Welkom in de duinen

Natuurgebied de Duinen van Oostvoorne is een van de parels van het Zuid-Hollands Landschap. Deze wandelroute neemt je mee langs bos, vochtige duinvalleien, stuifduinen, bunkers en zelfs een landgoed. Extra verrassingen zijn de vogelhutten en het zandstrand van het Oostvoornse Meer. En natuurlijk stap je even binnen bij het pas vernieuwde bezoekerscentrum.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Bezoekerscentrum Tenellaplas
 • 2. Duinmieren
 • 3. Biberbunker
 • 4. Kaapduin
 • 5. Mildenburg
 • 6. Groene Strand
 • 7. Vogels spotten
 • 8. Vliegveld
 • 9. Dennen en grazers

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Parkeren

Auto: vanuit Rotterdam, N15, N218, N496 richting Rockanje, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum. Vanuit Hellevoetsluis, N57, N496 richting Oostvoorne, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum, waar je ook kunt parkeren.

Openbaar vervoer

OV: neem vanaf metrostation Spijkenisse Centrum buslijn 403 naar Oostvoorne. Stap uit bij halte Berkenrode. Loop ongeveer 50 meter door in de rijrichting van de bus en sla rechtsaf: volg de bordjes naar ‘Bezoekerscentrum ZHL’ (circa 25 minuten lopen). Zie ook 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Wandelen

De hoofdroute is 12,5 km lang. Zonder de lussen naar de vogelkijkschermen wordt de route 10 km. Met de wandelknooppunten kun je de route eventueel nog verder inkorten.

Ongeschikt voor rolstoelen

Voor mindervaliden en ouders met kinderwagens bestaan twee speciale routes, die beide starten bij het bezoekerscentrum: de Bosmuisroute en de Libellenroute.

Horeca in de buurt

Er is volop horeca in Oostvoorne. Enkele aanraders zijn:

Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Kijk dan op deze pagina om te ontdekken welk voordeel bovenstaande horecagelegenheden te bieden hebben.

Vogels kijken

Vanaf de knooppunten 17 en 53 kun je heen en weer naar twee observatiepunten. Ze kijken uit over de lagune, een serie kreken met ondiep water en geleidelijk oplopende oevers. Dat lokt steltlopers als kievit, tureluurs en bontbekplevier, maar ook de lepelaar en kleine zilverreiger laten zich regelmatig zien. De onbegroeide eilandjes rond de lagune zijn bedoeld voor kustbroeders als kluut en scholekster. Visdiefjes en kokmeeuwen nestelen in een kuiltje in de grond en hebben rust nodig om hun jongen groot te brengen.

Locatie

Duinstraat 12a, 3235 NK, Rockanje


9 Beoordelingen 4.4444444444444 sterren
4.4 / 5

5 sterren

Echt een leuke route om te wandelen. Duinen, bos, Oostvoornse Meer, de groene duinen met vogeluitkijkpunten. Genoeg te zien en te genieten. En ook nog een reetje ontmoet. Onderweg kan je bij Wapen van Marion of Aan Zee ff terrasje pakken. En natuurlijk aan het begin of eind vd Meidoornroute een drankje in De Meidoorn.

5 sterren

Third time I have walked this route, it is an absolute favourite especially being dog friendly. I finally got to see the ponies this time! There is a grid by one of the gates but not the usual animal grid, my dog had no problem walking over it. Variety of landscapes, woodland, dunes, lake and beach, grasslands. Parking can be very busy at the weekend.

4 sterren

Bij start van de route even in bezoekerscentrum Tanellaplas rondgekeken. Het was er rustig op de vroege zaterdagmorgen. Ook parkeerplaats was leeg. De wandeling is zeer afwisselend, door bos, duinen en strand van het meer. Ook even door het groene strand naar vogelkijkhut gelopen, maar (zonder verrekijker) is hier niet veel te zien. Tussen de wilde runderen gelopen en wilde ponys in de verte gezien. Nog een ree gezien die werd achtervolgd door 2 loslopende honden. Nog lekker aan het strand gezeten. Genoeg bankjes en horeca onderweg. Bij terugkeer was het nu wel druk op parkeerplaats. Deze wandeling is zeker 4 sterren waard. Bedankt ZHL.

4 sterren

Hele mooie wandeling. Mijn favoriet van ZHL tot nu toe. Heel afwisselend. Je loopt over gras, zand, grind, heel divers. Het stukje historie over de duitse bunkers is erg interessant. Het bospark van Landgoed Mildenburg is echt prachtig! Wel even opletten dat je na het Wapen van Marion, na knooppunt 16 linksaf het bos weer in moet lopen. Hier was ik per ongeluk rechtdoor over straat gelopen. Ik ga de route zeker nog eens lopen! Alleen het stukje 'Groene Strand' zal ik dan overslaan. Vond dit gedeelte niet zo prettig lopen. Verder echt een super wandeling gehad!!

4 sterren

Vandaag deze route gelopen, heel mooi (zelfs in de mist) en heel afwisselend. Het graspad langs het Groene Strand (tussen nrs. 16 en 53) was erg drassig, hoge wandelschoenen of laarzen zijn aan te raden.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Meidoornroute

Wandelroute 10 / 12,5 km

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder