Klein Profijt Rhoon

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Afwisselend wandelen over kaden met knotwilgen en paden door een dichte jungle. En dan opeens: een prachtig rivierenlandschap. Als het waait, dan kraken en piepen de wilgen boven het geluid van de ruisende blaadjes uit. Vogels kwetteren volop. De diepe geulen stromen leeg en vol op het ritme van eb en vloed. Juist daarom groeien hier bijzondere planten zoals de spindotter. Ook de bever voelt zich enorm thuis in Klein Profijt.

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

De spindotter is een grote gele bloem die familie is van de dotterbloem. Hij komt alleen voor in zoetwater-getijdengebieden zoals Klein Profijt. Je vindt hier ook het zomerklokje, bittere veldkers en de driekantige bies.

Jungle Book

Klein Profijt kreeg zijn naam van de boszalmvissers die vroeger op deze oever met moeite het hoofd boven water hielden. De zalmtrekkerij bracht hier maar weinig op (een klein profijt).

Zodra je het gebied in wandelt, kom je via een brug over een brede kreek en denk je onwillekeurig even aan het Jungle Book. Drijft daar Beer Balou in het water? Of, nee het is een bever! Nou, dat kan dus best, want die wonen hier.

Na deze brede kreek begint de jungle van het ooibos pas echt. Zo lang je op de paden blijft, is dit een knusse wandeling over smalle kaden met lieflijke knotwilgen. Maar zodra je de gebaande paden verlaat, kom je in een woeste wilgenjungle, doorsneden door diepe slenken. Overal liggen boomstammen en -stronken en je gaat - zeker weten - meer dan enkeldiep de blubber in. Van de paden mag je hier dan ook alleen bij uitzondering onder begeleiding van de boswachter. Let op: dit is echte natuur en vanwege eb en vloed ook niet zonder gevaar!

Besnorde boten

Blijf dus op de paden, die zijn zelf al verrassend genoeg. Houd even stil bij het uitzichtplatform. Dit rustige brede water is een stukje van de Oude Maas, hoewel de echte rivier achter de dam aan de overkant ligt. Die dam beschermt Klein Profijt tegen golven van de beroepsvaart die achter de bomen voorbijvaart. Een heerlijk punt om even te rusten en te genieten. Er is altijd wel een reiger aan het scharrelen. Zwanen dobberen graag op dit beschutte water.

Vanaf het oeverpad langs de Oude Maas heb je een mooi Hollands vergezicht. Een traag stromende rivier met besnorde boten, wapperende vlaggen aan de overkant. Verontruste ganzen kiezen het ruime sop als je langs wandelt. 1,2,3,4,5,6 kuikens volgen in het zog.

Parkeren en entree

Kom je met de auto? Houd er dan rekening mee dat je op enkele honderden meters van Klein Profijt parkeert. De parkeerplaats ligt aan het einde van de doodlopende Schenkeldijk, kan niet missen. Let bij het verlaten van de P goed op de wandelrichting die het bord aangeeft, je hebt namelijk eerst een stukje ‘wandelcorvee’ over het fietspad langs de golfbaan. Een tweede groot bord wijst je de zanderige wandelweg naar de entree van het gebied. Bij bord nummer 3, het informatiepaneel, loop je het dijkje af het getijdengebied in. Hier kan je ook eventueel je fiets tegen een hekje plaatsen. Je loopt een rondje, je komt hier dus ook weer terug.

Praktische info

Parkeren

Parkeren aan het einde van de Schenkeldijk, Rhoon.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Horeca in de buurt

Golfclub Oude Maas, Veerweg 2-A, 3161 EX Rhoon
Restaurant Abel, Albrandswaardsedijk 196, 3172XB Poortugaal/Rhoon.

Wandelen

Rondwandeling over onverharde paden door een ruig gebied. Banjeren door een wilgenjungle.

Openbaar vervoer

Het kost wat meer tijd om Klein Profijt te bereiken met het Openbaar Vervoer. Plan de reis op 9292.nl of op Google Maps. Je kunt er ook dichtbij komen met het Rhoonsveer (een voetveer) vanuit Oud-Beijerland.

Leuk voor kids

Banjeren door de jungle.

Uitzichtpunt

Uitzichtplatform over het binnenwater van de Oude Maas en het oeverpad langs de Oude Maas.

Vogels kijken

Typische zang- en bosvogels kans op wielewaal, grauwe vliegenvanger, steltlopers in voor en najaar lepelaar op het slik, eenden en ganzen in de geulen. Als je geluk hebt vliegt er een visarend over.

Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in de zoetwater delta voorkomen.

Het hele jaar welkom

Het gebied is het hele jaar toegankelijk. Let wel op bij hoge waterstanden.

Laarzen komen van pas

Zeker in de natte seizoenen of bij hoge waterstanden zijn laarzen geen overbodige luxe.

Publieks­lievelingen

Bever, spindotterbloem en zomerklokje.

Locatie

Schenkeldijk, Rhoon

Routes in dit gebied

Fietsroute 43 km
Rhoon (TOP Rhoonse Grienden)
6 beoordelingen
Wandelroute 6,5 / 16 km
Poortugaal
21 beoordelingen
Wandelroute 2,5 km
Rhoon
8 beoordelingen
Wandelroute 10 km
Barendrecht
25 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied

Leuk voor kinderen vanaf 8 jaar
Rhoon