Sommige dier- en plantsoorten zijn echt kenmerkend voor Zuid-Holland. Daarom hebben wij 40 icoonsoorten op een rij gezet. Als het leefgebied van deze soorten op orde is, dan gaat het goed met de natuur in onze provincie. Veel soorten profiteren namelijk mee van de maatregelen die het Zuid-Hollands Landschap neemt om deze icoonsoorten te beschermen en te behouden.
Blader er eens rustig doorheen. De soorten zijn alfabetisch gesorteerd.
Argusvlinder
De argusvlinder (Lasiommata megera) is een standvlinder die verspreid over het hele land voorkomt. De Nederlandstalige naam argusvlinder is afgeleid van Argus uit de Griekse mythologie en verwijst naar de…
De bittervoorn (Rhodeus amarus) is een karperachtige vis die voorkomt in schoon stilstaand of langzaam stromend water. Hij is klein en hoog gebouwd, 5 à 6 cm groot met een…
De blauwborst (Luscinia svecica) is een veel onbekender soort dan de roodborst die tot dezelfde onderfamilie hoort. Hij is door zijn bonte kleuren en uitbundige zang een opvallende verschijning.
De boomklever (Sitta europaea) is een actieve vogel met een krachtige puntige snavel. Zijn rug, vleugels, staart en kop vallen op door de blauwe kleur. De borst en buik zijn…
De bruinvis (Phocoena phocoena), vroeger ook vaak water- of zeevarken genoemd, is de kleinste tandwalvis van de Noordzee. Hij heeft een kop-romp lengte van 135-190 centimeter en zijn gewicht is…
In Nederland komt slechts een soort dotterbloem voor: de gewone dotterbloem, Caltha palustris. Aan het hele uiterlijk van de plant zie je direct dat ze wel op een boterbloem lijkt,…
De egel (Erinaceus europaeus) is een van de grote insecteneters onder de zoogdieren. Hij is vooral bekend om zijn stekelvacht. Een volwassen egel heeft ongeveer 7000-8000 stekels van twee tot…
De gewone zeehond (Phoca vitulina) heeft een torpedovormig lichaam en een grijze tot bruingrijze vacht met zwarte vlekken. Zijn vacht bestaat uit twee lagen haren: lange, stugge haren boven en…
De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…
Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard
De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…
Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.
Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.