Uitbreiding van 15,5 hectare in de Achthovense Uiterwaarden

Goed nieuws! In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden, heeft het Zuid-Hollands Landschap 15,5 hectare aangekocht. De percelen ontwikkelen we verder tot kruidenrijke hooilanden met een hoge biodiversiteit. Wilde bijen, vlinders, kamsalamanders en talloze vogelsoorten komen hier graag op af. Als bezoeker kun je hier volop genieten in een prachtige omgeving.

Veel dank aan alle Beschermers die deze aankoop mogelijk hebben gemaakt!

Bekijk hier de locatie

Van monocultuur naar prachtig gevarieerde gebieden

De Achthovense Uiterwaarden zijn onderdeel van Natura 2000-gebied Uiterwaarden Lek, waar het Zuid-Hollands Landschap al verschillende percelen in beheer heeft. Dit waren voorheen vaak landbouwakkers waar een monocultuur heerste. Door het land op sommige plekken af te graven en te ontdoen van mest en gifstoffen door intensief beheer werken we aan natuurherstel. In zes jaar tijd is het boswachter René gelukt om twee intensief bemeste maisvelden te transformeren naar glanshaverhooilanden, vol goudhaver, grote streepzaad, gele morgenster en andere bijzondere flora. Een veelbelovende aanpak van lokaal plaggen en verschralen die we ook willen toepassen op andere percelen in de uiterwaarden.

Geweldig om te zien hoe veerkrachtig de natuur is. Toen ik hieraan begon, had ik niet durven hopen dat onze aanpak al zo snel tot resultaat zou leiden.

Boswachter René Garskamp

Grondruil levert veel natuurwinst op

Om deze aankoop van 15,5 hectare rond te krijgen is er gebruik gemaakt van een grondruil-principe. Het Zuid-Hollands Landschap heeft zelf 9,5 hectare ingebracht ten wensen van Leerdam, naast de Koenderseweg. Daarbij is vastgelegd dat deze grond de bestemming natuur behoudt en onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland. Recreanten kunnen dus ook in de toekomst hun dagelijkse rondje in dit gebied blijven maken. Het verschil van 6 hectare in deze ruil hebben we gefinancierd uit het Aankoopfonds. Dat is geld wat Beschermers speciaal geschonken hebben voor het doen van nieuwe aankopen.

Een groene en gezonde leefomgeving, voor nu en later

Het Zuid-Hollands Landschap heeft de ambitie om het hele gebied in beheer te krijgen en daarmee zeldzame natuur te beschermen langs de Lek. Natuurtypen zoals stroomdalgrasland en glanshaverhooiland, met een rijk planten- en insectenleven, zijn al op veel plaatsen verdwenen. Door samen op te trekken met de provincie en in te zetten op deskundig beheer kunnen dit soort groene parels behouden blijven voor de volgende generatie.

Grondpositie Achthovense Uiterwaarden

Meer natuur, het kan!

Met jouw hulp kunnen we in de Achthovense Uiterwaarden een groot aaneengesloten natuurgebied vormen, met hoge biodiversiteit. Steun ons werk met een donatie, zodat we ook de ontbrekende oranje percelen in handen kunnen krijgen.

Help mee en doneer
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder