Gebieden Nationaal Park Hollandse Duinen

Langs de Noordzee, tussen strand en strandwallen, liggen de Zuid-Hollandse vastelandsduinen. Een prachtig kustlandschap waar landgoederen, duinen, zeedorpen en steden elkaar afwisselen. Eeuwenlang door Hollandse meesters vastgelegd: geliefd om water, ruimte en licht. Maak kennis met de natuurgebieden van Nationaal Park Hollandse Duinen, die het Zuid-Hollands Landschap beheert.
Paardrijden, fietsen, struinen of lekker luieren in een duinpan. In de Van Dixhoorndriehoek bij van Hoek van Holland kan het allemaal. Het open duinlandschap nodigt uit tot banjeren door het mulle zand en een gedeelte van het natuurgebied is hondenlosloopgebied.
Uit de verte zie je als eerste een stel indrukwekkende schotelantennes. Her en der staan talrijke bunkers. Om je heen een gevarieerd duinlandschap met duinstruweel, duingrasland en stuifzandplekken. Het is een goede plek om even stil te staan en te genieten.
Het is alsof je Nederland opnieuw ziet ontstaan! De wind krijgt hier vrij spel voor nieuwe duinvorming. Met harde wind kun je de duinen zien aangroeien. In augustus 2014 bijvoorbeeld werd het duin in een paar stormachtige dagen een meter hoger.
Ooit woonden in deze duinen Germanen aan de rand van een immens moeras. Eeuwen later vertrokken hiervandaan monniken om het land te ontginnen. Daarna werd dit bos het privédomein van de adel. En nu? Nu kan iedereen hier heerlijk wandelen.
Ervaar de on-Hollandse leegte van het zandlandschap op de Zandmotor. Zoek tussen de schelpen en de keien naar fossielen op de glooiende zandduinen. Op de noordrand van de Zandmotor kun je genieten van spectaculaire activiteiten als windsurfen, kitesurfen en golfsurfen.
Eeuwenoude allure op de rand van Den Haag? Op Landgoed Ockenburgh voel je de geschiedenis van vele eeuwen. Een heerlijk “buiten” om te struinen met de kinderen, te wandelen met de hond, te picknicken, te fietsen of te joggen.
Zin in een romantisch ommetje? Even de benen strekken op een statig landgoed? Dan is Huys te Warmont een mooie bestemming. Het landgoed is niet groot. Wel is het met zijn eeuwenoude taxusbomen en zijn prachtige landhuis een fijne en rustige natuuroase.
Laat je verrassen door de mix van weiden en parkachtige natuur met statige beuken en eiken, hakhoutbos en vijvers. Wandelen over dit landgoed is rustgevend. Grote groepen buitensporters, fietsers, brommers en paarden mogen er niet in, je hebt hier het rijk alleen!
Het Hyacintenbos ligt in de Haagse duinen ten zuiden van Loosduinen. Het gebied is te bereiken via het park van Ockenburgh aan de Monsterseweg in Den Haag. Het gebied behoort tot het beschermd natuurmonument Solleveld.
Het open duingebied De Blink (34 ha.) ligt circa 2 km ten noorden van Noordwijkerhout op de grens van het Langevelderduin en polder Het Langeveld. Het gebied is te overzien vanaf de Noraweg en Duindamseweg.
Het Langeveld (44 ha.) maakt deel uit van de streek Het Langeveld, gelegen in de Noordzijderpolder aan de binnenduinrand ten noorden van Noordwijkerhout. Het terrein bestaat uit loofbos afgewisseld met grasland. Honden aangelijnd toegestaan.
Twee eeuwen geleden had je als geslaagd zakenman op z’n minst één ‘buiten’. Zo liggen er van Den Haag tot Alkmaar langs de kust overal landgoederen. Wie Beschermer is van het Zuid-Hollands Landschap mag er een kijkje nemen.
Ten zuiden van de toeristische trekpleister De Keukenhof, ligt een wat minder bekende, maar minstens zo interessante verrassing. Het Keukenhofbosch maakte vroeger ook deel uit van het Landgoed Keukenhof. Nu wandel je er prachtig over lommerrijke lanen.