Een gezonde toekomst voor het Staelduinse Bos

Het Staelduinse Bos is een prachtig stuk natuur in het Westland van 95 hectare, maar de vitaliteit gaat achteruit. Door gebiedsvreemde soorten, zoals de Canadese populier en Amerikaanse vogelkers, dreigt het bos dicht te groeien. Jonge bomen krijgen geen kans meer. Daarom gaan we aan de slag om het bos weer gezond te maken. Op diverse plekken verwijderen we exoten en planten we er inheemse soorten voor terug. Met deze aanpak kan het bos er weer jaren tegenaan!

Wat gaat er gebeuren?

Door Canadese populieren op diverse plekken te verwijderen creëren we open plekken en valt er meer licht op de bodem. Hierdoor kunnen jonge bomen en struiken zich beter ontwikkelen. Daarnaast planten we inheemse struiken en bomen aan die bijdragen aan een gezonde en voedzame bodem.

Sommige bomen langs de paden zijn bijna aan het einde van hun leven. We willen natuurlijk niet dat deze een gevaar kunnen vormen voor bezoekers door takuitval of door om te vallen. Deze oude bomen worden gesnoeid en waar nodig weggehaald. Zo kun je hier heerlijk en onbezorgd wandelen tussen de bomen.

Voor deze soorten gaan we o.a. aan de slag

Goed om te te weten

Enkele dikke, oude stammen blijven staan voor vleermuizen en uilen. Van takhout creëren we takkenrillen voor egels, woelmuizen en broedende vogels. Omgevallen stammen blijven liggen voor insecten en de groei van paddenstoelen. De werkzaamheden worden grotendeels uitgevoerd door een aannemer. Zodra de planning definitief is, maken we dat hier op deze pagina bekend.

Tijdens de uitvoering kunnen wandel- en fietspaden tijdelijk zijn afgesloten. Samen met de aannemer proberen we de overlast te beperken en vragen we je begrip.

Deze gebiedsvreemde soorten pakken we aan

Looptijd en toegankelijkheid

De werkzaamheden starten 12 februari zodat voor het broedseizoen, 15 maart 2024, de eerste fase klaar is. Tijdens de werkzaamheden zijn voor de veiligheid paden in het werkgebied (tussen de Oude Hooislag en Haakweg) afgesloten voor wandelaars. D’Oude Koestal en het fietspad blijft bereikbaar. We vragen uw begrip en medewerking om de afsluitingen ter plaatse te respecteren en tijdelijk alternatieve paden te kiezen.

Na de zomer gaan we de werkzaamheden uitbreiden naar het oostelijke deel van het bos. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind 2024 afgerond.

Op de hoogte blijven?

Deze pagina werken we regelmatig bij met het laatste nieuws. Volg ons op social media om geen enkele update te missen.

Klik hier
 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder