerste visdiefjes, viervlekken en landkaartjes weer. Ik kan niet wachten!

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

 • Reactie op coalitieakkoord: Noodzakelijke investeringen in leefomgeving blijven uit

  Vandaag presenteerden de formerende partijen hun coalitieakkoord “Hoop, lef en trots”. Natuurmonumenten en LandschappenNL vinden het zeer zorgwekkend dat het kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn. Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten: “Noodzakelijke…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder