Meer natuur in Bonnenpolder weer stap dichterbij

De initiatiefnemers van het plan ‘Natuur in de Bonnenpolder’, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland, zijn verheugd dat het college van B&W van Rotterdam op 2 juni 2020 het ontwerp bestemmingsplan heeft vastgesteld. In dit bestemmingsplan zijn diverse initiatieven voor de Bonnenpolder en Oranjebuitenpolder in Hoek van Holland opgenomen. Met dit besluit is het plan om de Bonnenpolder voor de toekomst te behouden als open polder én meer natuur in de provincie Zuid-Holland weer een stap dichterbij.

Natuurontwikkeling in de Bonnenpolder

Meer natuur in de provincie Zuid-Holland is een wens die al jaren leeft. Deze drukbevolkte provincie heeft met 6% beschermde natuur het minste groen van Nederland en tegelijkertijd de meeste inwoners. De toekomst van de Bonnenpolder is al tientallen jaren onzeker. Oprukkende bebouwing is één van de bedreigingen voor het landschap en de natuur in de Randstad. In één klap 128 hectare natuur beschermen is een unieke kans en draagt bij aan een beter leefklimaat in deze dichtbevolkte regio.

Jasper Ohm van het Zuid-Hollands Landschap vertelt: “Onze droom is om in de Bonnenpolder in Hoek van Holland een groot, aaneengesloten natuurgebied te realiseren waardoor de polder ook in de toekomst open en groen blijft. Een natuurgebied dat we ontworpen hebben mét en vóór de omgeving. Het gebied krijgt een inrichting die past bij het bestaande landschap, de natuur krijgt veel meer ruimte en het wordt toegankelijker. Zodat mensen nog meer dan nu van het gebied kunnen genieten.”

Het plan

De eerste plannen voor een open en groene Bonnenpolder gaan al ver terug. In samenwerking met bewoners, lokale ondernemers en belangenorganisaties is in 2017 een ontwerp gemaakt voor ontwikkeling van een natuur- en recreatiegebied van totaal 128 hectare. Het gebied dat grenst aan het Staelduinse Bos, biedt straks veel meer ruimte voor natuur en recreatie. In een deel van het nieuwe natuurgebied komt ook ruimte voor natuurbegraven.

Jasper Ohm Stichting Het
Zuid-Hollands Landschap

Veel van de meedenkers zijn erg benieuwd wanneer we kunnen starten met de aanleg van het natuurgebied. Wij begrijpen dat goed, omdat we zien dat in de huidige tijd behoefte aan natuur en recreatie groter dan ooit is.

Jasper Ohm Stichting Het
Zuid-Hollands Landschap

Behoefte aan natuur groter dan ooit

In 2019 oordeelde Rotterdamse raadscommissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte over het plan ‘Natuur in de Bonnenpolder’. De initiatiefnemers kregen de opdracht om samen met bewoners het plan nogmaals grondig tegen het licht te houden en verder uit te werken. Wethouder namens de VVD Bert Wijbenga (Handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven) vindt het belangrijk dat de zorgen en wensen van bewoners in Hoek van Holland serieus worden bekeken en het plan waar mogelijk wordt aangepast. Dit is inmiddels gebeurd, de nodige onderzoeken hebben positieve uitkomsten opgeleverd en het plan is op diverse punten nog aangepast.

Jasper Ohm: “Veel van de meedenkers zijn erg benieuwd wanneer we kunnen starten met de aanleg van het natuurgebied. Wij begrijpen dat goed, omdat we zien dat in de huidige tijd behoefte aan natuur en recreatie groter dan ooit is. We zijn dan ook blij met de stap die nu is gezet en kijken uit naar het definitieve besluit van de gemeenteraad.”

Wat zijn de volgende stappen?

Na de zomervakantie ligt het bestemmingplans zes weken ter inzage. Tijdens deze periode kan iedereen een zienswijze indienen om eventuele zorgen of punten waarover men enthousiast is te laten horen. De ontvangen zienswijzen worden vervolgens door het college van B&W van een reactie voorzien. Hierna wordt het bestemmingsplan met een ‘nota van beantwoording’ ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad van Rotterdam. De verwachting is dat dit in het loop van dit najaar zal zijn. 

Meer weten over de eerder genomen stappen en de ontwerpprocedure met alle betrokkenen?


Kijk op natuurindebonnen.nl

  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder
  • Welkom terug, grutto!

    Ieder voorjaar komen de weidevogels weer terug in ons land. Benieuwd waar je ze kunt bewonderen? Met deze tips kun je zo op pad!

    Lees verder

    Lees verder
  • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

    De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Speel de Kuiken Quiz

    Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

    Lees verder

    Lees verder