Wat uitvogelen over... vogelwikke

  • Nieuws
  • Wat uitvogelen over... vogelwikke
zondag 16 juni 2019

Het thema 'Vogels' van het tijdschrift en de fotowedstrijd zet aan het denken over de relaties tussen vogels en planten. Dat zijn er heel wat, direct en indirect. Zo zorgen planten voor voedsel, met name zaden en indirect ook insecten, en verder voor beschutting en nestgelegenheid. Maar er is meer! Hanneke den Held deelt een mooi natuurweetje.

Dan is er nog een héél ander verband: vogels kunnen ook in plantennamen zitten... zoals adelaarsvaren, duivenkervel, eendenkroos, ganzenvoet, havikskruid, kievitsbloem, koekoeksbloem, kraailook, lijsterbes, ooievaarsbek, reigersbek, vogelkers, vogelmelk, vogelmuur, vogelwikke, zwaluwtong en zwanenbloem. En als elke aparte soort ook meetelt zijn er nog veel meer, ik noem maar de beemd-, donkere, fijne, kleine, ronde, slipbladige en zachte ooievaarsbek. Er zijn over de honderd van zulke vogel-plantennamen, veel meer dan ik dacht.

Vogelwikke

Een plant die rond het verschijnen van het nieuwste tijdschrift van Het Zuid-Hollands Landschap in bloei komt is de vogelwikke. Een gewone plantensoort, maar wel met prachtig paars violette bloemtrossen aan haar tengere stengels. Ze wikkelt zich met behulp van bladranken rondom steviger planten om rechtop te blijven, vandaar haar naam wikke, wellicht. En waarom vógelwikke? De bloem lijkt op een vogeltje met uitslaande vleugels en met z'n snaveltje aan de bloeias vastzittend. De bloem heeft ook iets weg van een vlindertje – niet voor niets behoort de vogelwikke tot de plantenfamilie Vlinderbloemigen.

Wikken en wegen

Ten slotte: de vogelwikke heet ook een ‘zeer algemene’ plant te zijn, en zou zelfs nog toenemen. Dat is echter hoe je het bekijkt. Naar een algemene plant wordt in het algemeen niet zo precies gekeken waar die overal groeit. Maar hoe zeldzamer de plant, hoe beter meestal wordt gekeken, actief gespeurd, en hoe meer geregistreerde waarnemingen. Zogezegd een kwestie van wikken en wegen. Wat ikzelf al sinds vele jaren waarneem, is juist een sterke afname in graslanden, bermen, heggen, bosranden en dergelijke – hoe vaak ziet u de vogelwikke nog?

Ga op zoek

Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets en ga op zoek naar de vogelwikke of alle het andere moois wat er nu op dit moment bloeit, het is prachtig buiten!

Vind een wandel- of fietsroute