Otter

De otter (Lutra lutra) behoort tot de familie der marterachtigen, net als de das, wezel, hermelijn, bunzing, nerts en boom- en steenmarter. Hij wordt ook wel Europese otter of visotter genoemd. De soort was verdwenen in Nederland maar is sinds 2002 weer uitgezet. Hij leeft in oeverzones met voldoende dekking en rust.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Kieskeurig

De otter is kieskeurig. Dat heeft vooral te maken met zijn menu; vis, vis en nog eens vis, met slechts af en toe een kreeftje, amfibie of watervogel. Per dag heeft hij tot wel anderhalve kilo vis nodig en dat gaat alleen goed bij echt schoon water. Verontreinigingen met bestrijdingsmiddelen stapelen zich op in zijn otterlijf. Bovendien moeten oevers en bruggen veilig zijn.

Territorium

Een otter legt ‘s nachts op de oever vele kilometers af. Niet zozeer op zoek naar goede visplekken als wel om zijn territorium te markeren met ottergeil, uitwerpselen die sterk ruiken naar een koeienstal. Met de drollen geeft het dier informatie over zijn eigendomsrechten en zijn seksuele status. De kans een otter te spotten is zelfs voor een doorgewinterde otteronderzoeker bijzonder klein. Otters zijn schuw en leven ook nog eens ’s nachts.

Nieuwe leefgebieden

Tot begin vorige eeuw was de otter vrij algemeen in Nederland, maar door verkeer, jacht, fuiken, gif, watervervuiling en inkrimping van het leefgebied verdween hij in ons land. Totdat hij in 2002 weer werd uitgezet. Met succes, zo blijkt nu. Het grootste deel van de populatie leeft momenteel in Overijssel, Friesland, Flevoland en Drenthe, maar de otter verspreidt zich ook steeds verder over de provincie Zuid-Holland. In de Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen hebben ze hun plek gevonden en zorgen zij voor nageslacht. Jonge otters gaan op zoek naar nieuwe leefgebieden en staan inmiddels aan de poort van de Krimpenerwaard. Het Zuid-Hollands Landschap staat te popelen om ze in haar gebieden te mogen ontvangen

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder