Nieuws

Kom in het weekend van 31 augustus / 1 september naar Polderpark Cronesteyn en ga op avontuur tijdens de Leidse Hooidagen. Er is heel veel te beleven, van slootjes-safari, tot Nature Escape Room en van blote-voeten-pad tot bijenhotels timmeren. Een leuk uitje voor het hele gezin!
Gezocht: een ondernemende programmamedewerker Erfgoed en Groen bij De Groene Motor (32 uur | 0,8 fte). Op enthousiaste wijze ondersteun je vrijwilligers(groepen in erfgoed en groen, je initieert en begeleidt diverse projecten, en geeft lopende projecten nieuwe energie. Ben jij de nieuwe collega die wij zoeken?
De Groene Motor ondersteunt vrijwilligers in groen en erfgoed binnen de provincie Zuid-Holland. Om ons werk zo goed mogelijk te kunnen doen, zijn we op zoek naar een enthousiaste programmamedewerker projectondersteuning (32 uur | 0,8 fte). We zoeken een collega die actief vrijwilligersgroepen en het team ondersteunt en een kei is in administratie. Daarnaast schrijf je mee aan ons vrijwilligersbeleid en breng je de kennis over aan onze vrijwilligers. Iets voor jou?
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is op zoek naar een boswachter Handhaving (BOA) Ben jij een professional met ruime ervaring met groene wetgeving, kennis van en affiniteit met natuur en landschap? Beschik je over een goede fysieke conditie en sta je stevig in je schoenen? Dan zijn wij op zoek naar jou. Het betreft een parttime functie voor 13 uur per week (0,35 fte).
Goed nieuws voor de natuur! De nieuwe oeververbinding komt niet tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Stichting Het Huys ten Donck zijn enorm opgelucht. Uniek landschap, natuur en erfgoed wordt op deze manier gespaard en beschermd en dat is hard nodig, we hebben er al zo weinig van in onze provincie.
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Stichting Het Huys ten Donck zien niets in een oeververbinding tussen Ridderkerk en de Krimpenerwaard. Het vormt een bedreiging voor de aanwezige natuur en erfgoed, “en daar hebben we in deze drukbevolkte provincie al zo weinig van”, merkt Ninouk Vermeer, regiohoofd Veenweiden van het Zuid-Hollands Landschap, op. Zuid-Holland moet werk maken van de schaarse natuur die er is!
donderdag 4 juli
Eikenprocessierups
Ze zijn volop in het nieuws, deze rupsen, die op dit moment vooral gezien worden als insecten die hele buurten "terroriseren". De Eikenprocessierups lijkt op dit moment overal te zitten als je het nieuws moet geloven, op schoolpleinen, parkeerplaatsen, langs fietspaden en er zijn zelfs sportclubs die hun velden hebben gesloten. In de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap valt het mee met de eikenprocessierups en zien onze boswachters op dit moment geen noodzaak om gebieden af te sluiten.
donderdag 27 juni
Column: Wielewaal
Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
donderdag 20 juni
Column: Hoornaars
Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Het thema 'Vogels' van het tijdschrift en de fotowedstrijd zet aan het denken over de relaties tussen vogels en planten. Dat zijn er heel wat, direct en indirect. Zo zorgen planten voor voedsel, met name zaden en indirect ook insecten, en verder voor beschutting en nestgelegenheid. Maar er is meer! Hanneke den Held deelt een mooi natuurweetje.
Alsof ze niet weg waren geweest, zo stapten de kleine kudde Schotse Hooglanders afgelopen vrijdag het Eiland van Brienenoord weer op. De runderen helpen Stichting het Zuid-Hollands Landschap met het beheer van het eiland. Nu de lente alles volop in groei en bloei zet, is er weer voldoende te eten voor deze grazers. Je kunt ze dus zomaar weer tegenkomen!