Bever

De bever (Castor fiber) is met zijn kop-romp lengte van 70-100 cm. het grootste knaagdier van Europa. Het dier is in 1826 in Nederland uitgestorven. In 1988 is men begonnen met het uitzetten van bevers en inmiddels heeft de bever weer een vaste plek in onze fauna herovert.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Bever - Saxifraga-Luc-Hoogenstein

Kenmerken

Aan het uiterlijk is duidelijk te zien dat het dier goed is aangepast aan het leven in het water. De bever heeft korte poten met vijf tenen en achterpoten met zwemvliezen. De grijze tot donkerbruine vacht bestaat uit haren die zo dicht op elkaar zitten dat er geen water tot op de huid kan doordringen. De kleine oren en de neusgaten kan de bever afsluiten. De platte ‘geschubde’ staart gebruikt hij om in het water te kunnen sturen.

De bever eet alleen plantaardig materiaal. Op zijn menu staan oeverplanten, riet, wortelstokken van waterlelies, jonge twijgen, bladeren en boomschors. In de zomer eet hij voornamelijk kruiden en waterplanten.

Leefgebied

Bevers komen vooral voor in overgangsgebieden; tussen land en water zoals moerassen, langs beken, rivieren en meren. Ze hebben een voorkeur voor rustige rivieren en meren omzoomd door broekbossen met bomen als wilg en es.

Door het bouwen van dammen en het omknagen van bomen en struiken hebben bevers een grote invloed op hun leefomgeving. De Oude Maas, de Lek, Merwede, Hollands Diep zijn plekken waar de bever zich heeft gevestigd. De laatste tien jaar ook bij het Haringvliet, rond Gouda en in de Krimpenerwaard. In ons gebied Klein Profijt voelt de bever zich enorm thuis.

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder