Over dit gebied

Natuurreservaat Luistenbuul, in de Achthovense Uiterwaarden tussen Sluis en Lexmond, is met zijn zeven hectare relatief klein. De natuurwaarde van het gebied is echter groot. In de binnenbocht van de Lek heeft zich in de loop der eeuwen veel zand afgezet. Zo is een type natuur ontstaan dat nog maar weinig voorkomt in ons land: stroomdalgrasland. In de droge, schrale bodem groeien bijzondere plantensoorten als grote tijm, veldsalie en kleine pimpernel. Het Zuid-Hollands Landschap wist het gebied in 2016 aan te kopen. Met het zaad van Luistenbuul hebben we veel maisakkers in de Achthovense Uiterwaarden de afgelopen jaren succesvol kunnen omvormen tot bloemrijke graslanden.

Bloemrijk postzegeltje

De konijnen die in Luistenbuul rondlopen, leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud van het stroomdalgrasland. Ze eten het gras tussen de kruiden uit. Maar nog belangrijker: ze graven kalkrijk zand op. Dat zorgt voor nieuwe kiemmogelijkheden voor planten die houden van een verschraald milieu. Zeldzame begroeiing als zacht vetkruid, sikkelklaver, geel walstro, bevertjes, smaragdmos, smal fakkelgras, zachte haver en kleine ruit profiteert daarvan. 

In het grootste deel van de Achthovense Uiterwaarden stond het mais tien jaar geleden nog manshoog. Luistenbuul lag er als een bloemrijk postzegeltje tussen. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren veel akkers in de uiterwaarden kunnen aankopen. Die vormen we om tot natuurgebied. Luistenbuul dient daarbij als zaadbank. Door in dit terrein te maaien en te hooien, net zoals men vroeger deed, kunnen we dat zaad winnen en over heel de uiterwaarden verspreiden. 

In Luistenboel broeden vogels als de grasmus, heggenmus, koekoek, snor en kleine karekiet. Ook kun je er fazanten verschrikt zien wegrennen. Bezoekers kunnen daarvan genieten (met een verrekijker!) via een prachtig bloemrijk wandelpad dat onderlangs de dijk loopt. 

Praktische info

Honden aangelijnd

Tijdens het broedseizoen (1 maart t/m 1 juli) is het niet toegestaan om hier met je hond te wandelen. Buiten het broedseizoen zijn honden wel welkom, mits ze zijn aangelijnd.

Wandelen

Je kunt het gebied ontdekken vanaf een nieuw struinpad langs de rand van het gebied.

Vogels kijken

Waardevol gebied voor broedvogels met leuke soorten als de grasmus en heggemus, koekoek, snor en kleine karekiet.

Bijzonderheden

In 1968 is Luistenbuul ingesteld als reservaat als enige groeiplaats van Paardenhoefklaver. Helaas is in 1980 dit plantje verdwenen, maar Luistenbuul is nog rijk aan (zeldzame) plantensoorten.

Locatie

Achthoven 42-45, 4128, Lexmond

 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder