Welkom in de duinen

Natuurgebied de Duinen van Oostvoorne is een van de parels van het Zuid-Hollands Landschap. Deze wandelroute neemt je mee langs bos, vochtige duinvalleien, stuifduinen, bunkers en zelfs een landgoed. Extra verrassingen zijn de vogelhutten en het zandstrand van het Oostvoornse Meer. En natuurlijk stap je even binnen bij het pas vernieuwde bezoekerscentrum.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Bezoekerscentrum Tenellaplas
 • 2. Duinmieren
 • 3. Biberbunker
 • 4. Kaapduin
 • 5. Mildenburg
 • 6. Groene Strand
 • 7. Vogels spotten
 • 8. Vliegveld
 • 9. Dennen en grazers

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Parkeren

Auto: vanuit Rotterdam, N15, N218, N496 richting Rockanje, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum. Vanuit Hellevoetsluis, N57, N496 richting Oostvoorne, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum, waar je ook kunt parkeren.

Openbaar vervoer

OV: neem vanaf metrostation Spijkenisse Centrum buslijn 403 naar Oostvoorne. Stap uit bij halte Berkenrode. Loop ongeveer 50 meter door in de rijrichting van de bus en sla rechtsaf: volg de bordjes naar ‘Bezoekerscentrum ZHL’ (circa 25 minuten lopen). Zie ook 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Wandelen

De hoofdroute is 12,5 km lang. Zonder de lussen naar de vogelkijkschermen wordt de route 10 km. Met de wandelknooppunten kun je de route eventueel nog verder inkorten.

Ongeschikt voor rolstoelen

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Wel geschikt zijn de Bosmuisroute (1 km) en Libellenroute (3,5 km).

Horeca in de buurt

Er is volop horeca in Oostvoorne. Enkele aanraders zijn:

Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Kijk dan op deze pagina om te ontdekken welk voordeel bovenstaande horecagelegenheden te bieden hebben.

Vogels kijken

Vanaf de knooppunten 17 en 53 kun je heen en weer naar twee observatiepunten. Ze kijken uit over de lagune, een serie kreken met ondiep water en geleidelijk oplopende oevers. Dat lokt steltlopers als kievit, tureluurs en bontbekplevier, maar ook de lepelaar en kleine zilverreiger laten zich regelmatig zien. De onbegroeide eilandjes rond de lagune zijn bedoeld voor kustbroeders als kluut en scholekster. Visdiefjes en kokmeeuwen nestelen in een kuiltje in de grond en hebben rust nodig om hun jongen groot te brengen.

Laarzen

Na regen en in de winter kan het pad over het Groene Strand drassig zijn. Draag dan laarzen of volg vanaf wandelknooppunt 16 het fietspad langs de Strandweg tot aan knooppunt 51.


Locatie

Duinstraat 12a, 3235 NK, Rockanje


11 Beoordelingen 4.3636363636364 sterren
4.4 / 5

5 sterren

Deze route gelopen in de lente maar ik vermoed in elk seizoen leuk om te doen. De verschillende landschappen wisselen elkaar voortdurend af. Alles is redelijk goed aangegeven en genoeg horeca onderweg. Een van de mooiste routes op ZHL vind ik.

3 sterren

Mooie wandeling, maar het Groene Strand was in de zomer echt een oerwoud waarin we dus ook knooppunt 17 misten en onnodig naar de vogelkijkhut (en terug) wandelden. Daarna kuiten vol met bultjes (ging gelukkig snel over). Ook de stukken door het mulle zand vonden wij minder makkelijk lopen. Misschien komen we nog eens terug in een ander seizoen!

5 sterren

Echt een leuke route om te wandelen. Duinen, bos, Oostvoornse Meer, de groene duinen met vogeluitkijkpunten. Genoeg te zien en te genieten. En ook nog een reetje ontmoet. Onderweg kan je bij Wapen van Marion of Aan Zee ff terrasje pakken. En natuurlijk aan het begin of eind vd Meidoornroute een drankje in De Meidoorn.

5 sterren

Third time I have walked this route, it is an absolute favourite especially being dog friendly. I finally got to see the ponies this time! There is a grid by one of the gates but not the usual animal grid, my dog had no problem walking over it. Variety of landscapes, woodland, dunes, lake and beach, grasslands. Parking can be very busy at the weekend.

4 sterren

Bij start van de route even in bezoekerscentrum Tanellaplas rondgekeken. Het was er rustig op de vroege zaterdagmorgen. Ook parkeerplaats was leeg. De wandeling is zeer afwisselend, door bos, duinen en strand van het meer. Ook even door het groene strand naar vogelkijkhut gelopen, maar (zonder verrekijker) is hier niet veel te zien. Tussen de wilde runderen gelopen en wilde ponys in de verte gezien. Nog een ree gezien die werd achtervolgd door 2 loslopende honden. Nog lekker aan het strand gezeten. Genoeg bankjes en horeca onderweg. Bij terugkeer was het nu wel druk op parkeerplaats. Deze wandeling is zeker 4 sterren waard. Bedankt ZHL.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Meidoornroute

Wandelroute 12,5 km

 • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

  Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer ademruimte voor mens en natuur

  Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

  Lees verder

  Lees verder
 • Strook vol leven

  Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder