Even voorstellen wie wij zijn

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Welkom bij het Zuid-Hollands Landschap. Het Zuid-Hollands Landschap is een natuurbeschermingsorganisatie in de drukste provincie van het land. Wij stellen natuur veilig door gebieden aan te kopen, deze te onderhouden en voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doen we al sinds de oprichting van de stichting op 12 juli 1934! Dankzij de hulp van vele vrijwilligers, 50.000 Beschermers en bedrijfsvrienden maken we Zuid-Holland steeds een beetje mooier.

De drie regio’s van waaruit wij werken zijn Kuststreek, Veenweiden en Eilanden.

Samen zorg dragen voor de natuur

Onze gebieden liggen verspreid over heel Zuid-Holland. Van de Bollen- en Kuststreek, van Voorne-Putten tot Goeree-Overflakkee en van de Krimpenerwaard tot de Vijfheerenlanden. 

Zo’n 55 medewerkers zetten zich elke dag in voor de natuur. Deskundige, enthousiaste medewerkers, met een groen hart. Dat doen ze vanuit ons hoofdkantoor in Delft, maar ook vanuit de drie regio’s waardoor we dichtbij onze natuurgebieden zijn en makkelijk toegankelijk zijn voor mensen in de buurt. De dagelijkse leiding is in handen van onze directeur, Michiel Houtzagers. Hij wordt daarbij ondersteund door het managementteam, de medewerkers op het hoofdkantoor en de regio’s. Onze Raad van Toezicht geeft ons de kaders waarbinnen we met elkaar het beste uit de natuur in Zuid-Holland halen.  

Hoe ziet ons dagelijks werk er uit?

 • Aankopen van natuurgebieden
  Wist je dat Zuid-Holland maar 6% beschermde natuur heeft? Dat is weinig, zeker als je weet dat het in andere provincies gemiddeld twee keer zoveel is. Het Zuid-Hollands Landschap zet zich daarom in om meer lokale natuur veilig te stellen. We zoeken steeds weer naar nieuwe mogelijkheden om meer natuur te realiseren. Elke aankoop brengt ons dichterbij ons doel: 10% beschermde natuur in Zuid-Holland.

  Bekijk het filmpje voor meer informatie.

 • Onderhouden van natuur en erfgoed
  Het Zuid-Hollands Landschap onderhoudt 4500 hectare natuur, verdeeld over meer dan 100 natuurgebieden in Zuid-Holland. Dit loopt uiteen van veenweidengebied tot ziltig moerasland en van duin tot bos. Daarnaast beheren we landgoederen, eendenkooien en monumenten in onze terreinen. 

 • Ondersteunen van groene vrijwilligers
  Bij het Zuid-Hollands Landschap zijn zo'n 300 vrijwilligers betrokken. Ook in andere Zuid-Hollandse natuurgebieden, tuinen van landgoederen en stadtuinen zijn talloze vrijwilligers actief. De Groene Motor - een programma van de provincie Zuid-Holland - ondersteunt vrijwilligers met kennis, (financiële) middelen en mankracht. Met steun van De Groene Motor kunnen bewoners met een groen hart een waardevolle bijdrage leveren aan hun eigen leefomgeving. Het Zuid-Hollands Landschap heeft De Groene Motor in haar organisatie ondergebracht.

 • Natuur ontwikkelen
  Naast het beheren van bestaande natuur ontwikkelt het Zuid-Hollands Landschap ook nieuwe natuur. De Sophiapolder is daar een mooi voorbeeld van. Tot voor kort had dit gebied een agrarische bestemming. Nu ontwikkelt het zich tot een waardevol zoetwatergebied, met bijzondere planten en dieren. U kunt het natuureiland zelfs gratis bezoeken!
   
 • Natuur om van te genieten
  Het Zuid-Hollands Landschap beschermt natuur en landschappen voor iedereen. Bijna al onze gebieden zijn vrij toegankelijk. U kunt er wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken, kanoën en nog veel meer. Daarnaast organiseren we allerlei activiteiten waar iedereen aan mee kan doen. Zo kunnen mensen ervaren hoe leuk en gezond het is om de natuur in te gaan en dat we dit moois moeten koesteren.