Eiland van Brienenoord Rotterdam

Bezoek de natuur onder de bekendste brug van Nederland, vernoemd naar een heuse baron. De kathedraal-achtige uitstraling van de brug, de resten van het bouwdok voor de metro, de volkstuintjes, de Schotse Hooglanders. Dit alles zorgt voor een bijzonder decor voor natuurtheater, vogelaars en wandelaars, sporters, vissers, tuiniers en spelende kinderen. Eigenaar en beheerder van dit eiland is de gemeente Rotterdam.

Stadsjungle

Pal onder de Van Brienenoordbrug in Rotterdam wandel je door een prachtig natuurgebied met bos, grasvlakten, open water, kleine poelen en langs een heuse getijdengeul. Schotse Hooglanders grazen de begroeiing kort en er komen allerlei soorten vogels, planten en vlinders voor. De natuurspeeltuin, het eindeloze viswater en de volkstuinjes zijn een verademing voor bewoners van de stadsjungle. Met recht hét rustpunt in de grootste werkstad van ons land en echt een rare plek. Alsof je in het decor van een film bent beland.

Unieke ervaring

Een rondje Eiland van Brienenoord is een fijn stukje joggen aan het einde van de dag. Wandelen kan natuurlijk ook, je loopt het eiland in driekwartier rond. Een unieke ervaring is de grote hoeveelheid verkeer die aan de oostkant boven je hoofd over de A16 heen dendert. Als je geluk hebt klinkt de bel van een brugopening. Als de bomen van de Van Brienenoordbrug dalen, wordt het opeens heel erg stil…. Sta ook even stil bij de resten van het bouwdok in het westen. Hier werden omstreeks 1962 de tunnelsegmenten voor de metro van Rotterdam gemaakt. De prachtige sky-line van de Maasstad daarachter behoeft natuurlijk geen nadere beschrijving. Die imponeert altijd - ongeacht het weer of het tijdstip.

Natuurspeeltuin

Bezoek met kinderen tot 11 jaar ook de avontuurlijke speeltuin. De volkstuinvereniging van Brienenoord en het Zuid-Hollands Landschap hebben er iets moois van gemaakt. Stadskinderen hebben zo dichtbij huis een natuurlijk en avontuurlijke speelplek. Er zijn boomstammen, rivierzand en wilgentakken om mee te spelen. En verder een klimrek, een bijenhotel, picknicktafel, nestschommel en een wilgentunnel. In speciale perken kunnen ze tuinieren met groente, fruit en kruiden. De natuurspeeltuin ‘De Blije Bij’ is dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. De toegang is vrij, via de volkstuinvereniging, Brienenoord 17, Rotterdam.

Baron van Brienen

Het Eiland van Brienenoord is in de 19e eeuw ontstaan. Toen vormden zich in de Nieuwe Maas enkele slibplaten. Deze platen groeiden aan elkaar vast en raakten begroeid met riet, biezen en griend. Het was eigendom van de adellijke familie Van Brienen. Begin 20ste eeuw bleek de aangeslibde plaat de doorstroming te beperken. Het buitenste deel van de plaat werd daarom afgegraven en boven op het binnenste deel gestort. Zo kreeg het Eiland Van Brienenoord zijn huidige vorm.

Theaterproject 'n Bries

Vanaf het voorjaar tot en met het najaar kunnen kinderen en families actief deelnemen aan Cultuur en Natuur op het Eiland van Brienenoord. Ieder jaar verzorgt Stichting 'n Bries hier avontuurlijke theatervoorstellingen voor omliggende wijken en Rotterdamse scholen. Kinderen worden gestimuleerd om op ontdekking te gaan en te vertrouwen op hun eigen waarnemingen. De stichting is ruim zeven jaar actief voor kinderen en volwassenen op het Eiland van Brienenoord.

Buitenplaats Brienenoord

Buitenplaats Brienenoord is een nieuwe projectruimte op het Eiland van Brienenoord. Een denk- en werkplek met zicht op Rotterdam, middenin de natuur. Een speelplaats voor Rotterdammers van alle leeftijden. Op dit moment is Buitenplaats Brienenoord Bouwplaats Brienenoord. In de komende maanden wordt er een nieuw gebouw gerealiseerd waarbij zoveel mogelijk materiaal hergebruikt wordt van het oude pand.

Praktische info

Parkeren

Parkeer je auto vóór de brug op de kade langs het Hoendiep en niet op het eiland. De verkeersregels zijn van toepassing, dus alleen daar parkeren waar het mag.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom. 

Geschikt

Met buggy of rolstoel kun je gebruik maken van de verharde paden.

Wandelen

Je wandelt in circa driekwartier het eiland rond.

Openbaar vervoer

Neem tram 23, dan is het nog een kleine tien minuten lopen vanaf halte Stadion Feyenoord. Plan je reis op 9292.nl of op Google Maps.

Leuk voor kids

Bezoek met kinderen tot 11 jaar de avontuurlijke natuurspeeltuin.

Vogels kijken

Geniet van de vogels, neem een verrekijker mee.

Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in zoetwatergetijdennatuur voorkomen.

Het hele jaar welkom

Het gebied is het hele jaar toegankelijk voor publiek.

Bijzonderheden

Let op! De dieren die in dit gebied grazen (mei-december) kunnen onvoorspelbaar reageren. Daarom een aantal tips:
- houd minimaal 25 meter afstand
- doorkruis de kuddes niet
- laat de dieren met rust
- voer en aai de dieren niet
- honden aan de lijn

Betreden van het terrein is op eigen risico.

Publieks­lievelingen

IJsvogel, groene specht, Schotse Hooglander, halsbandparkiet, konijnen

Locatie

Hoendiep, 3077 AX, Rotterdam

Routes in dit gebied

Wandelroute 3 km
Rotterdam
18 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied