Column: Ik was erbij toen het gebeurde

‘Sinds 1992 zijn de populaties dagvlinders gemiddeld met meer dan 50 procent afgenomen.’ Deze zin, die ik eind maart las, is onder mijn huid gekropen en heeft een plekje gevonden in mijn hoofd. Dit weekend dook hij weer op. Ongevraagd maar sterk aanwezig.

Groot koolwitje Marian Le Pair

Magie om stil van te worden

Afgelopen zondag stond ik samen met mijn kinderen gebogen over een cocon van een koolwitje. Hij bewoog onhandig heen en weer en door het dunne vliesje van de cocon konden we de vleugels al een klein beetje zien. Het onhandige stopte en we zagen hoe het vlindertje heel voorzichtig uit de cocon kroop. Pootjes en kopje kriebelden als eerste naar buiten en snel daarna volgde ook het lijfje met prachtige, zij het wat verfrommelde, vleugels.

“Deze magische transformatie maakte ons stil. Mijn kinderen van verwondering. En ik eigenlijk ook. Maar tegelijkertijd was daar ook die zin weer in mijn achterhoofd: Meer dan de helft van het aantal vlinders is verdwenen.”

Boswachter Mirjam, Zuid-Hollands Landschap

Een verontrustend besef

Weer schrok ik van deze zin. Omdat cijfers niet liegen en vlinders ons wat vertellen over de algehele staat van de natuur. Cijfers die mij confronteren met iets dat heeft plaatsgevonden tijdens mijn nog relatief korte bestaan. In dit deel van mijn leven is meer dan de helft van het aantal vlinders verdwenen. Ik was erbij.

Maar ik ben vastbesloten om er ook bij te zijn wanneer we deze trend doorbreken en het aantal vlinders weer zien toenemen. Dus maken we thuis een extra rommelhoekje in de tuin waar bladeren en takken blijven liggen. En gaan we bij het Zuid-Hollands Landschap door met het beheren en ontwikkelen van kruiden- en bloemrijke graslanden. Zorgen we voor luwe hoekjes waar vlinders kunnen schuilen. Maken we waar het kan nieuwe plekken waar de diertjes voedsel vinden. Alle beetjes helpen.

Help jij ook mee?

Met jouw steun kunnen we meer kruidenrijk grasland ontwikkelen, vol prachtige bloemen. Goed voor vlinders en andere insecten! 🦋༘

Steun de vlinder

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder