Debat over stikstofneerslag aan zee mag niet leiden tot stilzitten

In duingebieden is de depositie (neerslag) van stikstof een groot probleem. Als natuurbeheerders zien we dagelijks de gevolgen; open duin groeit in hoog tempo dicht, waardoor de overleving van kwetsbare soorten zoals de tapuit en zandhagedis onzeker wordt. Door stikstofmaatregelen vooruit te schuiven, zetten we onze leefomgeving, onze kustveiligheid en drinkwatervoorziening op het spel. Dat risico is onaanvaardbaar.

Nieuwsuur maakte de volgende reportage, met daarin een reactie van onze directeur, Michiel Houtzagers. Het item begint bij 10:48 minuten.

Bekijk de uitzending

Speculatie over stikstofdepostie

Ammoniak van zee (3% van de totale stikstofdepositie in Nederland, bron CBS) is een verzamelbegrip voor alle stikstof die met westenwind van zee komt en die we niet direct kunnen herleiden naar één specifieke veroorzaker. Ammoniak van zee komt deels overwaaien van industrie uit Engeland en België, is deels te herleiden aan ammoniak die via rivieren uit het binnenland komt en komt deels van de scheepvaart. Het exacte aandeel van deze sectoren is moeilijk aan te tonen. Daarom is ervoor gekozen door het RIVM om ammoniak van zee als een meetafwijking op te nemen bij de eerder genoemde sectoren, zodat we in ieder geval aan de slag kunnen met reductie van stikstof in het duingebied. 

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland willen opnieuw onderzoek laten doen naar ammoniak van zee. Verder onderzoek naar de herkomst van stikstof van zee helpt ons om gerichter te werk te gaan, maar ontslaat ons niet van de plicht om nu te handelen. Ook zonder deze aanvullende onderzoeken, moeten en kunnen op korte termijn grote stappen gezet worden in de aanpak van stikstof in de kustgebieden.

Steun de natuur

Extreme droogte, stikstof en ziekten als essentaksterfte hebben een enorme impact op de natuur. Daarom moeten we alles uit de kast halen om de provincie groen gezond te houden. Met jouw (extra) gift kunnen we deze uitdagingen aan!

Help je mee?
 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder