Unieke kans voor bescherming Bonnenpolder

De Bonnenpolder, naast het Staelduinse Bos, staat op het punt te veranderen. En het wordt er alleen maar mooier en gevarieerder op! De polder blijft open en groen, maar er komt veel meer natuur en het gebied wordt beter toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Je geniet er straks van bloeiende bloemen in de polder, jonge duinen aan de bosrand of een jagende grote zilverreiger aan de oever van de poldersloten.

Meer natuur in Zuid-Holland

De toekomst van de Bonnenpolder is al tientallen jaren onzeker. Oprukkende bebouwing is één van de gevaren die in de Randstad continu op de loer ligt. In een klap 128 hectare natuur beschermen is een unieke kans. Juist hier, in één van de drukste gebieden van Zuid-Holland, is het belangrijk een open en groene polder te behouden voor toekomstige generaties. Want slechts 6 procent van Zuid-Holland is beschermde natuur.

Garantie voor een open en groene polder

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap werkt samen met Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland om dit mooie plan te kunnen realiseren. “Dit is een unieke kans waar mijn hart sneller van gaat kloppen!”, zegt Arjan van den Heuvel, Regiohoofd bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en beheerder van het Staelduinse Bos. “En bovendien broodnodig, want de enige manier om dit karakteristieke en eeuwenoude polderlandschap veilig te stellen voor later, is door het per direct als natuurgebied te gaan beschermen. Net als wij, wil ook Natuurbegraven Nederland de natuurwaarden in het gebied vergroten en zorgen voor zoveel mogelijk natuurvariatie. Dankzij hun investering, én door begraven in de natuur op een deel van deze grond (30 van de 128 hectare) mogelijk te maken, zien wij dat onze jarenlange wens financieel haalbaar wordt. Dus laten we dat samen gaan doen, want zo’n kans krijgen we maar één keer.”

Het plan in het kort

  • 128 hectare nieuwe natuur direct aan het Staelduinse Bos
  • De polder blijft open en cultuurhistorische elementen worden hersteld
  • Behoud van het landschap met meer ruimte voor bloemen, insecten en vogels
  • 30 hectare wordt natuurbegraafplaats waar mensen zelf hun laatste rustplaats uitkiezen
  • De polder wordt beter toegankelijk voor recreatie met 11 km nieuwe wandelpaden en 4 km nieuwe fietspaden
  • Het gebied blijft autoluw
  • Hoeve Rijckevorsel open voor publiek (horeca, natuurspeeltuin, landwinkel met streekproducten)

Onderstaande video geeft een korte impressie.

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Kijk dan op de speciale site:Natuur in de Bonnen

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder