Column: Explosie van nieuwe soorten

  • Nieuws
  • Column: Explosie van nieuwe soorten
dinsdag 9 juni 2020

Lieke Kragt is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Kuststreek en Veenweiden. Regelmatig laat een van onze boswachters op onze website zijn of haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Wil je meer zien en lezen over de natuur van het Zuid-Hollands Landschap? Volg ons dan op Facebook, Instagram, LinkedIn of Twitter.
Lieke Kragt, Boswachter Zuid-Hollands Landschap

Als boswachter maakt mijn hart een sprongetje als ik een nieuwe dier-of plantensoort zie. Een bijzondere orchidee die ineens opduikt of een bever (castor fiber) die zich zo thuis voelt in onze gebieden, dat hij zich gaat settelen.

Meestal krijg ik energie van dit soort momenten. Maar afgelopen weken zag ik zóveel nieuwe soorten waar ik toch een stuk minder blij van werd. Zoals de frisdrankus blikkus, de zakkus plasticcus en zelfs een hele kudde van de pizza doza. Zeker in tijden van corona breiden deze gevaarlijke en vervuilende soorten, zich in no-time uit.

Hun favoriete leefgebied -de prullenbak- raakt vaak overvol, waardoor ze gedumpt worden in onze kwetsbare natuurgebieden. Het gevolg: dieren raken verstrikt in het afval, proberen het op te eten (soms met dodelijke afloop) en giftige stoffen komen in de bodem terecht.

Normaal gesproken mag je niet zomaar iets uit het bos meenemen. Maar in dit geval maak ik als boswachter een uitzondering. Je mag zoveel soorten van de afvallus troepus mee naar huis nemen als je wilt. Graag zelfs. Zo help je om de bossen, duinen en parken samen schoon en gezond te houden. De natuur en de boswachters zijn je dankbaar!

Wil je meer zien en lezen over de natuur van het Zuid-Hollands Landschap? Volg ons dan op Facebook, Instagram, LinkedIn of Twitter.
Lieke Kragt, Boswachter Zuid-Hollands Landschap