Over dit gebied

Natuurreservaat Luistenbuul, in de Achthovense Uiterwaarden tussen Sluis en Lexmond, is met zijn zeven hectare relatief klein. De natuurwaarde van het gebied is echter groot. In de binnenbocht van de Lek heeft zich in de loop der eeuwen veel zand afgezet. Zo is een type natuur ontstaan dat nog maar weinig voorkomt in ons land: stroomdalgrasland. In de droge, schrale bodem groeien bijzondere plantensoorten als grote tijm, veldsalie en kleine pimpernel. Het Zuid-Hollands Landschap wist het gebied in 2016 aan te kopen. Met het zaad van Luistenbuul hebben we veel maisakkers in de Achthovense Uiterwaarden de afgelopen jaren succesvol kunnen omvormen tot bloemrijke graslanden.

Bloemrijk postzegeltje

De konijnen die in Luistenbuul rondlopen, leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud van het stroomdalgrasland. Ze eten het gras tussen de kruiden uit. Maar nog belangrijker: ze graven kalkrijk zand op. Dat zorgt voor nieuwe kiemmogelijkheden voor planten die houden van een verschraald milieu. Zeldzame begroeiing als zacht vetkruid, sikkelklaver, geel walstro, bevertjes, smaragdmos, smal fakkelgras, zachte haver en kleine ruit profiteert daarvan. 

In het grootste deel van de Achthovense Uiterwaarden stond het mais tien jaar geleden nog manshoog. Luistenbuul lag er als een bloemrijk postzegeltje tussen. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren veel akkers in de uiterwaarden kunnen aankopen. Die vormen we om tot natuurgebied. Luistenbuul dient daarbij als zaadbank. Door in dit terrein te maaien en te hooien, net zoals men vroeger deed, kunnen we dat zaad winnen en over heel de uiterwaarden verspreiden. 

In Luistenboel broeden vogels als de grasmus, heggenmus, koekoek, snor en kleine karekiet. Ook kun je er fazanten verschrikt zien wegrennen. Bezoekers kunnen daarvan genieten (met een verrekijker!) via een prachtig bloemrijk wandelpad dat onderlangs de dijk loopt. 

Praktische info

Honden aangelijnd

Tijdens het broedseizoen (1 maart t/m 1 juli) is het niet toegestaan om hier met je hond te wandelen. Buiten het broedseizoen zijn honden wel welkom, mits ze zijn aangelijnd.

Wandelen

Je kunt het gebied ontdekken vanaf een nieuw struinpad langs de rand van het gebied.

Vogels kijken

Waardevol gebied voor broedvogels met leuke soorten als de grasmus en heggemus, koekoek, snor en kleine karekiet.

Bijzonderheden

In 1968 is Luistenbuul ingesteld als reservaat als enige groeiplaats van Paardenhoefklaver. Helaas is in 1980 dit plantje verdwenen, maar Luistenbuul is nog rijk aan (zeldzame) plantensoorten.

Locatie

Achthoven 42-45, 4128, Lexmond

 • Vlinderquiz

  Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Win een vlinderpakket

  Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder