Dotterbloem

In Nederland komt slechts een soort dotterbloem voor: de gewone dotterbloem, Caltha palustris. Aan het hele uiterlijk van de plant zie je direct dat ze wel op een boterbloem lijkt, maar er toch ook wel weer behoorlijk van afwijkt. De dotterbloem is een tamelijk forse plant die tot 50 cm hoog wordt. Ze heeft grote, hartvomige bladeren en in vergelijking met boterbloemen grote eierdooiergele bloemen die een doorsnede hebben van 2-5 cm. De plant behoudt zijn bladeren.

Natte standplaatsen

De bloeiperiode is april tot mei en augustus tot november. Na de bloei vallen de typische, een beetje peulvormige kokervruchten op, die als een soort kroontje op de stengel staan. In de lente kun je vooral op natte tot zeer natte standplaatsen de bloeiende gewone dotterbloem aantreffen. Vooral langs en ook in redelijk snelstromende beekjes, in brongebieden, natte graslanden, rietlanden en ook wel op zeer natte plekken in loofbossen. In het rivierengebied en de laagveengebieden is de bloem een regelmatige verschijning, maar in de rest van Nederland is de gewone dotterbloem zeldzaam

Zuid-Hollands Landschap

In onze natuurgebieden kun je de dotterbloem ook in bloei zien staan. Vanaf de IJsseldijk bij Gouderak is in het voorjaar het dotterbloemhooiland goed te overzien. Je kunt ook de korte Dotterbloemroute wandelen met als startpunt het Merwedekanaal.

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder