Eendenkooi De Zouwe

H. op den Dries

Over de eendenkooi

Eendenkooi De Zouwe (13 hectare) bij Ameide is een officieel geregistreerde eendenkooi. In eendenkooien werden vroeger wilde eenden gevangen voor consumptie. 90 procent van de kooien in ons land is intussen verdwenen. Het Zuid-Hollands Landschap heeft meerdere eendenkooien in beheer. Zo willen we dit stukje cultuurhistorie behouden voor de toekomst. Bovendien vormen de kooien een oase van rust in het drukke Zuid-Holland. En daar maken veel dieren dankbaar gebruik van. Eendenkooi De Zouwe is nog steeds in werking. We vangen er eenden, maar laten ze ook weer vrij. Je kunt de eendenkooi zien vanaf de Zouwendijk.

Aalscholvers en boommarters

Eendenkooi De Zouwe is sinds 1963 in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap. Het kooibos bestaat uit griend en gemengd loofhout. De kooiplas ontstond na een dijkdoorbraak in de 14e eeuw. De eendenkooi is een officieel stiltegebied. Dit komt de biodiversiteit ten goede. Er zit een grote aalscholverskolonie, er nestelen ijsvogels en in de winter komen smienten, slobeenden en talingen op bezoek. De oude bomen in het kooibos hebben holtes en daar houden boommarters van. Ook reeën vinden hier beschutting. 

Het onderhouden van een eendenkooi is erg arbeidsintensief. Gelukkig worden we geholpen door een trouwe groep vrijwilligers die wekelijks de kooi in trekt. Zij helpen onder andere met het handmatig zagen van de grienden, het maaien van het riet, het repareren van de rietschermen en het plaatsen van eendenkorven. Door het kleinschalige beheer ontstaan er luwe hoekjes. Daar komen insecten op af. In het gebied vliegen veel zweefvliegen en vlinders als oranjetipje en landkaartje.

Eendenkooien in Nederland

Wilde eend werd vroeger veel gegeten. Vandaar dat er door de eeuwen heen in Nederland en Vlaanderen tegen de duizend eendenkooien zijn aangelegd, waarin kooikers wilde eenden vingen. Een eendenkooi bestond uit een zoetwaterplas met daaromheen bos. De kooiker lokte de wilde eenden die op het water landden met voer een met netten overspannen vangpijp in. Hij werd daarbij geholpen door tamme lokeenden en een hondje.
De hoogtijdagen van de eendenkooien liggen intussen ver achter ons. Nog maar 10 procent van de eendenkooien is zichtbaar in het landschap. Het Zuid-Hollands Landschap heeft verschillende eendenkooien in beheer. Doordat de rust in eendenkooien wettelijk is vastgelegd, zijn het belangrijke rust-, broed- en foerageergebieden voor tal van soorten.

Meer over eendenkooien

Locatie

4233 CH, Ameide

 • Maaien in de natuur – hoe zit dat?

  Terwijl de meeste Nederlanders van een luie vakantie genieten, is het voor boswachters in regio Veenweiden nu flink aanpoten. De hooibouw is een belangrijke periode voor het beheer van onze graslanden. Maaien is een uitgekiende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Fotomodellen

  Lijkt het je leuk model te staan voor foto’s die het Zuid-Hollands Landschap gebruikt voor tijdschrift, email-nieuwsbrieven, website en meer? Dit is je kans! Het kost je een paar uur. Als tegenprestatie ontvang je professionele…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Gratis magazine

  Vind je het leuk om in Zuid-Holland op pad te gaan? En ben je dol op de natuur? Dan is dit magazine wat voor jou.

  Lees verder

  Lees verder