Kaapduin

Foto: Idde Lammers Foto: Idde Lammers

Het voormalig waterwingebied Kaapduin ligt aan de rand van Oostvoorne, ingeklemd tussen landgoed Mildenburg en de Duinen van Oostvoorne. Zowel wandelaars als mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen.

Foto: Idde Lammers Foto: Idde Lammers

Praktische info

Locatie

Zeeweg 52, Oostvoorne

Het voormalig waterwingebied Kaapduin (16 ha.) bestaande uit struweel, duingraslanden en stuifduinen ligt aan de rand van Oostvoorne, ingeklemd tussen landgoed Mildenburg en de Duinen van Oostvoorne. Zowel wandelaars als mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen. De lokale bewoners komen er graag om te wandelen. Het gebied is ook onderdeel van een prachtige mountainbikeroute langs het Oostvoornse meer. 

Bijzonder natuurgebied

Kaapduin is een bijzonder natuurgebied. De droge duingraslanden zijn het leefgebied van de blauwvleugelsprinkhaan en de zandhagedis. Ook groeien er zeldzame planten zoals rond wintergroen. Het Zuid-Hollands Landschap richt zich hier op het verder laten ontwikkelen van het duinbos. Daarnaast zorgen we ervoor dat Kaapduin ook open duinen behoudt door het jaarlijkse hooien van het droge duingrasland. Plaatselijk wordt het oprukkende bos gekapt zodat open duinvegetatie kan terugkeren met de daarbij behorende soorten als reigersbek, duinsterretje en duinviooltje. Het Zuid-Hollands Landschap wordt hierbij ondersteund door enthousiaste vrijwilligers.

Kaapduin lijkt in veel opzichten op de aangrenzende Duinen van Oostvoorne, alleen is het gebied wat droger. De zandhagedis profiteert hiervan. Dit reptiel houdt van zonbeschenen en rustige zuidhellingen van stuifduinen.

Praktische info

Parkeren

Langs de Zeeweg in Oostvoorne.

Honden welkom

Honden zijn alleen aangelijnd welkom. 

Horeca in de buurt

't Wapen van Marion, Zeeweg 60,3233 CV Oostvoorne.

Wandelen

Het is prachtig wandelen en je waant je in een andere omgeving door de beslotenheid. Kaapduin is onderdeel van onze Meidoornroute. Deze route kunt u kopen in ons bezoekercentrum Tenellaplas

Bus 403, halte Voorweg, Oostvoorne

Kaapduin is bereikbaar per openbaar vervoer. Bus 403 rijdt tussen Spijkenisse (metrohalte Centrum) en Rockanje (overdag elk kwartier op doordeweekse dagen en elk half uur in het weekend). Uitstappen bij halte Voorweg te Oostvoorne. Vandaar is het ongeveer een kwartier lopen naar de ingang aan de Zeeweg.

Leuk voor kids

Voor kinderen is er genoeg te ontdekken in Kaapduin. Voor de grote zandkuil, omringd door bomen is gegarandeerd speelplezier.

Mountainbike route

Een deel van de mountainbike route rond het Oostvoornse meer gaat door dit gebied.

Het hele jaar welkom

Bezoekers zijn het hele jaar welkom!

Publieks­lievelingen

Zandhagedis, blauwvleugelsprinkhaan, fitis, tjiftjaf, zwartkop, zuurbes, rond wintergroen en paddenstoelen zoals het gesteeld mosoortje en de narcisridderzwam.

Locatie

Zeeweg 52, Oostvoorne

Routes in dit gebied

Wandelroute 10 / 12,5 km
Rockanje
15 beoordelingen