Zuid-Hollanders waarderen hun natuur en landschap

  • Nieuws
  • Zuid-Hollanders waarderen hun natuur en landschap
dinsdag 27 september 2016

Ruim 1200 Zuid-Hollanders deden mee aan een onderzoek naar de beleving van landschap, natuur en erfgoed in Zuid-Holland. Respondenten gaven aan dat zij landschap en natuur in hun omgeving waarderen, ervan genieten en het graag willen bewaren voor toekomstige generaties.

Provincie, Erfgoedhuis en Zuid-Hollands Landschap willen graag weten hoe de mensen natuur, landschap en erfgoed beleven. Daar kunnen zij op inspelen met hun beleid. Daarom werd het Tympaan Instituut gevraagd om hier onderzoek naar te doen. Ruim 800 respondenten hebben meegedaan aan een digitale enquête en bijna 400 mensen werden geïnterviewd tijdens hun bezoek aan een natuurgebied dat beheerd wordt door het Zuid-Hollands Landschap.

Landschap en natuur worden gewaardeerd

  • De respondenten gaven een hoog cijfer aan landschap en natuur in hun eigen omgeving: een 8! 
  • Ook het totale buitengebied van de provincie Zuid-Holland wordt goed gewaardeerd met een 7,5
  • De meeste mensen hebben een voorkeur voor landschappen met een herkenbaar, historisch karakter zoals de duinen, het veenweidegebied, de rivieren en eilanden (delta), de plassen en de landgoederen. De mensen vinden dat soort gebied waardevol en willen het doorgeven aan toekomstige generaties. De duinen staan echt voorop.

Mensen gaan graag de natuur in

Volgens 80% van de respondenten aan de digitale enquête is natuurbeleving belangrijk voor de gezondheid. Daar hebben ze gelijk in, want ook uit literatuuronderzoek blijkt dat erfgoed en natuur bijdragen aan gezondheid, welzijn en sociale cohesie. De beleving van natuur met al haar flora en fauna is voor de meeste mensen dan ook de belangrijkste reden om het buitengebied te bezoeken.

De helft van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat ze elke week een buitengebied bezoeken, 40% bezoekt een natuurgebied in de omgeving. Ook hier weer scoren de duinen en het strand hoog. De meeste mensen gaan per auto of fiets naar de natuurgebieden; er zijn er minder die er te voet heengaan en vrij weinig kiezen voor het openbaar vervoer. Ze reizen hiervoor minder dan een uur en verblijven een uur of langer in het gebied.

Behoefte aan voorzieningen

De ene helft van de bezoekers van de natuurgebieden geeft aan dat het met de voorzieningen daar wel goed zit, de andere helft vindt dat er nog wel wat aan de voorzieningen verbeterd mag worden. Het verschilt per gebied om welke voorzieningen het gaat, bijvoorbeeld bankjes, vuilnisbakken en toiletten.
Lees hier het onderzoeksrapport