Purperreiger

De purperreiger (Ardea purpurea) is een sierlijke reiger met een mooi uiterlijk. Hij is donkerder, iets kleiner, maar vooral slanker dan de bekende blauwe reiger. In zijn vlucht vallen met name de ver uitstekende poten met lange tenen op. De purperreiger heeft een kenmerkende bruinoranje nek met zwarte strepen. Het mannetje lijkt erg veel op het vrouwtje, maar is gemiddeld iets groter. Verder hebben de sierveren witte punten.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Purperreiger

Leefgebied

De purperreiger is een moerasbewoner en broedt in kolonies in drassig, overjarig rietland en in door oud riet omgeven struweel. Het voedsel bestaat vooral uit vis en amfibieën, die de reiger in ondiep open water vangt. Het is een trekvogel die overwintert in West-Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij is een stuk zeldzamer dan de algemene blauwe reiger.

Speel geluid af 🎶

Zouweboezem

In Nederland zijn er ongeveer 900 broedparen (2018). De soort broedt in de veenmoerassen met veel riet en struikgewas, en steeds vaker ook in bomen. Grote kolonies broedende purperreigers zitten in de Nieuwkoopse Plassen, Kinderdijk en Zouweboezem. Kleinere kolonies treffen we aan in het Lingegebied, de Sliedrechtse Biesbosch, Alblasserwaard en Krimpenerwaard.

Ons natuurgebied de Zouweboezem is het domein van de purperreiger. Tussen deze uitgestrekte moerassige en rietvelden bevindt zich zelfs de grootste broedkolonie van ons land. Het Zuid-Hollands Landschap werkt sinds 2019 samen met de Provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij om het Natura 2000-beheerplan uit te voeren. Het doel is om het leefgebied van de bedreigde moerasvogels in zes jaar te versterken.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder