Eendenkooi De Zouwe

In dit gebied

Eendenkooi De Zouwe (13 hectare) bij Ameide is een officieel geregistreerde eendenkooi. In eendenkooien werden vroeger wilde eenden gevangen voor consumptie. 90 procent van de kooien in ons land is intussen verdwenen. Het Zuid-Hollands Landschap heeft meerdere eendenkooien in beheer. Zo willen we dit stukje cultuurhistorie behouden voor de toekomst. Bovendien vormen de kooien een oase van rust in het drukke Zuid-Holland. En daar maken veel dieren dankbaar gebruik van. Eendenkooi De Zouwe is nog steeds in werking. We vangen er eenden, maar laten ze ook weer vrij. Je kunt de eendenkooi zien vanaf de Zouwendijk.

Aalscholvers en boommarters

Eendenkooi De Zouwe is sinds 1963 in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap. Het kooibos bestaat uit griend en gemengd loofhout. De kooiplas ontstond na een dijkdoorbraak in de 14e eeuw. De eendenkooi is een officieel stiltegebied. Dit komt de biodiversiteit ten goede. Er zit een grote aalscholverskolonie, er nestelen ijsvogels en in de winter komen smienten, slobeenden en talingen op bezoek. De oude bomen in het kooibos hebben holtes en daar houden boommarters van. Ook reeën vinden hier beschutting. 

Het onderhouden van een eendenkooi is erg arbeidsintensief. Gelukkig worden we geholpen door een trouwe groep vrijwilligers die wekelijks de kooi in trekt. Zij helpen onder andere met het handmatig zagen van de grienden, het maaien van het riet, het repareren van de rietschermen en het plaatsen van eendenkorven. Door het kleinschalige beheer ontstaan er luwe hoekjes. Daar komen insecten op af. In het gebied vliegen veel zweefvliegen en vlinders als oranjetipje en landkaartje.

Eendenkooien in Nederland

Wilde eend werd vroeger veel gegeten. Vandaar dat er door de eeuwen heen in Nederland en Vlaanderen tegen de duizend eendenkooien zijn aangelegd, waarin kooikers wilde eenden vingen. Een eendenkooi bestond uit een zoetwaterplas met daaromheen bos. De kooiker lokte de wilde eenden die op het water landden met voer een met netten overspannen vangpijp in. Hij werd daarbij geholpen door tamme lokeenden en een hondje.
De hoogtijdagen van de eendenkooien liggen intussen ver achter ons. Nog maar 10 procent van de eendenkooien is zichtbaar in het landschap. Het Zuid-Hollands Landschap heeft verschillende eendenkooien in beheer. Doordat de rust in eendenkooien wettelijk is vastgelegd, zijn het belangrijke rust-, broed- en foerageergebieden voor tal van soorten die het zonder de rust en het groen van de kooien nog moeilijker zouden hebben in de provincie Zuid-Holland.

Locatie

4233 CH, Ameide

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder