Glassnijder

In Nederland zijn ongeveer zeventig gevestigde soorten libellen bekend. Tot de libellen behoren twee onderordes: de echte libellen en de juffers. De glassnijder (Brachytron pratense) is een echte libelle uit de familie van de glazenmakers. Het is een kleine, vroeg vliegende glazenmaker die vrij algemeen voorkomt. De hoge dichtheden in de Nederlandse laagveengebieden zijn in internationaal opzicht waardevol. In België is de soort zeer zeldzaam.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Glassnijder

Uiterlijk

De glassnijder heeft een mozaïekpatroon op het achterlijf. De mannetjes zijn overwegend blauw met zwart gekleurd en de vrouwtjes geel met zwart. De borststukzijde is geelgroen met twee vrij brede zwarte naadstrepen. Het achterlijf en vooral het borststuk zijn opvallend donzig behaard, dit is overigens niet zichtbaar in de vlucht. De lichaamslengte van volwassen dieren ligt tussen 54 en 63 mm. De spanwijdte is 70-80 mm.

Stedelijk gebied

Van eind april tot en met eind juli is de glassnijder actief, met een duidelijke piek in mei en juni. In juli kan de glassnijder nog in lage dichtheden rondvliegen. De glassnijder vliegt bij helder, matig voedselarm tot voedselrijk water met een goed ontwikkelde, vaak hoge en gevarieerde oever- en watervegetatie. De meeste vindplaatsen hebben bos in de directe nabijheid. Hij heeft een voorkeur voor wateren van minder dan tien meter breed. De hoogste aantallen zijn te zien in laagveenmoerassen met een hoge en structuurrijke oever- en watervegetatie.

De soort is eind vorige eeuw en begin van de 21e sterk toegenomen en verspreid. Ook in stedelijk gebied komt de glassnijder voor. Dit laat zien dat de hij minder kritisch is dan eerder werd aangenomen. De exacte voorwaarden van de glassnijder buiten de laagveenmoerassen en redenen voor de vooruitgang zijn onbekend.

  • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

    Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

    Lees verder

    Lees verder
  • De Bijentelling komt er weer aan!

    Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder