Nieuws

In de Duinen van Oostvoorne krijgen onze boswachters hulp van pony’s bij hun dagelijkse werkzaamheden in de duinen. Het hele jaar door helpen ze ons mee met het voorkomen van verruiging en verbossing van de duinen, samen met Galloway runderen. De huidige kudde IJslandse pony’s heeft ons jarenlang geholpen, zij zijn inmiddels bijna allemaal overleden, op mooie leeftijd. De hulpvraag bij het aanschaffen van een nieuwe kudde heeft veel vragen opgeroepen, daar gaan we graag nader op in.
Met de actie ‘Red de wilde bij’ heeft het Zuid-Hollands Landschap vorig jaar geld ingezameld. Dankzij de hulp van heel veel donateurs konden negen bijenplekken ingericht worden, verdeeld over de provincie.
woensdag 13 februari
Backyard Wilderness in première
Backyard wilderness is een prachtige natuurfilm die de kijkers verrast door hen de wonderen van de natuur te laten zien, wonderen die zich onder hun neus afspelen. De natuur is dichterbij dan je denkt! Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is als goed doel en beschermer van natuur dichtbij verbonden aan deze film. Ga snel kijken!
Eneco en Vattenfall hebben de nieuwe en verbeterde versie van windpark Slufterdam in gebruik genomen. In het park, dat sinds 2002 duurzame energie levert, zijn de 17 bestaande windmolens vervangen voor 14 veel efficiëntere exemplaren. Het vermogen is daardoor bijna verdubbeld van 25,5 MW naar 50,4 MW. Jaarlijks wekken de 14 windmolens 180 GWh windstroom op, genoeg voor het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 60.000 huishoudens.
De Duinen van Oostvoorne worden begraasd door Galloway runderen en pony’s. Tot voor kort hadden we een trouwe kudde IJslandse pony’s die ons sinds de jaren ‘90 jaarrond mee hielpen bij het voorkomen van verruiging en verbossing van de duinen. Zij zijn inmiddels bijna allemaal overleden, op een mooie leeftijd.
woensdag 6 februari
Beleef de Vlist
Met je mobiele telefoon terugkijken op het Rampjaar 1672. Een nieuwe ‘virtual reality’-beleving maakt een klein onderdeel van de rijke geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nu zichtbaar voor iedereen. Op 6 februari had Leon de Wit, wethouder van gemeente Krimpenerwaard, de primeur.
vrijdag 25 januari
Nieuwe kansen voor de natuur
Heb je je wel eens afgevraagd wat onze boswachters allemaal doen op een dag? Bekijk dan de prachtige beelden over Team Veenweiden en stap in de boswachters schoenen van Ninouk, Sietse en René. Naast de persoonlijke verhalen is het filmmaker Edwin Haighton gelukt om de Zuid-Hollandse natuur schitterend in beeld te brengen in een mini-documentaire. Een staaltje vakwerk om even goed voor te zitten!
Woensdag 23 januari 2019 vergaderde de Rotterdamse raadscommissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte over het plan ‘Natuur in de Bonnenpolder’. De conclusie: de initiatiefnemers gaan aan de slag met de opdracht die zij eerder al van het college kregen, namelijk om samen met bewoners het plan nogmaals grondig tegen het licht te houden en verder uit te werken.
donderdag 24 januari
Column: Klein maar fijn
Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met haar collega's houdt zij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Prachtig die nieuwe natuurgebieden in de Krimpenerwaard, maar werkt het ook? Krijgen we inderdaad de nieuwe natuur die we wensen? Zijn de aanpassingen in het landschap nuttig voor de weidevogels? Een eerste meting in de Berkenwoudse Driehoek en Polder De Nesse geeft positieve resultaten.