Purperreiger

De purperreiger (Ardea purpurea) is een sierlijke reiger met een mooi uiterlijk. Hij is donkerder, iets kleiner, maar vooral slanker dan de bekende blauwe reiger. In zijn vlucht vallen met name de ver uitstekende poten met lange tenen op. De purperreiger heeft een kenmerkende bruinoranje nek met zwarte strepen. Het mannetje lijkt erg veel op het vrouwtje, maar is gemiddeld iets groter. Verder hebben de sierveren witte punten.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Purperreiger

Leefgebied

De purperreiger is een moerasbewoner en broedt in kolonies in drassig, overjarig rietland en in door oud riet omgeven struweel. Het voedsel bestaat vooral uit vis en amfibieën, die de reiger in ondiep open water vangt. Het is een trekvogel die overwintert in West-Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij is een stuk zeldzamer dan de algemene blauwe reiger.

Speel geluid af 🎶

Zouweboezem

In Nederland zijn er ongeveer 900 broedparen (2018). De soort broedt in de veenmoerassen met veel riet en struikgewas, en steeds vaker ook in bomen. Grote kolonies broedende purperreigers zitten in de Nieuwkoopse Plassen, Kinderdijk en Zouweboezem. Kleinere kolonies treffen we aan in het Lingegebied, de Sliedrechtse Biesbosch, Alblasserwaard en Krimpenerwaard.

Ons natuurgebied de Zouweboezem is het domein van de purperreiger. Tussen deze uitgestrekte moerassige en rietvelden bevindt zich zelfs de grootste broedkolonie van ons land. Het Zuid-Hollands Landschap werkt sinds 2019 samen met de Provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij om het Natura 2000-beheerplan uit te voeren. Het doel is om het leefgebied van de bedreigde moerasvogels in zes jaar te versterken.

  • Gezocht: 568 Beschermers

    Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

    Lees verder

    Lees verder
  • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

    Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

    Lees verder

    Lees verder
  • De mooiste boswandelingen

    Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder