Huys te Warmont Warmond

Foto: Idde Lammers - Huys te Warmont Foto: Idde Lammers

Zin in een romantisch ommetje? Even de benen strekken op een statig landgoed? Iets overdenken aan de rand van de Droomvijver? Dan is Huys te Warmont een mooie bestemming. Het landgoed is niet groot. Wel is het met zijn eeuwenoude taxusbomen en zijn prachtige landhuis een fijne en rustige natuuroase van grote culturele waarde. Huys te Warmont maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Foto: Idde Lammers - Huys te Warmont Foto: Idde Lammers

Het is alle jaargetijden heerlijk wandelen tussen taxusbomen, moerascipressen en over de prachtige oude eikenlanen. Af en toe kijk je uit over graslandjes met namen als Droomweide. Ook is er een kasteelgracht die tussen de kastanjebomen het bos in verdwijnt om even verderop weer als Droomvijver op te duiken. Bij een wandeling door het parkachtige bos voel je de eeuwenlange geschiedenis. Die is ook goed zichtbaar in de tuin- en landschapsarchitectuur rond het huis.

Historische grond

Loop je onder al die oeroude bomen door? Denk dan hier eens terug aan de Vaderlandse Geschiedenis die je vroeger op school kreeg, want je loopt over historische grond. De vroegste geschiedenis van het Huys te Warmont is in nevelen gehuld. De fundamenten stammen uit de 12e of 13e eeuw. Een eeuw later kregen de Heren van Warmond het te leen en gaven het Huys hun naam. Van de 13e tot in de 16e eeuw werd het Huys bewoond door de familie Van der Woude. Daarna kwam het in handen van de ‘Watergeuzen-familie’ Van Duvenvoirde.

Arent van Duvenvoirde stond samen met de andere ‘edelen’ van het Eedverbond der Edelen aan de wieg van de Republiek der Nederlanden. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog verwoestten de Spanjaarden het Huys te Warmont, maar de familie Van Duvenvoirde herbouwde het. Erfgenaam Johan Van Duvenvoirde van Wassenaer betrok het Huys en werd een berucht admiraal op de oorlogsvloot van Holland. Daarna werd het landgoed meerdere keren verkocht aan andere bekende adellijke families, zoals Van Leijden en Van Limburg Stirum. Tot ver in de 20ste eeuw is er aan de inrichting en verfraaiing van het landgoed gewerkt, zodat je de veranderende smaak van vele eeuwen in het landschap terugziet.

Het Huys te Warmont wordt nog steeds bewoond, het herbergt nu een aantal appartementen.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Herenweg 139, 2361 EV, Warmond.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Geschikt

Het gebied heeft half verharde paden. 

Wandelen

Heerlijk wandelen tussen taxusbomen, moerascipressen en over de prachtige oude eikenlanen.

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken via de Bushalte Overbos Warmond Bus 50 Arriva.Kijk op 9292.nl.

Uitzichtpunt

Mooie doorkijkjes over weitjes en waterpartijen, diverse mooie gezichten op het Huys te Warmont.

Vogels kijken

De grote bonte specht is hier te vinden en je kan leuk vleermuizen kijken. 

Locatie

Herenweg 139, 2361 EP, Warmond

Routes in dit gebied

Fietsroute 43
Lisse
6 beoordelingen
Wandelroute 5 - 11 - 16 km
Warmond
9 beoordelingen
Wandelroute 8,5 km
Warmond
29 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied