Dode jonge otter gevonden in de Krimpenerwaard

In de Krimpenerwaard is op maandag 13 juni een dode otter gevonden. Het gaat om een jong mannetje en de kans is dat dit één van de recent uitgezette weesdieren is.  

Boswachter Joosje: “We balen hier natuurlijk enorm van. Het hoort bij de natuur dat ook jonge dieren soms doodgaan, maar dit is wel een grote teleurstelling. Aan het dier zijn geen uiterlijke verwondingen te zien, wat maakt dat we bijvoorbeeld aanrijding uitsluiten. We vermoeden dat het gaat om verdrinking. ” 

Verdrinking komt vaker voor bij otters. Het zijn zoogdieren die weliswaar goed kunnen zwemmen, maar toch om de zoveel tijd naar het oppervlakte moeten om adem te halen. Otters kunnen in uitzonderlijke gevallen verstrikt raken in waterplanten, maar ook in illegale fuiken van stropers.

Om met zekerheid vast te stellen dat de gevonden otter één van de onlangs uitgezette mannetjesotters is, is het dier onderzocht door specialisten van de Wageningen Universiteit. Het onderzoek bevestigt dat het dier gezond was en geen inwendige schade heeft. Ook de onderzoekers vermoeden verdrinking. Dit is door de staat van ontbinding met met 100% zekerheid te zeggen. DNA-onderzoek moet bewijzen of het één van de uitgezette otters is. Uitslag van het DNA-onderzoek duurt minimaal een paar weken.

Joosje Boswachter

We balen hier natuurlijk enorm van. Het hoort bij de natuur dat ook jonge dieren soms doodgaan, maar dit is wel een grote teleurstelling. Aan het dier zijn geen uiterlijke verwondingen te zien, wat maakt dat we bijvoorbeeld aanrijding uitsluiten. We vermoeden dat het gaat om verdrinking.

Joosje Boswachter

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder