Huismus

De huismus (Passer domesticus) is een kleine zangvogel en is een van de ongeveer dertig voorkomende mussensoorten. Het is een algemene en zeer bekende broedvogel in dorpen en steden. De mus is stevig gebouwd met een grote snavel en verhoudingsgewijs een grote kop. Het mannetje heeft een grijze kruin, grijze wangen, een zwarte keel en borst, een zwart masker met witte stip achter het oog, een witte streep over de vleugels. Het vrouwtje heeft een minder contrastrijke tekening dan het mannetje, een lichte oogstreep, enige tekening op rug en vleugels en een effen lichtgrijze/bruine borst.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Kenmerken

De zang van de huismus beperkt zich voornamelijk tot getjilp. De huismus heeft een voorkeur voor een rommelige, menselijke omgeving. Struikgewas, schuren, weilanden, gemorst graan stelt hij op prijs. Als er veel hoge bomen staan, dan verdwijnt de mus. Het menu is divers; hij eet granen, insecten, zaden, bloemknoppen, brood, bessen, pinda’s en vetbollen. De huismus is een standvogel en blijft doorgaans rond dezelfde plek wonen.

Speel geluid af 🎶

Tuinvogeltelling

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling 2021 is de mus op de eerste plaats geëindigd met 514.993 waarnemingen. Op grote afstand gevolgd door nummer twee; de koolmees met 357.326 waarnemingen. Vroeger leefde de huismus vooral in Den Haag, Leiden en Rotterdam. De laatste jaren treffen we de huismus meer aan in kleinere dorpen en op boerderijen in de Krimpenerwaard, Alblasserwaard en Midden-Delfland.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder