Bittervoorn

De bittervoorn (Rhodeus amarus) is een karperachtige vis die voorkomt in schoon stilstaand of langzaam stromend water. Hij is klein en hoog gebouwd, 5 à 6 cm groot met een maximumlengte tot 9 cm. Het lichaam is zijdelings afgeplat met zilverkleurige flanken en een blauwgroene lengtestreep richting de staartwortel. De zijlijn is onvolledig, vier tot zeven schubben lang.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Levende mosselen

De vis leeft in schooltjes van enkele tientallen dieren dichtbij begroeide oevers. De soort voedt zich hier met plantaardig en klein dierlijk voedsel. In de winter scholen ze vaak samen in grote groepen. De bittervoorn eet voornamelijk algen en zachte delen van hogere planten, maar hij eet ook wel kleine ongewervelde diertjes.

Leefgebied

Het water waarin bittervoorns leven is maximaal 40-50 cm diep en vaak begroeid. Op grote wateren blijven ze in de buurt van de oever. De bodem mag niet te modderig zijn omdat er anders geen zoetwatermosselen kunnen leven. Als enige vissoort in Nederland maakt hij namelijk gebruik van levende mosselen voor het leggen van eitjes.

De bittervoorn werd vroeger veel in aquaria gehouden. Sinds 1973 is dit in Nederland verboden omdat het een beschermde soort is. In ons land komt de soort voor in de plantenrijke oevers van het rivierengebied, in poldergebieden en benedenlopen van riviertjes en beken.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder