Crezéepolder Bij Hendrik-Ido-Ambacht

Foto: Idde Lammers Foto: Idde Lammers

Twee keer per dag stromen eb en vloed hier in en uit. Dat zorgt voor bijzondere, zeldzame natuur in de Crezéepolder. In het late voorjaar is het hier een drukte van jewelste met kluut kuikens. Ook kun je hier de visarend en de bever tegenkomen, op zoek naar voedsel. In het water is het namelijk erg levendig. Veel vissoorten uit de rivier, zoals de winde, gebruiken de Crezéepolder als kraamkamer voor hun kroost. Je kunt er heerlijk wandelen.

De Crezéepolder is het nieuwste natuurgebied van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, aangekocht in 2018 dankzij de onmisbare financiële steun van onze Beschermers, donateurs & fondsen. De Crezéepolder (50 hectare) is een bijzonder stuk getijdennatuur midden in de drukke Randstad. Zoet water stroomt op het ritme van eb en vloed het gebied in en uit. Dit is zeldzaam in zowel Nederland als in Europa. Het Zuid-Hollands Landschap beheert meer zoetwatergetijdengebieden, zoals het Eiland van Brienenoord, Klein Profijt, Sophiapolder en de Zaag en het Stormpoldervloedbos.

Eb & Vloed met zoet

Boswachter Mirjam Eikelenboom vindt de Crezéepolder echt een bijzonder gebied. “We noemen dit een ‘zoetwatergetijdengebied’ of ‘deltanatuur’. Je hebt hier, net als in de Noordzee, eb en vloed. Met één groot verschil: het water is zoet". Zoetwatergetijdennatuur zorgt voor een enorme variëteit aan dier- en plantsoorten. Denk hierbij aan de karekiet, de tureluur, het zomerklokje, de ijsvogel, de spindotter, echte heemst, valeriaan, lepelaar maar ook de visarend en de bever.

Afstemmen natuurbeheer

Wist je dat we hier in Zuid-Holland meerdere zoetwatergetijdengebieden hebben? De Ridderkerkse Griend en de Sophiapolder bijvoorbeeld. Nu we de Crezéepolder ook aangekocht hebben, kunnen we ons natuurbeheer in deze drie gebieden op elkaar afstemmen. Dat is super gunstig voor planten en dieren die afhankelijk zijn van eb en vloed en zoet water. Zo maken we dit soort natuur sterker en behouden we het voor de toekomst.

Bijzondere soorten

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap laat de Crezéepolder verder uitgroeien tot een vrij toegankelijke natuuroase op steenworp afstand van Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht. Je kunt er prachtig wandelen en je loopt de kans veel vogel- en plantensoorten tegen te komen. Hele bijzondere soorten krijgen in de Crezeepolder weer de ruimte. De dynamiek van eb en vloed behouden en versterken, is een van de doelen van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Daarnaast zien we hier in de toekomst graag dieren die écht horen bij een zoetwatertijdengebied zoals de bever.

Vrijwilligers

Wil je buiten samen met anderen de handen uit de mouwen steken en daarmee zorgen voor een gezonde leefomgeving? Wij zoeken enthousiaste natuurliefhebbers voor onze vrijwilligersploeg in de Crezéepolder. Samen zorgen we ervoor dat het gebied voor bijzondere planten en dieren aantrekkelijk wordt en dat natuurliefhebbers ervan kunnen genieten. 

Meld je aan als vrijwilliger!

Praktische info

Parkeren

Parkeren bij de Gorzen aan de Gorzenweg 5, 2984 BN, Ridderkerk. Van daaruit loop je zo naar de Crezéepolder.

Honden welkom

Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Minder goed toegankelijk

In het gebied zijn geen geasfalteerde paden, daardoor is het minder goed toegankelijk voor mindervaliden.

Wandelen

Wandelen tussen zonsopkomst en -ondergang over de paden, rondom de Crezéepolder en in de polder zelf.

Leuk voor kids

Er is een klein kinderspeelbos met boomstammen en stapstenen. Heerlijk om even te spelen.

In het gebied kun je niet fietsen

Je kunt er wel prachtig langs fietsen over de dijk.

Uitzichtpunt

Langs de rivier de Noord zijn diverse kijkpunten.

Vogels kijken

Er zijn twee vogelkijkschermen in de Crezéepolder en langs de rivier De Noord is er ook een tweetal kijkpunten. In het voor- en najaar zie je hier veel trekvogels.

Het hele jaar welkom

Bezoekers zijn het hele jaar welkom!

Laarzen komen van pas

Het is altijd goed om laarzen bij je te hebben, het kan nat zijn in de polder.

Bijzonderheden

Hou er rekening mee dat dit een getijdengebied is. Bij een hoge waterstand kunnen de paden soms minder goed begaanbaar zijn.

Publieks­lievelingen

Bever, visarend, spindotter, waterereprijs kluut, groenpootruiter

Locatie

Routes in dit gebied

Fietsroute 36 km
Barendrecht
13 beoordelingen
Fietsroute 44 km
Dordrecht
1 beoordeling
Wandelen 7 km
Ridderkerk
5 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied